foto: no privātā arhīva
Ilona Balode un Ūdrītis gatavojas lielām pārmaiņām
Ūdris, Ilona un abu atvase Bārts priecājas par mirkli, kad Rolands īpaši piemērotajā krēslā spēj nostāvēt kājās.
Slavenības
2019. gada 8. augusts, 06:06

Ilona Balode un Ūdrītis gatavojas lielām pārmaiņām

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Mūziķa Rolanda Baloža-Ūdra sieva, grāmatu autore un aktrise Ilona Balode-Ūdre, kura diendienā kopj savu vīru, žurnālam "Kas Jauns" pastāstījusi, kā klājas ģimenei, kā arī ieskicē nākotnes plānus, kuros prognozē pārmaiņas.

Ilona un Rolands 20. augustā atzīmēs kāzu ceturto gadadienu. Ūdris pēc avārijas, kas notika pirms trim gadiem, ir 1. grupas invalīds. Viņš aizvien ir pārvietojams ratiņkrēslā, tomēr Ilona nezaudē cerības, ka Ūdris kādreiz atgūs veselību.

Balode un Ūdris "Zelta mikrofona" balvu pasniegšanas ceremonijā

Ilona Balode-Ūdre un Rolands Ūdris-Balodis ar dēlu Bārtu "Zelta mikrofona" balvu pasniegšanas ceremonijā.

gallery icon

Balode: „Ventspilī trūkst speciālistu!”

Ilona stāsta, ka pašlaik vīra veselības stāvoklis ir stabils, bet, lai to varētu aizvien uzlabot, ir vajadzīgas regulāras terapijas, kuras Ventspilī īsti nav pieejamas. Ūdrīša dzīvesbiedre neslēpj: lai arī ar dzīvi šajā pilsētā ir apmierināta, viņa ir neizpratnē par medicīnas darbinieku, precīzāk, konkrētu speciālistu trūkumu.

„Ir tikai daži attiecīgās jomas speciālisti, un tie paši ir ļoti, ļoti noslogoti. Lai dabūtu Ūdri uz kādu terapiju, ir bezmaz vai jācīnās, lai tiktu uz nodarbību. Nevaram apmeklēt ergoterapiju, jo divas no terapeitēm šobrīd nepieņem pacientus, bet trešā ir pārslogota. Tāpat ir ar logopēdu – vasarā tiekam tikai reizi nedēļā, kas ir krietni par maz. Un arī fizioterapijas ir nepieciešamas biežāk un regulāri, šobrīd mums ir palikusi tikai viena nodarbība nedēļā,” domīgi bilst Ilona, kura atzīst, ka cenšas, cik nu spēj, ar asistenšu un pašu ģimenes spēkiem Ūdrim maksimāli nodrošināt vēlamo režīmu viņa veselības uzlabošanai.

Beidzot tiek pie īpašā ratiņkrēsla

Tomēr ir arī labas ziņas. Pateicoties valsts atbalstam, Ūdris ticis pie ļoti ilgi gaidītas ierīces, kas uzlabos viņa ārstēšanu. „Pēc divu gadu gaidīšanas esam saņēmuši valsts apmaksātu vertikalizācijas ratiņkrēslu. Tā ir elektriska ierīce, kas ārēji līdzinās vienkāršam ratiņkrēslam, taču, tur iesēdinot Ūdri, viņu var ar īpašu tehnoloģiju piecelt kājās. Mums, ģimenei, par šo valsts apmaksāto ratiņkrēslu, kas beidzot iegūts īpašumā, ir liels prieks. Tas krietni atvieglo mūsu ikdienu – nav jātur Ūdris stāvus ar rokām. Tagad, pateicoties šai elektroniskajai sistēmai, viņš tiek uzlikts uz kājām un bez mūsu palīdzības nostāv citreiz pat stundu. Tas ir ļoti daudz, un tā ir ļoti vērtīga lieta,” nosaka Ūdrīša dzīvesbiedre.

foto: no privātā arhīva
“The Hobos” mūziķis priecājas par valsts piešķirto vertikalizācijas ratiņkrēslu, kurš ir ļoti noderīgs viņa veselības uzlabošanai.

