foto: Publicitātes
Kā būtu, ja nebūtu bītlu? Filmas ''Vakardien..." recenzija
Kadrs no filmas "Vakardien".
Kino
2019. gada 1. jūlijs, 10:32

Kā būtu, ja nebūtu bītlu? Filmas ''Vakardien..." recenzija

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Režisora Denija Boila jaunā, saldi aizkustinošā filma piedāvā neticamu scenāriju – kā būtu, ja nebūtu «Bītlu»?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Režisora Denija Boila radošā amplitūda ir apbrīnojama – viņš ir radījis kulta filmu «Vilcienvakte» par narkomānijas postošajiem piedzīvojumiem, gan zombiju apokalipses filmu «28 dienas vēlāk», gan filozofisku zinātnisko fantastiku «Saules gaisma», gan aizkustinoši gaišo «Graustu miljonāru».

Šoreiz, sadarbojoties ar klasisko romantisko komēdiju scenāristu Ričardu Kērtisu («Tāda ir mīlestība», «Notinghila»), viņš ir radījis filmu, kas variē starp žanriem, izmantojot fantāzijas elementus muzikālā, saldsērīgi romantiskā filmā. Jau pati «Vakardien…» premisa ir absurdi uzrunājoša – iedomājieties pasauli, kurā piepeši ir pazudusi jebkāda informācija par leģendāro grupu «Bītli», tai skaitā arī viņu mūzika. Dīvaini, vai ne? Pat ja šī nav mīļākā grupa, kas ikdienā skan austiņās, pie viņu slavenajām dziesmām ir tik ļoti pierasts, ka iztēloties pasauli bez tām šķiet piepeši ļoti dīvaini un jā, pat baisi. Taču šādā pasaulē pamostas Džeks. Viņš ir neveiksmīgs mūziķis, kurš brīvajā laikā no «īstā darba», mēdz uzspēlēt ne pārāk viesmīlīgos pabos un bāriņos.

Bet tad pasauli piemeklē vispārējs elektrības padeves pārrāvums, un Džeks cieš ceļu satiksmes negadījumā. Pamostoties viņš atgriežas savā ikdienas dzīvē, bet kad kādā neformālā situācijā uzspēlē slaveno «Bītlu» dziesmu «Yesterday», viņš atklāj ko neizprotamu – neviens nekad šo dziesmu nav dzirdējis! Tā nu palēnām apjaušot to, ka kaut kādā veidā no pasaules atmiņas ir izdzēsusies viss, kas saistās ar Liverpūles četrinieku, viņam paveras nebijusi iespēja – iegūt pasaules slavu.

Tā nu Džeks, pēc atmiņas pierakstot «Bītlu» lirikas, ātri vien kļūst par jauno, muzikālo sensāciju, kuru jau ir noskatījusi nopietna mūzikas menedžere no Losandželosas. Tas, protams, iedur sirdī Džeka labākajai draudzenei un līdzšinējai menedžerei Elijai, kura viņā ir arī iemīlējusies. Tādējādi šis necerētais veiksmes stāsts kļūst par lielu izaicinājumu Džekam – pirmkārt, cik ilgi var dzīvot šajā melu pasaulē, kur tevi slavina par dziesmām, kuras nemaz pats neesi sarakstījis? Otrkārt, kā nepazaudēt savu tuvāko cilvēku situācijā, kad tava dzīve apgriežas kājām gaisā, un tu nedrīksti arī būt godīgs pret otru. Un visam pa virsu, protams, ir iemīļotā «Bītlu» mūzika.

Gandrīz mūzikls

Kā jau var iedomāties, filmai, kurā skan tik daudz «Bītlu» dziesmu, daudz var piedot. Un šoreiz liela atbilstība gulstas uz galvenās lomas atveidotāja Himeša Patela pleciem, un viņš ar šīm dziesmām tiek galā lieliski.

Lielākoties dzirdam atkailinātākas un vienkāršākas iemīļoto melodiju versijas, jo galu galā viss jau sākās vienkārši – Džeks un ģitāra. Tādā ziņā arī dziesmu izpildījums un aranžijas piestāv filmas universam, kur viss ir sirsnīgs, viegli vienkāršots un, protams, aizkustinošs.

Pāris mazticamības

Lai cik neticams būtu kādas filmas universs, tam jādarbojas pēc zināmiem noteikumiem, lai skatītājs tajā justos ērti. Ne velti fantāzijas žanrs parasti izvēlas visai klasisku stāstu, lai pārējais būtu daudz ticamāks un vieglāk pieņemams. Un tāda pati situācija ir «Vakardien…» gadījumā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Un tieši šādā universā piepeši neticama šķiet nevis «Bītlu» pazušana no pasaules atmiņas, bet gan Elijas un Džeka mīlasstāsts. Kārtējo reizi Holivudas vēlme «parastās meitenes» lomā paņemt tādu skaistuli kā Liliju Džeimsu, rada absurdu situāciju – Elija pārdzīvo, ka viņai tagad jāsacenšas ar superzvaigznēm, kamēr pati aktrise Lilija Džeimsa tāda ir.

Mīlīgi

Taču, pat ja filmai ir dažādi trūkumi, tās izejas punkts ir fascinējošs un intriģējošs. Himeša Patela debija lielajā kino ir pārliecinoša un harismātiska. Filmas muzikālā nots rada vēlmi dziedāt līdzi un noteikti, ka pēc iziešanas no kino vēl kādu laiku dungosiet «Bītlus».

Turklāt filma aizķer skumjākas un nopietnākas notis, liekot aizdomāties par tiem brīžiem, kad izdarām nepareizas izvēles un par lietām, ko mēdzam palaist garām, dzenoties pēc kaut kā bieži vien šajā dzīvē neiespējama.

«VAKARDIEN…» ("Yesterday")

Komēdija, muzikāla filma, fantāzija, ASV, 2019

Režisors: Denijs Boils

Lomās: Himešs Patels, Lilija Džeimsa, Keita Makkinona, Eds Šīrans u.c.