Motosportists miljonārs
Slavenības
2009. gada 4. jūnijs, 11:00

Motosportists miljonārs

Jauns.lv

Elejā Vinters dzīvo lauku mājā, kur padomu laikos bijis bērnu dārzs, bet nu tur Jānis saimnieko kopā ar jauno draudzeni Signiju Ogriņu (21). kasjauns.lv pie Jāņa Vintera viesojās, kas tika pabeigti sējas darbi.

Pazīstamais motosportists Jānis Vinters (38) kopā ar brāli un tēvu saimnieko zemnieku saimniecībā „Līgo”. Zemnieku saimniecības vēsture rakstāma ar 1989. gadu, kad Jānis ar tēvu iegādājās 35 hektārus zemes. Katram bijusi sava saimniecība - Jānim 15 hektāri, tēvam 20, bet tehnika gan bijusi kopēja. Kad no armijas atgriezās brālis Einārs, viņš no sievastēva mantoja 34 hektārus zemes, un pēc pāris gadiem Vinteri izlēmuši, ka nav jēgas katram strādāt atsevišķi un saimniecības apvienoja. Nu zemnieku saimniecība „Līgo” kļuvusi vēl varenāka un zinātāji teic, ka tā esot lielākā Zemgalē.

Kož gan suns, gan trusis

Īsi pēc pusdienlaika Jānis Vinters, stūrēdams savu nesen iegādāto pelēko mersedesu, atgriežas no Rīgas. Mājas pagalmā, priecīgi riedams un joņodams apkārt, Jāni sagaida viņa uzticamais mīlulis un mājas sargs — bokseris Benito, bet priekšnamā ar mīļu apskāvienu un sirsnīgu skūpstu Jāni mājās uzņem viņa jaunā draudzene Signija, bilzdama, ka jau sagatavojusi visu vajadzīgo, lai pēc mirkļa dotos uz floristikas nodarbību. Jāņa un Signijas mīlīgajā idillē pēkšņi pa vidu iebrāžas viņu jaunais četrkājainais draugs — Sibīrijas haskijs Čipers, saukts arī par Čipendeilu. Neminstinoties kucēns ieķeras ar zobiem Jāņa piedurknē un metas to purināt. „Čipers visu laiku grib rotaļāties, un lielākoties spēlēšanos viņš izprot ar košanu,” iesmejas motosportista mīļotā meitene.

Vinters stāsta, ka nesen mājas iemītnieku pulks kļuvis kuplāks. Par „zvērīgu ģimenes pieaugumu” parūpējies viņa šinšillu pāris. „Signij, atnes parādi mazo!” dzīvesbiedri mudina Jānis. Pēc mazuļa nākšanas pasaulē tētis lielajā krātiņā atstāts viens, jo, kā noskaidrojis Vinters, šinšillu tēviņiem esot tieksme uzbrukt saviem pēcnācējiem. „Mazulītis tagad dzīvo atsevišķi, kopā ar mammu,” izstiepusi plaukstu, kurā ieritinājies šinšillēns, piebilst Signija. Par mazītiņo radībiņu interesi izrāda arī Čipers, un Jānis Vinters, uzmanīgi pieturot suņa purnu, ļauj kucēnam šinšillu apošņāt.

„Vēl mums ir arī dusmīgs pundurtrusis, kuram nepatīk, ja viņu ņem rokās. Pat, ja tikai pastiepj viņa virzienā pirkstu, trusis var iekost,” brīdina Jānis.

Traktors „Ferrari” vērtībā

Māju Elejas pagastā Jānis Vinters iegādājās 1994. gadā. Padomju laikā tajā atradies bērnudārzs, bet vēlāk namā dzīvojušas sešas ģimene. Tagad Vinters mājā saimnieko viens. Apkārt iekopti glīti apstādījumi, bet šajā pavasarī izveidots arī neliels sakņu dārzs. Kartupeļus sportists nestādīšot, bet, kā pats stāsta, tas būšot mazdārziņš savam priekam, ar dažām vagām gurķu un cukurzirņu.

„Šis mums ir ļoti rosīgs pavasaris. Nupat uzcēlām siltumnīcu. Vakar tikai pabeidzām. Vēl neko neesam paguvuši sastādīt,” vērdams, siltumnīcas durvis, rāda Jānis. „Oooo, tomēr kaut kas te jau ir! Skat, kamēr biju Rīgā, Signija šodien jau paspējusi iedēstīt salātiņus!” priecīgi pārsteigts ir Jānis.

Jūtams, ka Vinters ir īsts lauku cilvēks. Pat runā viņš paklusā balsī, it kā negribētu iztraucēt putnu dziesmas. Pateicoties veiksmīgai biznesa darbībai zemnieku saimniecībā, Jānis Vinters kļuvis par miljonāru. Pats Jānis necenšas izlikties par trūkumcietēju, un, kaut bez liekas dižošanās, tomēr ar lepnumu izrāda savu saimniecību. „Tas viss ir paveikts grūtā un sūrā darbā. Melnām mutēm esam rāvušies, lai izveidotu šeit to, ko pašlaik redzat. Nu jau apsaimniekojam 1700 hektāru labības lauku, kur audzējam kviešus un rapsi. Šajā pavasarī labību sējām ar jauniegādāto tehniku. Lielais traktors un sējmašīna ir divu „Ferrari” vērtībā! Kopumā par tiem samaksājām gandrīz pusmiljonu eiro,” neslēpj Jānis Vinters. Lielo attīstības projektu pērn rudenī brāļiem Vinteriem izdevies īstenot, pateicoties labajai 2007. gada ražai, ko izdevies realizēt par pieklājīgi augstu cenu. „Nodokļos vien par pagājušā gada ieņēmumiem valstij nomaksājām vairāk nekā 100 tūkstošus latu.”

Jānis Vinters cer, ka tomēr saņems pozitīvu atbildi no Lauku atbalsta dienesta Eiropas Savienības atbalsta saņemšanai. Sākotnēji viņa saimniecības projektam līdzfinansējumu atteica. „Pēc tā skandāla, kad nāca gaismā fakts, ka visi līdzekļi piešķirti ar Liepājas uzņēmēju Griģi saistītām firmām, es saņēmu paziņojumu, ka pieteikumu izskatīšanas laiks tiekot pagarināts. Ļoti ceru, ka jau šogad varēsim sākt būvēt biogāzes ražotni un elektrostaciju,” optimisma pilns ir Jānis Vinters.

Inta Mengiša/Foto: Mārtiņš Purviņš