foto: Publicitātes
Dveina Džonsona "cietais rieksts". Filmas "Debesskrāpis" recenzija
Filma "Debesskrāpis".
Kino
2018. gada 23. jūlijs, 10:23

Dveina Džonsona "cietais rieksts". Filmas "Debesskrāpis" recenzija

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Spraiga sižeta lielbudžeta grāvēji ir tieši tas, kas piestāv vasarai – jo trakāk, jo labāk. Un šovasar kinoteātros - "Debesskrāpis" ar pasaulē vispelnošāko aktieri Dveinu Džonsonu galvenajā lomā.

Filmas, kurās spēlē Dveins Džonsons, savā ziņā jau var dēvēt par atsevišķu žanru. Sižeta loģika, fizika un realitāte atkāpjas otrajā plānā, jo priekšplānā ir mirdzoši muskuļi, žilbinošs smaids un, protams, izteikta uzacu mīmika. Kino gardēži, protams, var par to visu pasmīnēt, bet pat skarbākie kritiķi nevar noliegt to, ka Džonsonam piemīt kaut kāda neizskaidrojama harisma un viņu vērot kino vienmēr ir aizraujoši.

Nevarētu teikt, ka «Debesskrāpis» sniedz kaut ko nebijušu un jaunu kinematogrāfa vēsturei, taču tas arī nav šīs filmas uzdevums. Uzdevums ir skaidrs – galvu reibinošs augstums, adrenalīns, neticami triki un pastāvīgs spriedzes stāvoklis. Filma, pēc kuras noskatīšanās skatītājs iznāks laukā, apreibis ne tikai no jau nosaukumā minētā debesskrāpja augstuma, bet arī no nerimstošā un dinamiskā ritma.

Dveina Džonsona atveidotajam Vilam Sojeram jāstājas pretim tik dažnedažādām grūtībām, ka brīžiem šķiet – vēl tikai pietrūktu kāda no izklaides parka izbēguša dinozaura. Bet tas lai paliek citām filmām.

Glābšanas misija

Izbijušais FIB aģents Vils Sojers savā dzīvē jau ir piedzīvojis gana daudz. Kādā bīstamā misijā viņš ir zaudējis kāju, taču ārste, kura izglābj viņa dzīvību, kļūst par viņa sievu. Tādējādi Vils ir nolēmis vairāk pievērsties savai ģimenei, nevis bīstamiem darbiem. Turklāt ir arī nozvērējies vairs nekad neņemt rokās ieroci.

Taču izrādās, ka jaunais «vienkāršais» darbs kā drošības speciālistam augstceltnē liks viņam pārkāpt pāri daudziem solījumiem sev pašam.

Augstāk, tālāk, vairāk!

Zinot, ka pastāv jau viena kulta filma, kuras darbība notiek debesskrāpī («Cietais rieksts», protams), ir tikai viens ceļš ejams – mēģināt to pārspēt visvisādos veidos. Tāpēc šis debesskrāpis ar nosaukumu «Pērle» ir pasaulē visaugstākais un bīstamākais.

Tādēļ šo debesskrāpi pārņem visļaunākie ļaundari un tajā izceļas arī ugunsgrēks. Tajā ir ieslodzīta arī Vila sieva un divi bērni, no kuriem vienam ir astma. Un Vila lielie muskuļi viennozīmīgi palīdzēs ar šo visu tikt galā visneticamākajā veidā.

Sīkumus ignorējam

Šāda žanra filmas skatīties ar skepsi un piezīmēm: «Tā jau dzīvē nenotiktu!» nav iespējams. Vienkārši jāiegrimst dziļāk kinoteātra krēslā un jābauda galvu reibinoši specefektu kadri, jāpabiedē sevi ar kārtīgām bailēm no augstuma un jāizklaidējas.

Ļoti iespējams, ka nākamajā filmā Dveins Džonsons glābs polārlāčus vai ar rokām apstādinās lidmašīnu, bet to nevaram paredzēt. Tāpēc pagaidām varam tikai izbaudīt adrenalīna pilnu viena varoņa cīņu pret neprātīgiem apstākļiem ļoti lielā augstumā.

«DEBESSKRĀPIS» ("Skyscraper")

Spraiga sižeta filma, ASV, 2018

Režisors: Rousons Māršals Trūbers

Lomās: Dveins Džonsons, Pablo Šreibers, Rolands Mūlers, Nīva Kempbela, Hanna Kvinlivāna, Čins Hans, Noa Teilors u.c.