foto: Rojs Maizītis
"Gan jau man dzīve kaut ko piespēlēs" - LNT laika ziņu vīrs Māris Grigalis plinti krūmos nemet
"Nav ko nokārt degunu, esmu dzīvs, vesels un enerģijas pārpilns! Radošs cilvēks, kuram visi vārti vaļā," arī pēc LNT beigām optimismu saglabā Māris Grigalis.
Slavenības
2019. gada 18. novembris, 08:15

"Gan jau man dzīve kaut ko piespēlēs" - LNT laika ziņu vīrs Māris Grigalis plinti krūmos nemet

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Pēc vairāk nekā 23 gadu ilgas darbības beigas pienākušas vecākajai komerctelevīzijai LNT. Tiek likvidēts arī Latvijas Neatkarīgās televīzijas ziņu dienests, kurā strādāja visiem zināmais atraktīvais laika ziņu lasītājs Māris Grigalis. Vai arī viņu mēs vairs neredzēsim TV ekrānos?

Mārim Grigalim - 40!

TV un radio raidījumu vadītājs Māris Grigalis.

gallery icon
40

„Man par to pašam vēl nav nekādas jausmas,” žurnālam "Kas Jauns" atklājis Grigalis, paskaidrojot: „Sapulcē mums pateica, ka būs individuālas sarunas ar kompānijas vadību. Šobrīd esmu gaidīšanas režīmā. Zinu tikai, ka notiks LNT un TV3 ziņu dienestu apvienošana, bet to, vai ar mani tiks noslēgts kāds līgums, nezinu. Gaidu sarunu. Bet mēs jau zinām, kāds iznākums ir tiem kolēģiem, kam šī saruna jau notikusi, – viņiem darbs uzteikts.”

Protams, Mārim kremt, ka tiek likvidēts televīzijas kanāls LNT. „Tajā esmu ielicis visu savu sirdi un dvēseli. Ir ļoti skumīgi, ka LNT vairs nebūs. Es LNT esmu nostrādājis 20 gadu – pusi sava mūža! Viss kaut kas ir piedzīvots, radīts, pavadīts foršs laiks, un tagad tam pienākušas beigas. Skumīgi, ļoti skumīgi. Es šajā kolektīvā ļoti komfortabli jutos, jo tika īstenotas daudzas manas idejas, kolēģi bija kļuvuši par labiem draugiem. Mēs taču ar šo televīziju kopā uzaugām – arī es!” stāsta Grigalis, kurš uz LNT atnāca 21 gada vecumā, kad viņu uzrunāja režisore Žaklīna Cinovska. „Bija tāds šovs "Maksimālais lidojums", kurā mēs ar dakterīti Diānu Zandi cilvēkiem uz ielas prasījām sameklēt pasi, un, kurš pirmais ar pasi rokās nokļuva lidostā, tas varēja doties ceļojumā uz Ēģipti. Tā bija mana debija televīzijā, ar šo raidījumu viss šis mans LNT piedzīvojums sākās, ritenis sāka griezties arvien ātrāk – kompānijas toreizējais vadītājs Andrejs Ēķis mani pamanīja daudz biežāk, sāka uzticēt man vadīt šovu pēc šova, raidījumu pēc raidījuma."

"Strādāju uz pilnu slodzi, turklāt visdažādākajos žanros. Gan ziņās, gan šovos, gan raidījumos. Tas bija jaunības maksimālisms, kur man arī deva rīcības brīvību. Visi šie raidījumi un šovi, ko esmu vadījis, – "Tautas balss", "Zvaigžņu lietus", "OKartes skatuve", "Mazo dziesmas Latvijai", "LNT Brokastis", "Maksimālais lidojums", laika ziņas, ko lasīju 16 gadus, – tas viss atstājis manā dzīvē nozīmīgu vietu. Un tagad tas viss tiek izslēgts, atņemts. Tāpēc sajūtas nav no tām patīkamākajām,” atzina Māris Grigalis.

Tajā pašā laikā, atceroties LNT, viņam sirdī ielīst siltums: „Tas laiks bija lielisks, radošs un piepildīts. Tāpēc to atminos ar visforšākajām izjūtām un priecājos, ka tas ir izdzīvots, ka šī televīzijas garša ir izbaudīta līdz vīlei. Jo toreiz jau televīzija nebija tik attīstīta, un visus šos neskaitāmos projektus – Patriotu nedēļa, Labestības diena un citus – veidojām no nulles, jo pirms tam nekā tāda nebija. Viss šis process bija tik interesants un radošs, ka esmu gandarīts un lepns, ka izdevās tajā iesaistīties! Turklāt priecājos, ka man mājās saglabāts apjomīgs raidījumu arhīvs – varēšu kādreiz dēliem parādīt un palepoties, kur tētis savulaik ir strādājis! Arī atslēgu piekariņš ar LNT logo joprojām ir – tas man tagad būs goda vietā.”

Kas notiks tālāk? „To rādīs laiks,” tā Grigalis. Viņš degunu nav nokāris un ir optimisma pilns. Arī gadījumā, ja apvienotajā televīzijā viņam darbs netiks piedāvāts: „Gan jau būs, kā līdz šim, – dzīve kaut ko piespēlēs. Domāju, ka esmu ielicis pamatus, lai cilvēki saprastu, kas es par putniņu, – gan jau kāds foršs piedāvājums būs. Nav ko nokārt degunu, esmu dzīvs, vesels un enerģijas pārpilns! Radošs cilvēks, kuram visi vārti vaļā.”

Un kādā jomā Grigalis gribētu darboties? „Es sevi redzu televīzijā. Jo tā ir tā garša, ko gribu vēl izbaudīt. Man patīk tā dinamika, disciplīna, tiešraides efekts, kas ir televīzijā. Tas ir tieši man!” atbild skatītāju iemīļotais un nu jau pavisam drīz bijušais LNT laika ziņu lasītājs.

Māra Grigaļa ģimene

gallery icon
15