Leģendārs aktieris uzvar draugiem.lv konkursā
Slavenības
2010. gada 25. februāris, 13:05

Leģendārs aktieris uzvar draugiem.lv konkursā

Jauns.lv

Savos 70 gados leģendārais aktieris Pauls Butkēvičs aizvien ir dzīvesprieka pilns. Aktieris priecājas, ka ļaudis zina: viņš joprojām ir dzīvs!

Kinoleģenda Pauls Butkēvičs, kurš šogad svinēs 70. dzimšanas dienu, par dzīvi nesūdzas. Savos labākajos gados leģendārais aktieris ir sociāli aktīvs un izmanto portāla draugiem.lv sniegtās plašās iespējas. Tieši ar šā portāla starpniecību viņš nule vinnējis konkursā 250 latu lielu naudas laimestu, kas būs pirmā iemaksa jaunam sporta auto!

Leģenda izvēlas sporta auto

Pauls Butkēvičs filmējies vairāk nekā 150 filmās, tostarp leģendārajā 1965. gada filmā Elpojiet dziļi! (Četri balti krekli), atveidojis saimnieku Pakalnu filmā Aija un Krišu Aktrisē Ragārēs. Taču nu viņš uzvarējis portāla draugiem.lv konkursā!

Aktieris atzīst, ka konkursos piedalās reti, taču, ja sajūt aicinājumu kaut ko darīt, viņš nekavējoties to realizē. „Esmu ļoti, ļoti laimīgs par šādu vinnestu, un tā būs pirmā iemaksa jaunam auto!” viņš stāsta un atklāj, ka iecerējis pirkt sporta automobili. „Nesen redzēju internetā ļoti smuku sporta mašīnu ar augstu spoileri, divām durvīm un arī diezgan labu ražošanas gadu — tieši tādu mašīnu es gribētu,” aktieris aizrautīgi stāsta un uzsver, ka savus nākamos 100 gadus negribētu braukāt vecā Opel Kadett.

Vēl pagājušā gada oktobrī viņš kādā intervijā atklāja, ka pensija ir tikai 128 lati, tāpēc noprotams, ka 250 latu liels vinnests māksliniekam ir ievērojama summa. Tomēr Butkēvičs nesūdzas un savā optimistiskajā garā saka: „Man pieder viss, kas ar mani ir noticis!”

Sāk jaunu dzīvi jaunā mājā

Patlaban Butkēviča kungs aktīvi remontē savu jauno māju, kurā dzīvo nepilnus trīs mēnešus. „Beidzot esmu nomainījis dzīvesvietu — tagad dzīvoju blakus šosejai Aizkraukles rajona Daudzeses pagastā,” viņš stāsta. Iepriekšējā dzīvesvieta Ogres rajona Lēdmanes pagasta Mežagravās esot bijusi ļoti skaista, taču līdz veikalam bijis jāiet kājām septiņus kilometrus. Tagad viņš esot ieguvis jaunas mājas, sirsnīgus un draudzīgus kaimiņus un tagad aktīvi strādā pie mājas remonta.

„Sākām te dzīvot ar vienu matraci, bet tagad jau man ir zelta kamīns!” smejas Pauls, paskaidrojot, ka vecais kamīns ir nopūsts ar zelta krāsu. Brīdī, kad ar leģendāro aktieri runā Kas Jauns, Butkēvičs labo grīdu, tomēr apgalvo, ka nejūtas iztraucēts, jo viņu neviens nespējot iztraucēt. Aktiera balsī jūtama neviltota enerģija un dzīves mīlestība: „Esmu uztaisījis jaunus griestus, bet grīdu lieku jau no pulksten pieciem rītā. Jā, un man te zied puķes!”

„Viņi zina, ka joprojām esmu dzīvs!”

