foto: ekrānuzņēmums no video
Evija Vēbere pirmo reizi komentē daudz apspriesto uzstāšanos simtgades koncertā: "Ir sāpīgi..."
Evija Vēbere par tautas reakciju pēc viņas uzstāšanās ar dziesmu “Svētku diena” Latvijas simtgades mīlas dziesmu koncertā: “Negācijas ir skaļas. Agresija ir skaļa. Notiek apgrieztais riņķis”.
Slavenības
2018. gada 18. decembris, 06:05

Evija Vēbere pirmo reizi komentē daudz apspriesto uzstāšanos simtgades koncertā: "Ir sāpīgi..."

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Dziedātāja Evija Vēbere, kura guva plašu ievērību pēc Imanta Kalniņa dziesmas "Svētku diena" izpildījuma 19. novembra Latvijas simtgades mīlas dziesmu koncertā pie Nacionālās bibliotēkas, pastāstījusi par savām izjūtām, ko izjutusi pēc tam, kad viņas izpildījums gan ticis nozākāts pēdējiem vārdiem, gan arī viņai tikuši veltīti atzinīgi vārdi.

Kuldīgas laikrakstam “Kurzemnieks” Evija Vēbere kā kādreizējā kuldīdzniece atklājusi, kādas jūtu gammas viņu pārņēmušas pēdējā mēneša laikā. Avīzei viņa atklāja izjūtas pēc savas uzstāšanas, tās ilustrējot ar Imanta Ziedoņa vārsmām.

“Viss izjūtu spektrs. Mums visiem kopš dzimšanas lielākā vēlme ir būt pieņemtiem: gribam patikt vecākiem, skolotājiem, mums sāp, ja atgrūž. Ja notiek kaut kas tik masīvs, tas ir sāpīgi. Sajūtu naidu un mīlestību, bet vienā brīdī saprotu, ka tas nav par mani. Tās ir cilvēku pašu emocijas jeb iekšējā pasaule. Daudzi ieraudzīja uz skatuves neredzētu meiteni un sev jautājumu, kādēļ. (..) Aktīvākajiem komentētājiem katram sava taisnība. Ja nepatīk – labi. Ja riebj – labi. Šķiet pats skaistākais – labi. Jautājums ir nevis par to, ko otrs jūt, bet kā savas izjūtas izpauž un no kurienes tās nāk. Pirmoreiz jutu, kā darbojas dzeltenā prese un cik ļoti tās informācija ir pa virsu. Negācijas ir skaļas. Agresija ir skaļa. Notiek apgrieztais riņķis. Skaļums piesaista uzmanību, kliedz: “Šo neklausieties! Nevajag!” Bet tā piesaista masīvu uzmanību, un tad skaļākie dusmojas, un apburtais loks nebeidzas. Uzpūstiem virsrakstiem nav satura, nav dziļuma”.

Vēbere stāstu par savu emociju gammu nobeidz, citējot Imanta Ziedoņa dzejas rindas: “Pa virsu, pa virsu Pa virsu galdiem. (Mēs nezinām, kas ir atvilktnēs, mēs nezinām.) Pa virsu vizma (cik dziļa ir upe, mēs nezinām), (..) Bet aiziet – pa kurieni aiziet? Ak, aiziet arī pa virsu! Tie divi metri dziļumā neko nenozīmē. Pa virsu.”

19. novembrī Evija Vēbere  dziedāja komponista Imanta Kalniņa hitu "Svētku diena", kas, protams, vislabāk pazīstams Olgas Rajeckas izpildījumā. Tie ļaudis, kas uz koncertu nebija, ierakstu varēja lūkot internetā, un komentāri pēc Vēberes uzstāšanās sāka birt kā no pārpilnības raga.

Olgas Rajeckas meita Marija Migliniece, piemēram, sociālās saziņas tīklā "Facebook" ievietoja video ar Evijas dziedājuma ierakstu, to nodēvējot par "šausmām un drausmām". Nenoturējās arī pati dziesmas “oriģinālā” izpildītāja Olga Rajecka. Viņa savas izjūtas paudusi ierakstā: "Es skatos un raudu."

Bet bija arī atzinīgi vārdi meitenes talantam. "Man ļoti patīk Evija, man ļoti patīk "Svētku diena" Evijas izpildījumā," atklāja komponists Imants Kalniņš un turpināja: "Novēlu turpināt ceļu, neraugoties ne uz ko. Turpināt ceļu. Savu ceļu". Varenu aizstāvības runu dziedātājai veltīja arī radio raidījumu un pasākumu vadītājs, dažbrīd arī dziedātājs Andris Freidenfelds jeb Fredis. Viņaprāt, Vēberes izpildījumā dziesma "Svētku diena" bijusi lieliska interpretācija - "emocionāli sakāpināta, toties pašas izsāpēta un izfunktierēta".

Koncerts „Mīlestības vārdā. 18+”

Spītējot vēsajam laikam, 19. novembra vakarā sirsnīgā un mīlestības caurstrāvotā atmosfērā pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas izskanēja nākamās simtgades pirmais koncerts ...

gallery icon
85