Režisoram Džilindžeram - 50! Tāds Džilis bija pirms 10 gadiem. ARHĪVA FOTO
Režisors Dž. Dž. Džilindžers pirms desmit gadiem un tagad.
Slavenības
2016. gada 8. marts, 16:00

Režisoram Džilindžeram - 50! Tāds Džilis bija pirms 10 gadiem. ARHĪVA FOTO

Kasjauns.lv

Raimonds Rupeiks, kurš vairāk pazīstams kā režisors un Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Dž. Dž. Džilindžers, šodien – 2016. gada 8. martā – svin 50 gadu jubileju. Piedāvājam ieskatīties viņa dzīves fotogrāfijās.

Dž. Dž. Džilindžers, īstajā vārdā Raimonds Rupeiks, dzimis 1966. gada 8. martā Kazahijas PSR, jo viņa tēvs dienēja Baikonuras kosmodromā, tāpēc ģimene kādu laiku dzīvoja Kazahstānā.

Skolā Džilis gāja Jēkabpilī un ar labām sekmēm neizcēlās. Studējis Rīgas Politehniskajā institūtā (tagad RTU), bet, lai izvairītos no dienesta padomju armijā, nosimulējis garīgu saslimšanu – reaktīvo depresiju -, kā rezultātā viņš pat nokļuva Psihoneiroloģijas slimnīcā. Pēc tam viņš septiņus gadus lasījis grāmatas, un 25 gadu vecumā pieņēma pseidonīmu Dž. Dž. Džilindžers, pseidonīmu atvasinot no 20. gadsimta sākumā bēdīgi slavenā amerikāņu gangstera un banku aplaupītāja Džona Herberta Dilindžera vārda.

Teātra mākslai Džilis pievērsās 1993. gadā, kad viņš iestājās Latvijas Kultūras akadēmijas teātra režisoru un aktieru apvienotajā kursā, kuru vadīja Pēteris Krilovs. Vēlāk kopā ar saviem studiju biedriem Gati Šmitu un Viesturu Kairišu izveidoja “Nepanesamā Teātra Arteli”. Bet, kad tas beidza pastāvēt, toreizējais Dailes teātra galvenais režisors Kārlis Auškāps piedāvāja Džilindžeram iestudēt kādu Dailes teātra repertuāra izrādi.  Dailes teātrī Džilis iegāja 1997. gadā, bet 2010. gadā viņš kļuva par šī teātra galveno režisoru.

Dž.Dž. Džilindžers vairākkārt pretendējis uz "Spēlmaņu nakts" gada labākā režisora balvu, un vienu reizi to arī saņēma - par 2005. gada par Dailes teātra izrādi "Kaligula". Diemžēl pēdējos gados Džiļa režisētās izrādes vairs negūst tādus panākumus kā agrāk. To, kāds ir Džilindžera pēdējā laika radošo neveiksmju iemesls, žurnāla “Kas Jauns” jaunākajā – 8. marta – numurā intervijā modes māksliniekam Dāvidam skaidro teātra kritiķe Silvija Radzobe, sakot: “Man radies iespaids, ka Džilindžers ir iestrēdzis kaut kur šaurās teātra kafejnīcas sarunās, tikai teātra vidē saprotamos jokos, savā dūmu mutulī un ir prom no reālās ikdienas dzīves. Režisoram, lai viņš kļūtu liels, nepietiek tikai ar talantu un profesionalitāti, izšķiroši svarīga ir spēja uztvert sava laikmeta būtiskākās lietas – attīstību, to, uz ko iet cilvēka dzīve, arī nākotnes vīzijas.”

Dž. Dž. Džilindžers ir arī diezgan nasks uz precēšanos – savos 50 gados viņš piecas reizes jau bijis precēts vīrs. 19 gadu vecumā apprecējies ar Gunitu Mežuli, tad ar Daci Rukšāni, Binniju Ārbergu un Elīnu Dzelmi, bet tagad esot gatavs precēties sesto reizi, jo pērnā gada nogalē Džilis bildināja savu draudzeni Ingu Grencbergu. Džilindžeram ir arī divas meitas – Laine no pirmās laulības un Hanna, kuras māmiņa ir Elīna Dzelme.


Kasjauns.lv/Foto: No Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva, AFI, Agnese Gulbe (LETA), Evija Trifanova (LETA)