foto: Publicitātes
Dāvja Sīmaņa “Tēvs Nakts” pretendē uz galveno balvu Maskavas Starptautiskajā kinofestivālā
Kino
2019. gada 3. aprīlis, 13:15

Dāvja Sīmaņa “Tēvs Nakts” pretendē uz galveno balvu Maskavas Starptautiskajā kinofestivālā

Jauns.lv

Režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilma “Tēvs Nakts” nonākusi starp 13 pretendentiem uz Maskavas kinofestivāla galveno balvu, portālu Jauns.lv informēja Nacionālais kino centrs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Maskavas 41. Starptautiskajā kinofestivālā, kas norisināsies no 18. aprīļa līdz 25. aprīlim, “Tēvs Nakts” piedzīvos savu starptautisko pirmizrādi. Un Latvijas filma ir arī viena no 13 pretendentēm uz festivāla galveno balvu.

Maskavas Starptautiskais kinofestivāls ir viens no vecākajiem pasaulē, tas pirmoreiz sarīkots 1935. gadā, kad žūrija strādāja Sergeja Eizenšteina vadībā, tomēr regularitāti festivāls iedibinājis tikai kopš 60. gadu sākuma un 1999. gadā kļuva par ikgadēju pasākumu.

Šogad šis A klases festivāls notiek 41. reizi. Galvenajai konkursa skatei atlasītas 13 pilnmetrāžas spēlfilmas no Francijas, Irānas, Somijas, Itālijas, Turcijas, Kazahstānas, Krievijas, Ķīnas, Japānas un arī Latvijas; galvenā konkursa žūriju vada Latvijā kopš kinoforuma "Arsenāls" laikiem labi pazīstamais un sinefilu mīlētais korejiešu režisors Kims Kiduks.

Filmas "Tēvs Nakts" īpašā pirmizrāde

Ar īpašu pirmizrādi Dāvja Sīmaņa veidotajai filmai "Tēvs Nakts" 18. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace" atklāts Rīgas Starptautiskais kinofestivāls.

gallery icon
130

“Esmu gandarīts, ka filma "Tēvs Nakts" šādā veidā nonāk pie skatītājiem ārpus Latvijas. Pirmizrāde Maskavas starptautiskajā kinofestivālā un arī turpmākā filmas izrādīšana festivālos man ir svarīga ne tikai starptautiska novērtējuma dēļ, bet arī kā iespēja izplatīt to humānistisko vēstījumu, ko ietver stāsts par Žani un Johannu Lipkēm. Filma vēršas pret antisemītismu un citām tolerances trūkuma izpausmēm, kas viltus ziņu un neokonservatīvā autoritārisma laikmetā paliek arvien biežākas. Tā kalpo par atgādinājumu vēstures katastrofai, ko var radīt sabiedrības tumsonīgie priekšstati,” saka filmas režisors Dāvis Sīmanis.

foto: Publicitātes
"Maijā filmu demonstrēsim Kannu festivāla tirgus skatē, kas būs iespēja sasniegt plašu starptautisko izplatītāju loku Eiropas lielākajā filmu tirgū," atklāj režisors Dāvis Sīmanis.

Pirms trim gadiem Dāvis Sīmanis jau piedalījās Maskavas Starptautiskajā kinofestivālā – viņa debijas spēlfilma "Pelnu sanatorija" bija atlasīta programmai "Spektrum".

“Tas, ka Latvijas filmas arvien vairāk skatās un novērtē Latvijas kinoskatītāji, ir ļoti nozīmīgs fakts, taču ne mazāk būtisks sasniegums ir tas, ka Latvijas filmas starp vairākiem tūkstošiem jaunāko filmu izvēlas pasaulē nozīmīgākie kinoforumi, kāds, bez šaubām, ir Maskavas festivāls. Dalība festivāla konkursā ļaus sākt filmas "Tēvs Nakts" starptautisko apriti – jau maijā filmu demonstrēsim Kannu festivāla tirgus skatē, kas būs iespēja sasniegt plašu starptautisko izplatītāju loku Eiropas lielākajā filmu tirgū, bet filmas tālākais ceļš  maijā un jūnijā jau apstiprināts ar pirmizrādēm vairākos  nozīmīgos Eiropas, Ziemeļamerikas un Austrālijas  festivālos,“ informē filmas producents Gints Grūbe.

Kadri no filmas "Tēvs Nakts"

Kadri no jaunās spēlfilmas "Tēvs Nakts".

gallery icon
11

Spēlfilma "Tēvs Nakts" ir vēsturiskos notikumos, atmiņās un liecībās balstīts stāsts par leģendāro rīdzinieku Žani Lipki, kurš kopā ar ģimeni 2. pasaules kara laikā Rīgā savā mājā Ķīpsalā izglāba vairāk nekā 50 ebrejus. Žani un Johannu Lipkes filmā  atveido aktieri Artūrs Skrastiņš un Ilze Blauberga. Filma uzņemta studijā "Mistrus Media",  tā tapusi Nacionālā Kino centra programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" ietvaros.

2018. gadā Nacionālās Kino balvas ietvaros filma "Tēvs Nakts" saņēma četrus "Lielos Kristapus" – par labāko režiju (Dāvis Sīmanis), labāko operatora darbu (Andrejs Rudzāts), labāko filmas mākslinieces darbu (Kristīne Jurjāne), labāko aktrises darbu otrā plāna lomā (Ilze Blauberga). Filmu Latvijā nolūkojušies jau vairāk nekā 45 000 skatītāju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ieskats spēlfilmas "Tēvs Nakts" uzņemšanas aizkadros

Ieskats režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilmas "Tēvs Nakts" uzņemšanas aizkadros.

gallery icon
23