foto: Publicitātes
Ļaunais supermens. Filmas "Brīnumbērns" recenzija
Kino
2019. gada 27. maijs, 10:49

Ļaunais supermens. Filmas "Brīnumbērns" recenzija

Marta Elīna Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

"Brīnumbērns" - žanru mikslis, kas reizē ir kā parodija par supervaroņu filmām un arī asiņaina šausmu filma.

Visiem ir zināms stāsts par slavenāko supervaroni - Supermenu. Uz zemes nonāk citplanētiešu mazulis, kuru uzaudzina Kentu pāris, kas nosauc puiku par Klārku. Atklājas, ka uz Zemes šim citplanētietim piemīt īpašas spējas, un viņš kļūst par pasaules glābēju sarkanā apmetnī. Līdzīgu scenāriju apspēlē arī jaunais šausmu trilleris «Brīnumbērns».

Torija un Kails Brejeri ir precēts pāris, kas dzīvo savā fermā, un sapņo par to, ka viņiem varētu piedzimt bērniņš. Tomēr liktenis nav bijis tik vēlīgs, un šis sapnis nekādi nepiepildās. Taču vienu nakti notiek kas negaidīts un neticams - tuvējā mežā nokrīt citplanētiešu kuģis. Pāris dodas skatīties, kas tajā atrodams, un ierauga, ka tur ir viņu sapņu piepildījums - perfekts mazulis. Turklāt nekādas pazīmes (atskaitot, protams, citplanētiešu kuģi, kas ir diezgan nepārprotams mājiens) nenorāda, ka mazulis ir kādā ziņā atšķirīgs.

Tā nu Brejeru pāris pieņem šo mazuli kā savējo, nosauc par Brendonu un audzina puiku ar milzīgu mīlestību un rūpēm. Brendons joprojām īpaši neatšķiras no pārējiem bērniem - gluži vienkārši ir noslēgtāks, klusāks un skolā tiek uzskatīts par «nūģi». Vārdu sakot, Brendonam skolā neklājas viegli - klasesbiedri viņu apsmej, arī fiziski ietekmē, un viņš noteikti nav no populārākajiem puišiem. Ir tikai viena meitene, kas pret viņu izturas jauki - Keitlīna, un Brendonam Keitlīna iepatīkas.

Viss it kā ir ļoti normāli, bet tad… tad pienāk pubertāte. Un Brendons atklāj, ka viņš tomēr nav vienkārši puisis. Un viņam piemīt dažādas citiem Zemes iedzīvotājiem nepiemītošas spējas. Taču atšķirībā no Klārka Kenta, kurš nolēma kļūt par cilvēces aizstāvi, kas ir ar mieru pat ar savām rokām pagriezt zemeslodi, Brendonu šādas muļķības neinteresē. Viņam tiek paziņots, ka viņa izdevums ir pārņemt varu Zemē un kļūt par tās valdnieku.

Filmas uzstādījums lielākoties ir «ja nu» tipa scenārijs - kā būtu, ja Supermens būtu savas spējas izmantojis ļauniem nolūkiem? Par šo jautājumu jau visai izvērsti teorētiskā vīzē ir runājušas arī pēdējās abas Zeka Snaidera filmas - «Tērauda vīrs» un «Betmens pret Supermenu». Vai Supermenam nepiemīt pārāk liela vara un vai cilvēki var būt pārliecināti, ka viņš nekad nesagribēs pārņemt varu visā pasaulē?

Starp «Zīmi» un «Supermenu»

Lai arī lielākoties «Brīnumbērns» spēlējas ar supervaroņu tropu (nevar noliegt, ka filma ir arī savā ziņā atbilde komiksu filmu trakumam), tā aplūko arī dziļākas arhetipiskas bailes. Bailes, ka tavs bērns, par spīti visam, ko esi darījis, var izrādīties ļauns.

Tādā ziņā filma arī sasaucas ar tādu šausmu kino žanra klasiku kā 1976. gada «Zīme» un 1968. gada «Rozmarijas bērns». Torija par visām varītēm mēģina ar savu mātes mīlestību «glābt» Brendonu, ilgstoši atsakoties ieraudzīt to, kas patiesībā notiek.

Asiņaini

Filma ir izpelnījusies visai dažādas atsauksmes, turklāt arī pagaidām salīdzinoši ierobežotā skaitā, gaidot oficiālo pirmizrādi. Daļa slavē oriģinālo stāstu, kas, lai arī izmanto klišejiskus paņēmienus, aizrauj un piesaista skatītāju uzmanību.

Citi norāda, ka filmas loģika klibo vēl trakāk, nekā Brendona upuri pēc viņa uzbrukumiem. Taču gandrīz visās atsauksmēs lasāms, ka nobiedēt «Brīnumbērns» prot. Turklāt ne tikai ar spriedzi, bet arī ar nelabumu izraisošiem asiņainiem skatiem.

Kaut kas pa vidu

Šī filma var lepoties ar lieliskiem aktieriem - Elizabete Benksa un Deivids Denmens kā izmisušie vecāki ir sava uzdevuma augstumos. Arī Džeksons A. Dans pārliecina kā aukstasinīgais slepkava Brendons.

Tai pat laikā filma, kura drosmīgi ir samaisījusi žanrus un izdomājusi arī interesantu premisi, brīžiem ieslīgt pārlieku vienkāršotos risinājumos. Lai arī ir kadri, kuri filmēti ļoti oriģinālā veidā, lielākoties skatītāju biedēšana notiek ar visai klišejiskiem paņēmieniem. Mazliet pietrūkst, lai būtu pavisam interesanti.

«BRĪNUMBĒRNS» ("Brightburn")
Drāma, šausmu filma, zinātniskā fantastika, ASV, 2019
Režisors: Deivids Jaroveskijs
Lomās: Elizabete Benksa, Deivids Denmens, Džeksons A. Dans, Mets Džounss, Meridita Hagnere u.c.

KRITIĶU VIEDOKĻI


TONIJS TĒ, «COLOURLESS OPINIONS»: PAR BĒRNU AUDZINĀŠANU

***

Šķiet, ka filmā ir arī iekodēts stāsts par bērnu audzināšanu - reizēm, pat ja vecāki ir visu izdarījuši pareizi, un saviem bērniem snieguši visu pasaules mīlestību, ja bērns ir ļauns, nav nekā, ko viņi varētu darīt, lai to izmainīt.  


DŽOŠS ROZENTĀLS, «LETTERBOXD»: ASIŅAINI FANTASTISKI

****

Varoņu attīstības un sižeta ziņā filma mazliet iekrīt, bet tās vienkāršība arī ir viens no iemesliem, kāpēc tā strādā tik labi. Asiņainie skati ir fantastiski, un, lai arī es to vairāk sauktu par trilleri, nevis šausmu filmu, filma lieliski uztur spriedzi skatītājos.

MRS. GIGGLES,  «HOT SAUCE REVIEWS»: LIELISKI BENKSA UN DENMENS

**

Filmas gaišā puse ir lieliski Deivida Denmena un īpaši Elizabetes Benksas tēlojumi, kuri atveido arvien vairāk iekšēji konfliktējošos vecākus. Nabaga puikam, kurš spēlē Brīnumbērnu, nav īpaši daudz, ko darīt.