foto: Juris Rozenbergs
Mārtiņš Rītiņš jubilejas viesus pārsteidz ar sasaldētām vārnām
Mārtiņš Rītiņš savā 70. dzimšanas dienā sarīkoja vērienīgu pasākumu "Hanzas peronā", kur netrūka ne muzikālu, ne gardu pārsteigumu.
Slavenības
2019. gada 22. oktobris, 06:07

Mārtiņš Rītiņš jubilejas viesus pārsteidz ar sasaldētām vārnām

Jauns.lv

Pagājušās nedēļas nogalē savu 70. dzimšanas dienu nosvinēja populārais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Viņš sarīkoja vērienīgu pasākumu "Hanzas peronā", kur netrūka ne muzikālu, ne gardu pārsteigumu. Un pārsteigums viesus gaidīja arī pasākuma norises vietā - tur atradās... sasaldētas vārnas.

foto: Marta Martinsone
Vārnas ledū.

Krietni lielos ledus gabalos, kas bija izvietoti "Hanzas peronā", atradās gan sasaldēta pamatīga izmēra zivs, gan panna. Taču viesu lielu uzmanību pievērsa ledus gabals, kurā iekšā bija sasaldētas vārnas. Ļaudis to gan uzmanīgi aplūkoja, gan, protams, neaizmirsa arī iemūžināt savos mobilajos tālruņos.

foto: Juris Rozenbergs
Ļaudis šo īpašo ledus gabalu gan uzmanīgi aplūkoja, gan, protams, neaizmirsa arī iemūžināt savos mobilajos tālruņos.

Kā jau ziņots, sestdien, 19. oktobrī, "Hanzas peronā" notika populārā šefpavāra Mārtiņa Rītiņa 70 gadu jubilejas svinības, kurās, protams, pulcējās arī krietni daudz sabiedrībā zināmu ļaužu.

Pasākumā “Kas var būt labāks par šo”. Mārtiņa Rītiņa talantu suminot”, kura vadība tika uzticēta aktierim Gundaram Āboliņam un TV personībām Baibai Sipeniecei-Gavarei un Valteram Krauzem, ar saviem priekšnesumiem kuplināja daudzi pazīstami mākslinieki, kas ir ilggadīgi Mārtiņa Rītiņa draugi: operdziedātāja Inese Galante, LNO soliste Evija Martinsone, ar kuru kopā gaviļnieks savulaik piedalījās TV šovā “Dziedi ar zvaigzni”; LNO soliste Ilona Bagele ar pavadošo muziķu grupu, dziedātāja un “Čikāgas piecīšu” dalībniece Lorija Vuda, Normunds Rutulis, “Jauno Jāņu Orķestris”, Aminata, Ieva Akuratere, Varis Vētra, vokālā grupa “Framest”, MC orķestris, māksliniece Elita Patmalniece, Olga Rajecka, Aigars Grāvers un citi viesi.

Mārtiņa Rītiņa 70 gadu jubilejas svinības

Šefpavāra Mārtiņa Rītiņa 70 gadu jubilejas svinības "Hanzas peronā" 2019. gada 19. oktobrī.

gallery icon
179

Viesiem tika piedāvāts izbaudīt arī pavāru sagatavotās uzkodas, ledus šovu, Elitas Patmalnieces vadīto gleznošanas meistarklasi, bārmeņu šovu, “šokolādes sprādzienu” un citus pārsteigumus.

Rītiņa vārds "vārnu sakarā" jau izskanēja pirms vairākiem gadiem, kad tauta pamatīgi satraucās par restorāna "Vincents" tviterī ievietoto foto ar savu šefu Mārtiņu Rītiņu, kurā slavenais pavārs satvēris katrā rokā pa vārnai un gatavojas taisīt maltīti no šiem ne īpaši labu slavu iemantojušajiem putniem. „Visai bieža aina mūsu virtuvē pēdējās dienās. Šefs un vārnas!” tika nosaukts šis foto.

Interneta komentētāji pauda bažas, ka nu aizies tik tālu, ka drīz jau droši vien arī žurku cepeti sāks krāmēt uz šķīvjiem, bet Rītiņš taisnojās: „Vārnai ir visveselīgākā putnu gaļa, ko vari ēst, lai gan nav nekur teikts, ka tā ir arī pati garšīgākā. Taču, ja prot sagatavot, nav nekādas vainas! Man ir kādas trīs receptes – esmu to lietu pētījis. Angļiem ir pat tāda tautasdziesma, kur vārnas iecep pīrāgā un, kad tās attaisa, tās sāk dziedāt, un to visu ceļ galdā karalim!"

Rītiņš tika pelts, kā argumentu piesaucot to, ka sabiedrībai vārnas asociējas ar spārnotu žurku, jo tās bieži barojas miskastēs un nesmādē citu putnu un dzīvnieku mirstīgās atliekas. Mārtiņš gan taisnojās, ka viņa restorāna virtuvē nonāk tikai tīra manta. „Šīs ir īpaši medītas vārnas, ne pilsētas zagles,” teica šefpavārs, kas šo putnu esot galdā cēlis arī eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai.

2016. gada pavasarī Rītiņš žurnālam „Kas Jauns” gan atzina, ka delikatesi – vārnas gaļu – no ēdienkartes ir svītrojis. Turklāt nevis pieprasījuma trūkuma, bet gan pieejamības dēļ. „Pastāvīgie klienti par vārnas parādīšanos ēdienkartē nešausminājās. Mani viesi ir rūdīti, man uzticas – viņiem visu ir interesanti pagaršot. Kad vārnas bija, tad ēda. Tomēr nu pie mums vārnu vairs nav. Kāpēc? Jo tās ir ļoti gudras, un medniekiem ir ļoti grūti pie tām tikt. Nespējam restorānu nodrošināt ar vārnas gaļu,” bilda Rītiņš, kas gan no "Vincenta" jau ir aizgājis, un šajā restorānā nu vairs nav ne viņa, ne vārnu ēdienkartē.

Kā īsti gāja Mārtiņa Rītiņa 70 gadu ballītē, kādi viesi sanāca un ko šefpavārs pats sev dzimšanas dienā uzdāvināja, lasiet šīs nedēļas žurnālā "Kas Jauns"!