„Varu pastāstīt, kāpēc esmu tik priecīgs — esmu laimīgs, ka ar portāla draugiem.lv starpniecību daudzi jo daudzi cilvēki joprojām zina, ka esmu dzīvs!” viņš stāsta. Izrādās, tam par pamatu ir fakts, ka „draudzīgajā” portālā ievietots Paula Butkēviča pēdējais dziesmu albums Tu esi, Tu biji, Tu būsi, ko viņš iedziedājis kopā ar madlienieti Elīnu Cileviču — pēc izglītības svētku režisori, ikdienā mūzikas skolotāju Ķeipenē.

Nepilna gada laikā portālā disku noklausījušies gandrīz 21 000 cilvēku, un katru nedēļu cienījamais aktieris saņem 500 līdz 600 vēstuļu ar dzejas rindām. „Cilvēki klausās manu disku visā pasaulē, vēstules tiek sūtītas pat no Austrālijas, Amerikas un Čīles!” viņš sajūsmināts stāsta. „Tikai Rīgā mani nezina un neklausās, taču es nesūdzos. Tā sakot, svešs starp savējiem un savējais starp svešiem,” Butkēvičs nosaka.

Vēstulēs viņš nereti saņemot arī uzmundrinājuma un pateicības vārdus, tādus kā „paldies, ka palīdzējāt pārtapt un izdzīvot”. Aktieris uzsver, ka negrib sevi lielīt, tomēr jūtoties ļoti laimīgs par to, kas pašlaik ar viņu notiek. Par to liecina arī dzejas vārdi viņa draugiem.lv profila noformējumā, kur teikts: „Būsim pateicīgi tiem cilvēkiem, kuri dara mūs laimīgus. Viņi ir burvīgi dārznieki, kas liek mūsu dvēselēm ziedēt!”

Pauls smejas, ka daudzi noteikti domājot, ka viņa fani ir veci tantes un onkuļi. Tā nu gan nav! „Man raksta ļoti daudz jaunu cilvēku — trīsdesmitgadnieki un četrdesmitgadnieki!” Un pieredzējušais aktieris ir patiešām pārsteigts, ka Latvijā ir tik daudz talantīgu dzejnieku. Šī dzeja arī neiet postā — tā tiek lasīta dažādos dzejas vakaros un tādā veidā piedzīvo savu slavas stundu. Interesenti var palasīt un iepazīties arī iesūtīto dzeju Paula Butkēviča profilā, sadaļā Viesu grāmata.

Sapnis par jaunu albumu

Pauls stāsta, ka viņa dzīvē joprojām nozīmīga loma ir teātrim. Tikko Madlienas bibliotēkā nospēlēta izrāde Mīļais melis, kurā Pauls Butkēvičs apvienojis aktiera un režisora talantu. Iestudējums veltīts izcilajai, tautā mīlētajai aktrisei Elzai Radziņai, un ar to māksliniekam saistās arī sapnis par albumu no tāda paša nosaukuma izrādes. Paulam pašam vislabāk patīk dziesma Lūgšana, kas ir dziļa un sirsnīga dziesma par viņa dzīvi. Tāpat joprojām tiek lolots sapnis par albumu ar dziesmām krievu valodā.

Šis gads aktierim ievērojams ar to, ka svinama apaļa jubileja — 8. augustā Paulam Butkēvičam apritēs 70 gadu. Viņš atminas, ka pirms desmit gadiem 60. dzimšanas diena nosvinēta ļoti vērienīgi: „Man bija veselas trīs mašīnas ar ziediem!” Esot bijusi liela jautrība, lai arī sākumā pat nav plānotas tik lielas svinības. Cilvēki saradušies cits pēc cita. Cienasts tolaik sagatavots no cukurmaisa un sievasmātes pupiņām un izēsts fantastiski ātrā tempā. Vaicāts par šā gada svinībām, aktieris vēl ir neziņā: „Piedāvājumi jau nāk, bet līdz galam vēl nav izlemts. Gribētos kaut ko feinu, bet tas vēl ir tālu!”

Zane Zusta, Foto: no Paula Butkēviča personīgā arhīva