foto: Publicitātes
Divās zemeslodes pusēs. Recenzija filmai "Iemesti pasaulē"
Dokumentālā filma «Iemesti pasaulē» seko Tilleram gan ikdienas dzīvē un darbnīcā Austrālijā, gan arī apmeklējot Latviju.
Kino
2018. gada 27. augusts, 07:49

Divās zemeslodes pusēs. Recenzija filmai "Iemesti pasaulē"

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Antras Cilinskas dokumentālā filma stāsta par mākslinieku Imantu Tilleru un sarežģīto piederības sajūtu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Imants Tillers ir viens no Austrālijas nozīmīgākajiem māksliniekiem, kura devums laikmetīgajai mākslai ir bijis neatsveramas jau vairākas desmitgades.

Dzimis Sidnejā latviešu imigrantu ģimenē un tiek pieskaitīts pie latviešu trimdas mākslinieku saimes. Pats mākslinieks Latviju atminas ļoti maz, taču saikne ar to nav zudusi.

Dokumentālā filma «Iemesti pasaulē» seko Tilleram gan ikdienas dzīvē un darbnīcā Austrālijā, gan arī apmeklējot Latviju. Viņš atceras to, ko par Latviju un tās dabas ainavām ir stāstījusi māte, liekot apjaust lielo atšķirību starp Latviju un Austrāliju. Un šī divējādība, netveramā piederības sajūta un ilgas pēc kaut kā tāla un reiz bijuša ir redzama ne tikai Imanta Tillera mākslas darbos, bet arī filmā, kas par šīm izjūtām reflektē, un tās iemūžina.

Paralēli filmas pirmizrādei Latvijas skatītājiem Nacionālajā mākslas muzejā ir arī iespēja aplūkot plašu mākslinieka personālizstādi «Ceļojums uz nekurieni».

Miglainas atmiņas

Imanta Tillera stāsti un atmiņas par vecākiem mijas ar dokumentāliem kadriem no latviešu imigrantu ierašanās Austrālijā. Viņš runā angļu valodā ar jūtamu austrāļu akcentu. Un gluži kā piemiņas brīdī runā arī latviski.

Vecāku stāsti, vizīte Latvijā padomju laikos un viesošanās Latvijā šobrīd caur mākslinieka acīm kļūst par savdabīgu atskatu uz mūsu vēsturi. Sākot no nostaļģijas līdz realitātei un cerībai uz labāku nākotni.

Mierpilni

Filma atstāj neuzmācīgas dokumentalitātes pēcgaršu - nav intervijas stila jautājumu vai spraigas drāmas. Mākslinieks un  viņa dzīvesbiedre, kā arī līdzgaitnieki runā, atceras un stāsta paši no sevis.

Tieši šī mierpilnā un meditatīvā atmosfēra, kas mijas ar Austrālijas dabasskatiem, ievelk skatītājus Tillera pasaulē un mākslā. Gluži kā viņa gleznas, kas veidotas no nelieliem taisnstūriem, kas savienoti gluži kā mozaīkās, arī «Iemesti pasaulē» no dažādām epizodēm palēnām izveido plašāku stāstu.

Pa vidu

Interesanti ir vērot arī Imanta Tillera sadarbību un draudzību ar aborigēnu mākslinieku Maiklu Nelsonu Džagamaru. Abi šie cilvēki meklē savu piederību un vietu vēstures mozaīkā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šī dokumentālā filma sniedz ieskatu mākslinieka dzīvē un skatījumā uz pasauli, mākslu un to, ko nozīmē mājas. Un kopā ar melanholisko Kārļa Auzāna mūziku aizved skatītāju apcerīgā ceļojumā.

«IEMESTI PASAULĒ»
Dokumentāla filma, Latvija, 2018
Režisore: Antra Cilinska
Operatori: Robert C. Morton, Andrejs Verhoustinskis