foto: Uģis Bolmanis
Jau otro gadu Salaspils Botāniskajā dārzā notiks festivāls "Kartupeļpalma"
Mūzika
2019. gada 17. jūnijs, 23:07

Jau otro gadu Salaspils Botāniskajā dārzā notiks festivāls "Kartupeļpalma"

Jauns.lv

Sestdien, 13.jūlijā plkst. 16.00 Salaspils Botāniskajā dārzā jau otro gadu norisināsies festivāls "Kartupeļpalma 58", portālam Jauns.lv ziņo pasākuma organizatori.

Jau otro gadu pašā vasaras vidū Salaspils Botāniskajā dārzā vienas pēcpusdienas un nakts garumā notiks festivāls "Kartupeļpalma". Uz divām skatuvēm uzstāsies Alis P, Voiceks Voiska, "Martas Asinis", "Fuck Art", Ņikito, Evija Vēbere, "Zig Zag", 'Ezeri", Helēna Kozlova, "Das Sonntags Legion", "Pamirt" (Eschatos vokālistes Kristiānas Kārkliņas soloprojekts), "Sigma", "Waterflower", "Rūsa", "Krāsa", "Zāle" un Simons Krasts  (Mazo Smirdīgo Kociņu līdera solo). Atslodzei, tāpat kā pagājušogad, būs iespēja skatīties mēmo kino, kam koncertu skaņa netraucē. Informācija par repertuāru sekos.

Līdzīgi kā Lielbritānijā, ASV un Austrālijā notiekošie festivāli All Tomorrows Parties, kuros par kuratoriem tiek aicinātas mūzikas un citu mākslas jomu autoritātes (Niks Keivs, Devendra Banhārts, Džims Džārmušs, "Sonic Youth", "Portishead", Mets Greinings, Belle & Sebastian, "Yeah Yeah Yeahs", "Tortoise", The Mars Volta, Mogwai u.c.), "Kartupeļpalmas" programmu veido ilggadējais mūzikas žurnālists Uldis Rudaks – rokenrola dzīvesveidam veltītās autobiogrāfiskās grāmatas Rokupācija un neskaitāmu medijos trīs gadu desmitu laikā publicētu mūzikai veltītu rakstu autors un dīdžejs: “Pats esmu apmeklējis daudzus festivālus gan Latvijā, gan ārzemēs, bet tādā, kur visus programmā uzskaitītos dalībniekus noteikti gribētos dzirdēt, vēl neesmu bijis, un tieši tāds ir "Kartupeļpalmas" mūziķu atlases princips, līdzīgi kā manos dīdžeja setos, kur arī hiti pec pieprasījuma netiek atskaņoti, ja tie nesakrīt ar manām vēlmēm. Protams, ka tas ir egoistiski, bet pa šiem gadiem esmu sastapis gana daudz domubiedru, kuri mani sapratīs. Protams, nav tā, ka visi favorīti jau ir iekļuvuši Kartupeļpalmas programmā, bet festivāls plānots kā ilgtermiņa projekts, kurā zem katra dalībnieka vārda esmu gatavs parakstīties. Līdzīgi kā mani radio NABA raidījumi "Zibens Pa Dibenu", kur sākumā iecerētie simts visu laiku labākie latviešu mūzikas albumi jau apskatīti, un nu krietni ieskrējies ir otrais simtnieks, jo vēl ir gana daudz aizmirsta, par ko vērts atgādināt, un brīnišķīga mūzika Latvijā top joprojām. Festivāls arī netiek saukts par kaut kāda konkrēta mūzikas virziena, mākslas un vēl kaut kādu pamācošu aktivitāšu kopumu – vienkārši festivāls "Kartupeļpalma" un punkts. Kāpēc šīgada festivālam ir skaitlis jeb numurs 58? Lai nākamgad būtu 57, pēc tam 56, 55. utt… Ja vēl pakavējamies pie cilvēka izdomātajām, jebkuram citam dzīvniekam nesaprotamajām laika skaitīšanas sistēmām - katra koncerta maksimalais ilgums būs 45 minūtes, jo, kā reiz teica Latvijas blūza entuziasts Dailes Zigis, esot izpētīts, ka tas ir optimālais garums, kādā cilvēks spēj uztvert viena mākslinieka sniegto muzikālo informāciju, un tāpēc tik ilgi skanot arī viena plate. Koncerti notiks bez pauzēm, lai apmeklētājiem neuznāktu miegs, un telšu pilsētiņas Salaspils Botāniskajā dārzā nebūs, jo uz festivālu brauc klausīties mūziku, nevis gulēt. Ja kādam četrpadsmit stundas šķiet par garu, var izvēlēties ierasties uz sākumu un braukt mājās pirms pusnakts, kad sākas laiks naktsputniem, kuri gatavi palikt līdz rīta gaismai, lai ar pirmo sabiedrisko transportu brauktu mājās.”

foto: Uģis Bolmanis

Kartupeļpalmā atļauts ienest un izmanot foto vai video kameras, visiem koncertiem tiek veikti arī audioieraksti, kas vēlāk tiks izmantoti festivāla pubicitātei. 

Lūgums izturēties saudzīgi pret Salaspils Botāniskajā dārzā mītošajiem augiem, kā to lieliski prata 2018. gada "Kartupeļpalmas" apmeklētāji, neibradājot nevienu dobi, un pat ar tukšām glāzēm un cigarešu galiem teritoriju nepiemētājot.

Biļetes pieejamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un www.bilešuparadize.lv.