Slavenības
2017. gada 27. maijs, 11:40

Ļaudis sajūsmā un asarām acīs noskatās Dailes teātra pirmizrādi „Karmena”. FOTO

Marta Martinsone

26.maija vakarā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvoja „Karmena”, kur galvenajās lomās mirdzēja brīnišķīgais aktieru pāris Artūrs Skrastiņš un Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Pirmizrādi apmeklēja arī sabiedrībā zināmi cilvēki.

Dailes teātra foto mirkļi no izrādes „Karmena”

26.maija vakarā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvoja „Karmena”, kur galvenajās lomās mirdzēja brīnišķīgais aktieru pāris Artūrs Skrastiņš un Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Pirmizrādi ...

gallery icon
13

Jau pusstundu pirms pirmizrādes apmeklētāji saposušies, raitā solī plūda uz teātri. Kā allaž, tērps teātra apmeklējumam katram bija izvēlēts pēc savas patikas un iespējām. Daži apmeklētāji bija saposušies svinīgi, citi pavisam vasarīgos tērpos, taču citi labāk jutās teju ikdienišķā apģērbā. Dažs uz pirmizrādi ieradās ar ziediem, lai pēcāk varētu sveikt savus iemīļotos skatuves māksliniekus.

Dailes teātra pirmizrādes „Karmena” apmeklētāji

26.maija vakarā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvoja „Karmena”, kur galvenajās lomās mirdzēja brīnišķīgais aktieru pāris Artūrs Skrastiņš un Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Pirmizrādi ...

gallery icon
62

Teātrī pirms izrādes virmoja brīnišķīga atmosfēra un, šķiet, apmeklētāji ar lielu nepacietību bija gaidījuši šīs izrādes priekškara atvēršanos. Ne velti, jo Dailes teātra Lielajā zālē notika lietuviešu režisora Rolanda Atkočūna iestudētās izrādes „Karmena” pirmizrāde. Teātra versijā tās apakšvirsraksts ir „Andalūzijas sapņi” pēc Prospēra Merimē darba motīviem, un tajā spēlē Dailes teātra krāšņākais aktieru zieds. Titullomu jauniestudējumā atveido Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Pārējās lomās – Artūrs Skrastiņš, Kristīne Nevarauska, Artis Robežnieks, Ērika Eglija, Dainis Grūbe, Lelde Dreimane, Ieva Florence, Anete Krasovska, Pēteris Liepiņš, Aija Dzērve, Gints Grāvelis, Gints Andžāns, Mārtiņš Počs, Artūrs Dīcis un citi. Daudzi teātra mīļotāji ievēroja, ka šajā izrādē spēlē ne tikai laulātais pāris – Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Artūrs Skrastiņš, bet arī citi aktieru pāri, kā Ērika Eglija, kura jau krietnu laiku dzīvē ir kopā ar kolēģi Gintu Grāveli un Kaspars Zāle ar daiļo Leldi Dreimani, kurus arī vieno ne tikai koleģiālas, bet arī romantiskas attiecības.

Pirms izrādes teātra Lielā zāle bija pilna ar skatītājiem, to vidū bija gan kultūras ministre Dace Melbārde, gan latviešu dzejniece, dramaturģe Māra Zālīte, kā arī dziedātāja Mirdza Zīvere un daudzi citi. Pēc teātra balss lūguma izslēgt mobilos telefonus, pavisam drīz arī sākās ilgi gaidītā pirmizrāde. Priekškars atvērās!

Kā vieni no pirmajiem pirmizrādes aktieriem uz skatuves bija redzami Artūrs Skrastiņš (Hosē), Kristīne Nevarauska (Mikaēla, Hosē līgava) ar izcilu tēlojumu un savas mīļoto attiecības demonstrēja ar kaislīgiem skūpstiem. Taču, kad uz skatuves parādījās Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Karmena), izrāde burtiski skatītājus ierāva citā pasaulē, un laiks līdz pirmā cēliena beigām paskrēja nemanot. Izrādes starplaikā teātra skatītāji jau pacilātām emocijām devās uz teātrī esošajām kafejnīcām, kur, malkojot kafiju un ēdot kūkas, jūsmoja par izcilo aktieru sniegumu un režisora lielo ieguldījumu izrādes tapšanā. Teātra foajē sastaptā dzejniece un māksliniece Māra Zālīte, kura ir arī galvenās lomas atveidotājas Ilzes Ķuzules-Skrastiņas māte, pastāstīja savas izjūtas. „Šī izrāde ir tik paņemoša, ka es aizmirstu, ka tur uz skatuves spēlē mana meita un mans znots. Šī izrāde burtiski ievelk! Viņa pulsē un ir karsta, temperamentīga. Ja ir garlaicīgākas izrādes, tad es pieķeru sevi ka uz Ilzi skatos kā uz meitu, bet šoreiz nav tas gadījums. Šī izrāde ir tāda, kur ir jābauda viss reizē un nav laika skatīties tikai uz savu meitiņu. Izrādē brīnišķīgs ir viss, gan scenogrāfija, gan mūzika, gan kustības. Pēc pirmā cēliena es jūtos ļoti pacilāta. Man kā cilvēkam, kurš rakstījis lugas un vēl cer arī uzrakstīt kādu, tie ir īsti svētki. Profesionāls, ļoti talantīgs režisors ir strādājis. Aktieri jau mums arī ir brīnišķīgi. Mums dažkārt klibo tās režijas, bet šī izrāde ir tā nostrādāta, līdz mazākajai niansei,” sajūtās dalās Zālīte.

foto: Marta Martinsone
Dzejniece un dramaturģe, aktrises Ilzes Ķuzules-Skrastiņas mamma Māra Zālīte pirmizrādi apmeklēja kopā ar sava znota, Artūra Skrastiņa māsīcām Loti un Inesi.

Tikpat spraiga un emocijām piesātināta bija izrādes otrā daļa, kura noslēdzās ar liktenīgo momentu, galveno varoņu Karmenas un Hosē nāvi. Pēc pirmizrādes skanēja nerimstoši aplausi, un no sajūsmas par redzēto un izjusto, visi Dailes teātra Lielās zāles apmeklētāji piecēlās kājās. Dažam no skatītājiem acīs pat bija sariesušās asaras.

foto: Marta Martinsone
Pirmizrādes „Karmena” starplaikā Dailes teātra kafejnīcā ar dzērieniem un uzkodām mielojās politiķe Solvita Āboltiņa ar vīru Jāni un draugiem.