foto: Publicitātes foto
Latvija "Oskara" balvas nominācijai izvirzījusi simtgades filmu "Tēvs Nakts"
Kino
2019. gada 16. septembris, 14:08

Latvija "Oskara" balvas nominācijai izvirzījusi simtgades filmu "Tēvs Nakts"

Jauns.lv / LETA

Latvija ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" izvirzījusi režisora Dāvja Sīmaņa un studijas "Mistrus Media" simtgades spēlfilmu "Tēvs Nakts", informēja Nacionālā Kino centra (NKC) pārstāve Elīna Cire.

Viņa sacīja, ka "Oskara" balvas kategorijai, kura regulāri tiek vērtēta kopš 1956.gada un līdz šim bija pazīstama ar nosaukumu "Labākā filma svešvalodā" šogad mainīts nosaukums - turpmāk tā būs "Starptautiskās filmas balva".

Cire atzīmēja, ka Latvijas studiju pieteikumus vērtēja NKC ekspertu komisija - Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma vadītāja, kinozinātniece Zane Balčus, portāla "Kino raksti" galvenā redaktore un NKC pārstāve Kristīne Matīsa, Vācijā rezidējošā kinozinātņu doktore Elīna Reitere, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors un režisors Pēteris Krilovs, Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, režisors un LKA Nacionālās Kino skolas vadītājs Jānis Putniņš, producents un studijas "VFS Films" vadītājs Uldis Cekulis.

Ieskats spēlfilmas "Tēvs Nakts" uzņemšanas aizkadros

Ieskats režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilmas "Tēvs Nakts" uzņemšanas aizkadros.

gallery icon
23

Pēc Cires sacītā, ekspertu izvērtēšanai šogad tika pieteiktas sešas pilnmetrāžas filmas, un apspriešanas gaitā vislielāko uzmanību izpelnījās trīs no tām, katra ar savu un ļoti atšķirīgu argumentāciju. Vairāki eksperti izcēla režisora Edmunda Jansona Simtgades filmas "Jēkabs", "Mimmi un runājošie suņi" arvien aktuālāko vēstījumu par katra atsevišķa indivīda iesaistīšanos sabiedrības problēmu risināšanā.

Viņa piebilda, ka otrs apspriestākais kandidāts uz izvirzīšanu bija režisora Jura Kursieša jaunākā spēfilma "Oļegs", taču noslēgumā ekspertu žūrija vienojās izvirzīt režisora Dāvja Sīmaņa Simtgades filmu "Tēvs Nakts".

Filmas "Tēvs Nakts" pirmizrādes viesi

2018. gada 25. oktobrī kinoteātrī "Kino Citadele" notika režisora Dāvja Sīmaņa simtgades spēlfilmas "Tēvs Nakts" pirmizrāde.

gallery icon
73

Kadri no filmas "Tēvs Nakts"

Kadri no jaunās spēlfilmas "Tēvs Nakts".

gallery icon
11

Oskara balvas pasniegšanas ceremonija šogad 92.reizi pēc kārtas, godinot labākos 2019.gada kinodarbus, notiks 2020.gada 9.februārī Losandželosā, ASV.