Pēc trača kafejnīcā visi sadzīvo draudzīgi

Pēc aizvadītā pavasara skandāla, kad sociālās saziņas tīklā "Facebook" Ilona atklāja – olimpiskā centra "Ventspils" kafejnīcas darbiniece palūgusi Rolanda asistentei ar Rolandu iet projām un „nākt vēlāk ēst, jo drīz tur nākšot ēst sportisti-futbolisti, kam esot nepatīkams šis skats, kā Rolands ēd”, šādi nepatīkami starpgadījumi vairs nav bijuši. Viss beidzies labi, un Ūdris ar asistenti pat apmeklējis kādu no futbola spēlēm Ventspilī. „Tāpat Ūdris turpina iegriezties tajā kafejnīcā. Viss ir kārtībā, bez jebkādiem starpgadījumiem. Ūdris no kafejnīcas ārā netiek raidīts, arī cituviet šādas problēmas nav bijušas,” par rasto risinājumu priecīga ir Ilona.

foto: no privātā arhīva
Maijā Rolands kļuva 44 gadus vecs. Ūdris ar draugiem dzimšanas dienu nosvinēja Ilonas sarīkotā dārza ballītē.

Piepilda arī savus sapņus

Tomēr līdztekus rūpēm par dēliņu Bārtu un vīru Ilona cenšas piepildīt arī pašas lielos un mazos mērķus. Jau šoziem viņa plāno pabeigt grāmatu Ielu muzikantu piezīmes, kas ir stāsts par Ilonas un Ūdra desmit gados kopā piedzīvoto.

Tāpat viņa cītīgi mācās auto vadīšanas kursos. „Ar to autobraukšanu iet visādi, jo laikam pēc dabas esmu kājāmgājēja. Tāpat man vairāk labpatīk vizināties ar velosipēdu. Uzsēdinu aizmugurē sēdeklītī dēlu, un abi braucam. Tomēr saprotu, ka autovadītājas apliecība ir nepieciešama, jo, iegādājoties kādu ģimenei ērtu automašīnu, jutīšos daudz mobilāka,” nosaka Ilona.

foto: no privātā arhīva
Ūdris ar īpaši viņam gatavoto trīsriteni mēģina vizināt arī dēliņu Bārtu.

Un viņa atklāj, ka tuvākajā nākotnē ar ģimeni grasās pārcelties uz dzīvi galvaspilsētā – līdzko būs sagaidīta rinda Rīgas pašvaldības piešķirtajam dzīvoklim. „ Lai arī mums ļoti tuva ir Ventspils, kur esmu izaugusi, un tur arī dzīvo mana mamma, mēs plānojam pārcelties uz dzīvi Rīgā. Tur vairāk pieejami attiecīgie speciālisti, lai panāktu mūsu visu kopīgo mērķi – uzlabot Ūdra veselību,” Ilona ir apņēmības pilna.

Ūdris atbalsta no skatītāju rindām

Šovasar bija pirmais koncerts, kur Ilona uzstājās vīra klātbūtnē. „Tie bija Kuldīgas pilsētas svētki, kur mūs ar ģimeni uzaicināja mācītājs Mārtiņš Burke-Burkevics. Viņš mūsu ģimenē ir īpašs cilvēks. Tad, kad neviens reanimācijā nedeva nekādas cerības, Mārtiņš Rolandu slimnīcā nokristīja, un, lai arī neticami, viņa veselības stāvoklis krasi uzlabojās,” īpašo notikumu atminas Ilona. Viņa stāsta, ka koncertā Kuldīgā izpildījusi gan savulaik ar Ūdri kopā dziedātās dziesmas, gan kompozīcijas no pašas repertuāra. „Agrāk man bija ļoti smagi izpildīt viņa dziesmas. Raudāju. Tagad vairs neuznāk tie smaguma brīži, jo laikam esmu pieņēmusi esošo…”

foto: no privātā arhīva
Ilona par uzstāšanos Kuldīgas pilsētas svētkos: „Ūdris koncertā mani ļoti atbalstīja. Šis bija pirmais koncerts, kad viņš bija skatītāju rindās, bet es uz skatuves...”

Rolanda Ūdra un Ilonas Balodes līkloču pilnā dzīve

gallery icon

Mūziķa Rolanda Ūdra un rakstnieces Ilonas Balodes kāzas

gallery icon

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!