Dons uzspļauj krieviem un aizbrauc uz Ameriku
Slavenības
2009. gada 7. septembris, 07:43

Dons uzspļauj krieviem un aizbrauc uz Ameriku

Jauns.lv

Topošās muzikālās drāmas Vadonis tituldziesmas izpildītājs Dons pieņēmis jaunu skatuves vārdu un devies iekarot Holivudu.

Jau teju divus mēnešus Dons, īstajā vārdā Artūrs Šingirejs (25), ar savu ilggadējo draudzeni Lily jeb Lindu Kalniņu (25) mīt Amerikas zvaigžņotajā pilsētā Losandželosā. Lai gan pirms gada, pēc piedalīšanās starptautiskajā jauno izpildītāju konkursā Jaunais vilnis, par Donu ieinteresējās Maskavas šovbiznesa „haizivs” — slavenās dziedātājas Valērijas vīrs un mūzikas ierakstu kompānijas Nox Music īpašnieks Josifs Prigožins, pēc Kas Jauns rīcībā esošās informācijas, Dons atteicies no iespējas gūt slavu un panākumus Krievijā, un savus mērķus gatavojas piepildīt Holivudā. Īpaši Amerikas tirgum Dons pieņēmis arī jaunu skatuves vārdu un Losandželosā cer kļūt pazīstams ar pseidonīmu Art Singer. Šis mūziķim ir jau trešais skatuves vārds viņa dziedātāja karjeras laikā.

Indijas brauciens maina dzīvi

Šā gada maijā Dons atgriezās no Indijas, kur pēc piedzīvojumu ekspedīcijas 1000 jūdzes Indijā viņš uzkavējās vēl mēnesi, lai Čenajā izietu klusēšanas meditācijas kursu — vipasanu. Atgriezies dzimtenē, dziedātājs ilgu laiku tērpās Indijā iegādātā apģērbā, smaržoja pēc ēteriskām eļļām un priecājās, ka beidzot atradis sevi. Dons bija kļuvis netipiski brūns, zaudējis vairākus kilogramus svara, un izskatījās, ka bezkaislīgā un mierīgā Indijas vide uz mūziķi atstājusi vērā ņemamu iespaidu, liekot viņam izskatīties starojošam, dzīvespriecīgam un vēl pašpārliecinātākam. „Cilvēks atrod tieši to, ko meklē,” Kas Jauns atzina Dons, kā vienu no saviem meklējumiem uzsvērdams tieksmi pēc piepildījuma un spēju uz grūtībām paraudzīties kā vienu no dzīves virzītājspēkiem. Budas mācības apgarots, mūziķis paziņoja, ka pašlaik strādājot uzreiz pie diviem albumiem.

Pēc Indijas brauciena Dons pilnībā atteicās no gaļas ēdieniem un kļuva par veģetārieti. Pieskaņojoties mīļotā ēšanas paradumiem, iztikt bez gaļas produktiem cenšas arī viņa draudzene Lily.

Ārzemēs vēlas mācīties, nevis strādāt

Dona izpildījumā Latvijas radiostacijās pašlaik dzirdama Zigmara Liepiņa un Kaspara Dimitera topošās drāmas Vadonis tituldziesma, taču pats mūziķis jau ilgāku laiku atrodas otrpus okeānam. Atšķirībā no Indijas svētceļojuma, ko Dons baudīja vienatnē, uz Ameriku dziedātājs devies kopā ar mīļoto. Arī Lily nākotnes plāni saistīti ar Ameriku, tomēr dziedātājas karjeru viņa neveidošot. Izskatīgā blondīne Holivudā iecerējusi kļūt par modeli un nākotnē, iespējams, arī par TV šovu vadītāju. Kā pāris vēsta latviešu draugiem, jau neilgi pirms ierašanās Losandželosā Lily saņēmusi pāris piedāvājumus fotografēties kā reklāmu modele.

Tikmēr Dons, kurš Amerikā nolēmis startēt ar skatuves vārdu Art Singer, Losandželosā dibina kontaktus ar mūzikas industrijas pārstāvjiem un iedvesmojas jaunām dziesmām. Pērn kādā intervijā mūziķis atzina, ka jau pēc 15 gadiem apņēmies kļūt par pasaules klases izpildītāju, bet 45 gadu vecumā — izdot savu 15. albumu.

