Fredis jauno gadu sagaidīs kā Rūdolfs Blaumanis. FOTO
Slavenības

Fredis jauno gadu sagaidīs kā Rūdolfs Blaumanis. FOTO

Jauns.lv

Multimākslinieks Andris Freidenfels jeb Fredis (51) Vecgada vakarā kļūs par mūsu drāmas meistaru Rūdolfu Blaumani un tāds arī sagaidīs jauno gadu!

Fredis jauno gadu sagaidīs kā Rūdolfs Blaumanis. F...
Andris Freidenfelds pārtaps par Rūdolfu Blaumani. Nu – vai nav līdzīgi?
Andris Freidenfelds pārtaps par Rūdolfu Blaumani. Nu – vai nav līdzīgi?

Zināms, ka jokdaris un šovu vadītājs Fredis pēdējā laikā pret dažādu koncertšovu vadīšanu nav bijis diez ko atsaucīgs, pat vairāk – viņš ne vienam vien TV projektam pārmetis bezgaumību, piebilstot, ka pats vairs negribētu neko tādu vadīt. Bet nu LTV pašreklāmās pārliecināmies, ka Fredis, atraktīvs un možs, skatītājus vilina aiz jauna projekta sarkanajām kulisēm, izskatoties gluži kā persona no skolas mācību grāmatām vai planšetēm latviešu literatūras kabinetā. Nu tāds kā mūsu literatūras vecmeistars Rūdolfs Blaumanis! Un neesam kļūdījušies!

Pēc vairāku gadu pārtraukuma Latvijas Televīzija Vecgada vakara izklaidei veido krāšņu oriģināluzvedumu – rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa gadu mijas mistēriju „Lai dzīvojam, lai svinam!”. Kāpēc šāda tēma? „Jaunā gada pirmajā dienā latviešu literatūras dižgaram Rūdolfam Blaumanim aprit 150 gadi un viņš kļūs par UNESCO gada cilvēku,” skaidro projekta producents Niks Volmārs. Šis notikums arī ņemts vērā, veidojot svētku programmu. Režisore Svetlana Rudzīte atklāj, ka mistērija būs muzikāli kultūrvēsturisks ceļojums pusotra gadsimta ilgumā, kas ļaus satikties pasaules mēroga slavenībām, kuras šķīrusi laika distance, un ironiski palūkoties no malas gan uz tikumiem, gan modi un hobijiem. Blaumanim būs iespēja saprast, kāda tad izskatījās pasaule pēc viņa!

Režisore rēķina, ka uzvedumā iesaistīts vismaz 30 mākslinieku – aktieri, dziedātāji un mūziķi, kuri būs piemērojušies pasaulslaveniem tēliem. Zināms, ka mistērijā uzstāsies Dons, Ieva Kerēvica, Jānis Skanis, Lauris Subatnieks, Dita Lūriņa-Egliena, Ģirts Ķesteris, Ieva Pļavniece, Rihards Lepers, Niks Matvejevs, Olga Dreģe, Mārcis Maņjakovs un daudzi citi mākslinieki, atveidojot Tomu Džonsu, Džo Kokeru, Maksu Rābi, Eltonu Džonu, Lizu Minelli, Leonardu Koenu, Frenku Sinatru, Elvisu Presliju un citus. Uz viņiem visiem ar smaidu un vieglu ironiju nolūkosies pats Rūdolfs Blaumanis, kura lomai izvēlēts Fredis.

Svetlana Rudzīte skaidro, ka Fredi noskatījuši ne tikai tāpēc, ka viņš ir vizuāli līdzīgs Blaumanim. „Fredis ir pietiekami inteliģents cilvēks, lai viņam varētu šo lomu uzticēt, un pietiekami lielu humora izjūtu, lai to visu varētu darīt Vecgada vakarā,” pamato režisore. Turklāt arī Blaumanis bijis pietiekami humorīgs, lai viņa atveidošanu uzticētu tieši Fredim. Tiesa, uzveduma veidotājiem gan nācies nedaudz pacīnīties, lai Fredi uz ko tādu piedabūtu, bet viss beidzies veiksmīgi. Kasjauns.lv bija iespēja ielūkoties, kā notika Freda pārtapšana par „Skroderdienu” un citu daiļdarbu radītāju Rūdolfu Blaumani!

Uzveduma veidotāji ir sajūsmā, ka Fredis ir viegli pārvēršams par Rūdolfu Blaumani. Ūsas, brilles, matu sasuka un gatavs!

Kā Fredis pārtapa par Rūdolfu Blaumani

Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders,

www.braki.lv