Jūrmalā noenkurojusies miljardiera Abramoviča jahta
Slavenības
2010. gada 24. jūlijs, 13:27

Jūrmalā noenkurojusies miljardiera Abramoviča jahta

Jauns.lv

Kopš piektdienas, 23. jūlija, Jūrmalā, iepretim Dzintaru koncertzālei, noenkurojusies iespaidīga motorjahta. Aizsardzības ministrs Imants Lieģis vēsta, ka ar to Latvijā ieradies krievu miljardieris Romans Abramovičs.

­

Kopš piektdienas, 23. jūlija, Jūrmalā, iepretim Dzintaru koncertzālei, noenkurojusies iespaidīga motorjahta. Aizsardzības ministrs Imants Lieģis vēsta, ka ar to Latvijā ieradies krievu miljardieris Romans Abramovičs.

„Šovakar uzzināju, ka Abramovičs ar savu jahtu noenkurojies Jūrmalā. Laikam jau atbraucis uz „Jauno vilni”,” sociālajā rīklā twitter.com piektdien ierakstījis aizsardzības ministrs Imants Lieģis.

„Mūsu krasta apsardzes kuģis piebraucis, lai noskaidrotu, vai nav vajadzīga palīdzība. Cerams, ka visas iebraukšanas formalitātes pārbaudītas,” seko nākamais ieraksts. Ministrs svarīgo ierakstu tviterī atkārtojis arī angļu valodā.

Tikmēr LETA ziņo, ka viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem, krievu miljardieris Romans Abramovičs pagaidām nav ieradies Latvijā, bet pie Jūrmalas noenkurotā jahta pieder viņa draugam, liecina aģentūras rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Avoti iekšlietu struktūrās norāda, ka Abramovičs nav ieceļojis Latvijā.

Uz milzīgās jahtas, kurai ir kruīza kuģa peldlīdzekļa statuss, atrodas seši viņa biznesa partneri. Peldlīdzeklis pieder kādam miljardiera draugam.

Neoficiāli zināms, ka vakar jahtai bijušas domstarpības ar Rīgas brīvostas kapteini par vietu, kur peldlīdzekli noenkurot. Pašā Rīgas Brīvostas kapteiņdienestā ar aģentūru LETA kategoriski atteicās runāt par minēto peldlīdzekli.

Informācija, kas ir aģentūras LETA rīcībā, liecina, ka iekšlietu struktūras joprojām neizslēdz Abramoviča ierašanos Latvijā tuvākajās dienās.

Jūras spēku Flotiles Krasta apsardzes dienesta preses virsniece Liene Ulbina aģentūrai LETA pastāstīja, ka dienests sadarbībā ar aģentiem nodrošina drošu kuģošanu.

Vakar pamanīts, ka aizsardzības ministra pieminētā jahta bijusi pārāk tuvu krastam un uz notikuma vietu nosūtīts Rīgas ostā dežurējošais Jūras spēku Flotiles kuģis "KA-01 Kristaps". Tomēr Krasta apsardzes dienesta iejaukšanās neesot bijusi nepieciešama, jo pie jahtas jau bija ieradies robežsardzes kuteris, kas kārtoja formalitātes.

Ulbina arī nekomentēja informāciju, ka tā bijusi Abramoviča jahta, uzsverot, ka Krasta apsardzes dienestu neinteresē kuģošanas līdzekļu īpašnieku personības.

Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore Jevgēnija Pozņaka aģentūrai LETA ne noliedza, ne apstiprināja informāciju, ka Latvijā ieradies Abramovičs.

Viņa norādīja, ka pie Jūrmalas krastiem atrodas peldlīdzeklis, kuram ir kruīza kuģa statuss. Tas ir privāts peldlīdzeklis, un šādos gadījumos Valsts robežsardze nesniedz sīkāku informāciju par kuģotājiem.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Abramovičs bijis gaidīts cita miljardiera - naftas ieguvēja "TNK-BP" kontrolpaketes īpašnieka Mihaila Frīdmana - rīkotās vakariņās.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Jūrmalas mērs Romualds Ražuks (PS), iepriekš bija zināms, ka uz "Jauno vilni" Jūrmalā ieradīsies "5-6, teiksim tā, ārkārtīgi finansiāli nodrošinātas personas no Krievijas". Konkrēti par Abramoviča ierašanos gan neesot bijusi informācija.

Pagaidām no ietekmīgajiem Krievijas uzņēmējiem Ražuks plāno tikties ar konkursa rīkotājiem, tostarp Aleksandru Šenkmanu, ar kuru plānots pārrunāt "Jaunā viļņa" organizatoriskos jautājumus un sadarbību.

Ražuks arī norādīja, ka pirmdien, 26. jūlijā, plānots atjaunot atpūtas kuģu navigāciju Lielupes ostas kanālā un tam piegulošajā Lielupes grīvas rajonā. Tas kļuvis iespējams, jo pabeigti visi tehniskie darbi, kas saistīti ar grīvas padziļināšanu. Tas nodrošinās iespēju Jūrmalā ierasties lielākiem peldlīdzekļiem.

Vairāki aculiecinieki apstiprinājuši, ka jahtu var novērot no Dzintaru pludmales.

Baumas, ka Latvijā uz konkursu "Jaunais vilnis" ieradies Abramovičs, izskanēja arī 2006. gada jūlijā. Tad Rīgas ostā pietauvojās grezna jahta.

Tomēr vēlāk izrādījās, ka peldlīdzeklis pieder vienam no ietekmīgākajiem Tuvo Austrumu uzņēmējiem - Kutaibam Alganimam, kuru apciemot Rīgu bija uzaicinājis ekspremjers Valdis Birkavs.

Kā vēsta ārzemju mediji, Abramovičam ir vesela jahtu kolekcija, kas varētu būt vairākus simtus miljonus eiro vērta. To britu laikraksti dēvē par Romana jeb romiešu floti (angliski - "The Roman Navy").

Pirms gada vienu no jahtām Abramovičs zaudēja pokera spēlē.

LETA/Foto: Inta Mengiša