Slavenības
2020. gada 4. februāris, 06:39

Aigars Fadejevs par Kobi Braientu: "Viņš bija cilvēks, kurš izmainīja pasauli!"

Žurnāls "Kas Jauns"

„Viņa aiziešanu uztveru ļoti personiski, jo es ar viņu biju ļoti tuvs. Kobe ir visaugstākā kalibra atlēts, ar kuru esmu strādājis!” teic fizioterapeits, olimpiskais vicečempions, bijušais soļotājs Aigars Fadejevs. Viņš pirms desmit gadiem ārstēja Kobi Braientu.

Kobe Braients (1978-2020) uz laukuma un dzīvē

20 gadu spožajā karjerā Kobe Braients Losandželosas "Lakers" sastāvā kļuva par pieckārtēju NBA čempionu, divas reizes iegūstot finālsērijas vērtīgākā spēlētāja ...

gallery icon
108

Toreiz Aigars strādāja par fizioterapeitu elitārā Beverlihilsas klīnikā un Kobi Braientu pie viņa atveda basketbolista ārsts Barens Beitoss – sporta pasaulē ļoti pazīstams speciālists. „Mans uzdevums bija darboties tikai ar Kobes kreiso celi, kur bija veikta meniska operācija. Vēlāk atļāva strādāt arī ar otru kāju, bet, lai arī redzēju, ka Kobem bija problēmas ar muguru, ar elkoņa locītavu, tām es pat nedrīkstēju ķerties klāt. Ja es ko tādu piedāvātu, līgums nekavējoties tiktu lauzts,” sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" atceras Fadejevs.

Līgums tika noslēgts uz 17 vizītēm, un basketbola superzvaigznes ierašanos regulēja ļoti stingri noteikumi – šajās četrās stundās klīnikā nedrīkstēja būt neviens cits cilvēks, tikai Aigars, Kobe Braients un retu reizi viņa pavadoņi. „Pirmajā reizē vispirms ieradās basketbolista miesassargi. Milzīgi tēvaiņi, kuri izložņāja visu klīniku, pārliecinājās, vai nekur nav videokameru, izpētīja medicīnisko aparatūru. Kobe uz procedūrām parasti atbrauca pusnaktī – pēc spēlēm. Redzēju, ka viņš bija ļoti noguris, nodzīts līdz pēdējam, sapratu, ka labāk nesarunāties. Viņš austiņās klausījās mūziku, bet es klusējot veicu fizioterapiju. Bet četras no tām reizēm bija patiešām jaukas, Kobe bija labā garastāvoklī.

Tad mēs parunājāmies privāti, izsmējāmies, paklausījos viņa iecienīto mūziku – kaut kādus Ņūorleānas reperus, kuriem viņš repoja līdzi. Kobe iedeva vienu no savām austiņām, un abi klausījāmies.

Viņš arī zināja, kas es esmu, un vienreiz iesmēja – ko es tajās četrās stundās, soļojot 50 kilometrus, domāju, tur taču var prātā sajukt! Atbildēju, ka to tik vien domāju, kā pārspēt konkurentus. Viņš teica, ka tas nav iespējams – četras stundas tā mocīties! Oponēju, ka viņš toties spēj nospēlēt 100 spēles, un tas ir fenomenāls veikums. „Bet es tajās spēlēs dažreiz apsēžos uz rezervistu soliņa, un manas 100 spēles nav salīdzināmas ar četru stundu soļošanu!” – neizpratnē par manu sporta veidu bija Kobe,” atceras Aigars Fadejevs, piebilstot: „Viņš mani sauca par „rašen dok” – krievu ārstu. Un tad es viņam iebildu, ka esmu latvietis. Mēģināju ieskaidrot, ka viņš taču pa pusei ir itālis, tāpēc jāsaprot, ka Latvija nav Krievija, taču viņš tāpat mani katru reizi uzrunāja kā „rašen dok”,” atminas Aigars.

Reiz, kad Kobe bija labā garastāvoklī, viņš piekrita satikties ar Aigara dēlu Ralfu. „Puika tad mācījās trešajā klasē. Viņš izgāzies sēdēja lielajā ādas dīvānā, televīzijā skatījās multenes, kad ienāca Kobe, nometa savu keponu un sniedza Ralfam savu lielo roku sveicienam. Pirkstā Kobem bija milzu gredzens ar varenu briljantu, bet Ralfs tā mierīgi, it kā nekas nebūtu bijis, pastiepa pretī savu mazo dūrīti. Cits, redzot klātienē šo superzvaigzni, šo cilvēku, kas daudziem bija dieva statusā, būtu vai paģībis, bet Ralfs... Vēlāk abi kopā nofotografējās, Ralfs tika pie Kobes krekla ar autogrāfu.

Šo kreklu Ralfs uzvilka skolas piknikā, bet neviens nenoticēja, ka krekls ar autogrāfu „Kobe Braients speciāli Ralfam” ir īsts.

Ralfa amerikāņu skolas biedri nespēja saprast, kā kāds vispār varējis privāti satikties ar Kobi, jo tas esot pilnībā neiespējami. Puika toreiz apvainojās, nometa kreklu stūrī, teica, ka nekad to nevilks. Mierināju dēlu, ka ne jau citu, bet viņa paša dēļ bija šī tikšanās,” stāsta Fadejevs.

Publicētas pirmās bildes no traģiskās helikoptera avārijas, kurā bojā gāja Kobe Braients

Svētdien Losandželosā helikoptera avārijā traģiski gājis bojā leģendārais basketbolists Kobe Braients, ziņo vairāki Ziemeļamerikas mediji. Izcilais basketbolists mūžībā aizgāja 41 ...

gallery icon
13

Fizioterapeits Kobe Braientu atceras kā izcilu personību: „Esmu ar daudziem superatlētiem, pasaules zvaigznēm strādājis, bet Kobe Braients bija izteikti inteliģents cilvēks. Jā, viņam bija raksturiņš, bet... Tie bija divi dažādi Kobes, ko es redzēju. Viens bija izteikti dominējošs pār pārējiem, egoistisks un valdonīgs. Tas bija tad, kad viņš pie manis ieradās ar visu savu organizatoru komandu. Tad viņš tos komandēja, izrīkoja... Bet, kad mēs bijām tikai divatā, Kobe bija kā puika – rotaļīgs, dzīvespriecīgs, sirsnīgs cilvēks. Un es bez aplinkiem varu teikt, ka Kobe Braients bija cilvēks, kurš izmainīja pasauli. Viņš bija izcila personība, unikāls atlēts, kurš iedvesmoja ne miljoniem, bet miljardiem cilvēku! Jā, viņam nebija vienkāršs raksturs, taču viņš bija cīnītājs. Viņš bija piemērs mērķtiecībai, cīņassparam, gribasspēkam. Viņš ir ikona, tāpēc es viņa aiziešanu uztveru ļoti personiski!”

Šīs nedēļas žurnālā "Kas Jauns" lasiet arī basketbolistes Lienes Jansones atmiņas par tikšanos ar leģendāro sportistu, kā arī citas interesantākās ziņas un notikumus!