Krīzes dēļ beidzamajā laikā peļņā uz ārzemēm devušies daudzi Latvijas mūziķi. Šajā sakarā Dons vēl pavisam nesen izteicās, ka strādāt ārpus Latvijas gan viņš negrasoties. Drīzāk viņu saistot izglītojoši izbraucieni, par ieceri profesionāli pilnveidoties īsi pirms došanās uz Ameriku ļāva noprast dziedātājs. Patlaban savu dzīvi Amerikā un plānus Dons publiski neapspriež, tāpēc tas, kad apņēmīgais skatuves mākslinieks varētu atgriezties dzimtenē, pagaidām nav zināms.

Dons — no Fabrikas līdz Holivudai

Plašākai publikai spēcīgās balss īpašnieks Artūrs Šingirejs sevi pieteica pirms nepilniem septiņiem gadiem, piedaloties TV šovā Talantu fabrika. Ambiciozais jaunietis no Brocēniem, kurš neslēpa, ka savulaik mācījies par konditoru, citu starpā izcēlās ar milzu pašpārliecību. Jau šova laikā Dons paziņoja, ka sevi uzskata par zvaigzni, un neslēpa, ka nākotnē apņēmies kļūt par pasaules līmeņa mākslinieku. Iespējams, uzspēlētā lecīguma dēļ skatītāju simpātijas un uzvarētājas laurus Talantu fabrikas pirmajā šovā izcīnīja sirsnīgā Dunalkas meitene Chilli jeb Ilva Šeškauska. Savukārt Dona lielākais ieguvums nenoliedzami bija iegūtā atpazīstamība, kā arī mīlestība — šova laikā Dons sastapa savu mīļoto meiteni Lily jeb Lindu Kalniņu, ar kuru mūziķis ir kopā nu jau septīto gadu.

Latvieti noskata Makartnija producents

Neilgi pēc Talantu fabrikas Artūrs un Linda izveidoja duetu Dons & Lily. Skanīgais tandēms kļuva par jauniešu elkiem, sniedza neskaitāmus koncertus un izdeva arī kopīgu albumu Viens otram. Intervijās tolaik Dons vairākkārt uzsvēra, ka Lily ir viņa mūza un iedvesmas avots. Taču dueta mūžs nebija ilgs. Dons saprata, ka vēlas profesionāli augt, un neraugoties uz fanu sašutumu, savu darbību duetā pārtrauca, lai pievērstos solokarjerai. Jau pēc pāris gadiem viņš devās uz Zviedriju, kur Stokholmas MIR un K*Bros Studios ierakstīja debijas albumu Lights On.

2007. gads Donam aizritēja Adatas zīmē uz Nacionālā teātra skatuves. Duetā ar dziedātāju Zani Dombrovsku izpildītā muzikālās drāmas Adata tituldziesma Ja tu man esi kļuva par vienu no gada populārākajām dziesmām.

Neraugoties uz panākumiem dzimtenē, aizvadītā gada sākumā Dons pieņēma jaunu skatuves vārdu un devās iekarot Eiropu. Starptautiskajā mūzikas gadatirgū Kannās puisis startēja ar pseidonīmu Art Green un tur ieinteresēja britu šovbiznesa darboni Čārlzu Fosketu, Ringo Stāra un Pola Makartnija producentu. Ņemot vērā Artūra spēcīgās balss dotības un mūziķa talantu, Foskets sacīja, ka nolēmis viņu padarīt pazīstamu ārpus Latvijas robežām. Pavisam drīz Dons jeb Art Green devās uz Londonu, lai sāktu darbu pie sava pirmā, starptautiskajam tirgum paredzētā albuma tapšanas. Jāteic, Latvijas mūzikas veikalos šis albums līdz šim nav manīts. Tikmēr dzimtenē pērn klajā laists Dona otrais soloalbums Lelle.

Nu Dons aizbraucis uz Holivudu. Kā saviem kolēģiem Latvijā pirms došanās prom izteicies mūziķis, līgumu ar Krievijas ierakstu kompāniju viņš izmetis miskastē, jo nevēlas vergot kaimiņzemes producentiem. „Ja izdevās iekarot Krieviju, iekarošu arī Ameriku!” — aptuveni tādi pirms prombraukšanas bijuši Dona beidzamie vārdi.

Inta Mengiša, Diāna Lipsberga, Foto: Mikus Fomins, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva