Filmas "Stupelis" pirmizrāde

2019. gada 27. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace" notika dokumentālās filmas "Stupelis" pirmizrāde.

gallery icon
90
Kino
2019. gada 29. novembris, 13:13

FOTO: sportisti pulcējas lūkot filmu par motokrosa čempionu Kasparu Stupeli

Jauns.lv

Trešdien, 27. novembrī, kinoteātrī "Splendid Palace" notika pirmizrāde filmai par četrkārtējo pasaules čempionu motokrosā blakusvāģu ekipāžām Kasparu Stupeli.

Dokumentālā darba režisors Armands Tripāns filmā "Stupelis" pētījis, kas ir tas, kas liek un ļauj Kasparam brutālajā sporta veidā iet uz priekšu, ko tas prasa no sportista fiziski un garīgi.

"Šis darbs ir labākais, ko esmu savā profesijā radījis," filmas pirmizrādē atzina Tripāns. "Kaspars iemieso sevī vērtības un rīcību, kāda bija puišiem, kas atdeva dzīvības, lai mēs būtu Latvija. Paldies, Kaspar, par to, ko esam radījuši - stāstu, kas atver acis un liek izvērst krūtis."

"Šajā virpuli, ko sauc par motokrosu, esmu pavadījis vairāk ka pusi savas dzīves. Daudz pāridarījumu, daudz vilšanos, daudz ciešanu, bet arī sev esmu pierādījis, ka puisis no laukiem var paveikt lielas lietas," filmā ar savu sportista pieredzi dalās Kaspars Stupelis.

Jaunās filmas režisors Armands Tripāns Kasparu raksturo kā nepiekāpīgu, paštaisnu un kritisku. Kaspars ir godīgs, ar savu stāju un apmāts ar to, ko dara. Latvijas elites sportistu saimē viņš nav starp pirmajiem - ne atalgojuma, ne novērtējuma un popularitātes ziņā. Viņš mīl sporta veidu, kas ir skaists vien dažiem. 20 gadu darbs viņu ir atalgojis ar četriem pasaules čempiona tituliem, pieciem vicečempiona tituliem, tomēr ne reizi viņš nav bijis Latvijas čempions un nekad nav godināts uz Latvijas Gada balvas sportā skatuves.

"Daudzi viņu apbrīno par darba spējām. Es teiktu - par spēju turēt sitienu un ciešanas," filmas varoni raksturo Armands Tripāns. "To, kādā manierē vēlamies filmēt, ko filmēt un kā, man bija skaidrs teju divus gadus pirms pirmā kadra filmēšanas. Šī bija teju vieglākā filmēšana, ko esam kopā ar operatoru Artūru Liepiņu 13 gadu laikā veikuši," atklāj Armands. Stāstā par Kasparu Stupeli liela loma ir skarbajai patiesībai par to, ka sportists citādāk dzīvot neprot. Kaspars dzīvo un nepagurstoši strādā cauri sāpēm, cauri notikumiem, kuru priekšā lielākā daļa cilvēku padotos un uzskatītu to par loģisku rīcību, lai tikai sasniegtu savus mērķus.

Filmas, ko šovakar pulksten 21.15 varēs redzēt LTV ēterā, režisors un scenārija autors - Armands Tripāns, operators - Artūrs Liepiņš.

Pirmizrādē filmu "Stupelis" lūkoja arī daudzi zināmi sportisti - tostarp pieckārtējais pasaules čempions motokrosā Artis Rasmanis, basketbolisti Jānis Blūms un Kaspars Kambala, Eiropas čempions rallijkrosā Reinis Nitišs. Un viņi visi kā viens atzina, ka Kaspars Stupelis ir īsts paraugs sportā, ka reti kurš uz pasaules ir ar tādu motivāciju un cīņas sparu.