"Čili Pica" nav pietiekoši latvisks uzņēmums, lai atrastos Rīgas sirdī, lēmusi Dome
Kādreizējā Kolonādes kioska vietā, jau gadiem esošā „Čili Pica” savu darbu beigusi. Rīgas dome meklē ko latviskāku.
Bizness un ekonomika
2014. gada 3. februāris, 15:52

"Čili Pica" nav pietiekoši latvisks uzņēmums, lai atrastos Rīgas sirdī, lēmusi Dome

Jauns.lv

Rīgas Dome nākusi klajā ar jauniem noteikumiem, proti, Rīgas pašvaldības ēkā pašā Rīgas sirdī, blakus Brīvības piemineklim vairs nevaram apmeklēt tur esošo kafejnīcu „Čili Pica -Kolonade”, tās pēdējā darba diena aizvadīta 31. janvārī. Nu ekskluzīvajā pašvaldības ēkā vieta atradīšoties tikai īsteni latviskam restorānam.

„Izbrāķējot” Čili Picu kā nepietiekoši latvisku vietu, kur paēst, Rīgas Dome izlēmusi ekskluzīvajā vietā dot iespēju atvērties restorānam īsteni latviskā garā, turklāt tur drīkstēs strādāt tikai starptautiski atzīti pavāri. Tas jau skandālu izraisījis sociālajos tīklos. Cilvēki pauduši viedokli, ka visām Rīgas Domes noteiktajām prasībām atbilstot vienīgi restorāns „Kaļķu vārti”, kas visam šim „pasākumam” liek izskatīties korumpēti. Piedevām – konkursa prasībām pievienojas punkts par demokrātiskām cenām.

Pavāri neizpratnē par domes izvirzītajām prasībām

Latvijā zināmais pavārs Mārtiņš Sirmais savā Twitter.com kontā paudis sašutumu, Rīgas mēram Ušakovam jautājot, kamdēļ vispār nepieciešami konkursa noteikumi, ja pēc visa spriežot tajā varēs piedalīties viens vienīgs restorāns – „Kaļķu vārti”? Ušakovs gan atbildi parādā nav palicis, liekot Sirmajam saprast, ka jāpierāda vai latviskā virtuve viņam ir sirdī, vai tikai TV ekrānā.

Portālam Kasjauns.lv savu viedokli pauda arī restorāna „Vincents” šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, arī viņš atzīst, ka izvirzītie konkursa kritēriji nav sevišķi saprātīgi, taču ir pārliecināts, ka konkursā uz vietu Kolonādes telpās pie Brīvības pieminekļa „Vincents” varētu pretendēt. „Pēc šiem kritērijiem var redzēt, ka tas ir kāds speciāls pasūtījums, jo pirmo reizi mūžā dzirdu šādas prasības, tā nav bijis ne Francijā, ne Anglijā, nekur citur. Tas nav vērtē, kā var izvirzīt prasību, ka pavāriem jābūt starptautisku konkursu dalībniekiem, ja var būt 100 reizes labāki pavāri, kuri nav piedalījušies konkursos,” teic Mārtiņš Rītiņš.

Restorāna „Valtera Restorāns” šefpavārs Valters Zirdziņš portālam Kasjauns.lv atklāj, ka, ņemot vērā visus izvirzītos konkursa nosacījumus, sanāk, ka ir ļoti maz pretendentu, kuriem iespējams dabūt vietu pie Brīvības pieminekļa. „Pati ideja jau ir ļoti laba, jo tādā svētā vietā nebūtu sevišķi labi atvērt turku kebabu, vai lietuviešu picu ēstuvi, taču jautājums ir par to, vai tiešām viens uzvarēs, izliks šilti, un viss notiks.” Ņemot vērā vienu no konkursa kritērijiem – ēdienam jābūt gatavotam no Latvijas produktiem, Zirdziņam rodas jautājums, vai šādu apgriezienu restorāns spēs šos Latvijas produktus arī sagādāt: „Visi grib vietu, bet neviens nepadomā, vai godīgi spēs realizēt visas prasības.”

Čili Pica nepadodas – Domes izsludinātajā izsolē piedalīsies

Nomātās pašvaldības telpas Čili Pica jau pametusi, taču negrasās padoties, un piedalīsies Rīgas Domes izsludinātajā konkursā par iespējām turpināt strādāt Kolonādes kafejnīcas ēkas telpās. Restorāna Čili Pica pārstāvji uzskata, ka Čili Pica piedāvā Latvijā labākās un iecienītākās picas, tāpēc ir cienīga atrasties šajās telpās.

Čili Picas pārstāve Līga Glāzere portālam Kasjauns.lv stāsta, ka pēdējā restorāna /Čili Pica/ - Kolonade darba dienā zāle bijusi pilna ar apmeklētājiem, un darba diena tika aizvadīta ierastajā darba ritmā, strādājot līdz plkst. 23.00. Informējot restorāna apmeklētājus par restorāna slēgšanu, daudzi apmeklētāji bijuši neizpratnē, bet atvadoties novēlējuši veiksmīgu turpmāko darbību un izteikuši cerību, ka Čilli pica drīzumā turpinās darbību Kolonādes telpās.

Uzņēmums gan sīkāk Rīgas Domes īpašumu departamenta lēmumu komentēt negrasoties, taču atzīst, ka izsolē par vietu pie Brīvības pieminekļa piedalīšoties, tāpēc pārcelšanos uz jaunām telpām vēl neapsver.

Arī par visiem darbiniekiem, kuri strādāja Brīvības bulvāra Čili Pica Kolonade uzņēmums parūpēšoties, nodrošinot darba vietas kādā citā no Čili Pica restorāniem Rīgā.

Prasības ne pa jokam

Lai nopelnītu iespēju nomāt pašvaldības telpas pie Brīvības pieminekļa un Laimas pulksteņa, izsludināti konkursa kritēriji. Jaunajam restorānam/kafejnīcai ēdienkartē jābūt latviskiem ēdieniem no latviešu zemnieku audzētiem produktiem, interjerā jāatspoguļo latviskās īpatnības, tam jāsatur vizuāla informācija par Brīvības pieminekļa tapšanu. Restorānā būšot jānodrošina pieeja arī preses izdevumiem, tostarp pasaules preses izdevumiem un bezvadu internetam. Bez visa tā restorānam jāspēj piedāvāt arī demokrātiskas cenas. Turklāt, tā pavāriem jābūt pasaules līmeņa konkursu godalgu ieguvējiem. To apstiprina arī Rīgas domes īpašumu departamenta Sabiedrisko attiecību projekta vadītāja Baiba Gailīte: „Izsoles pretendentam iesniedzot pieteikumu dalībai izsolē ir jāatbilst nolikumā izvirzītajām prasībām, tai skaitā, jāiesniedz apliecinošus dokumentus, ka pretendentam ir pieredze sabiedriskās ēdināšanas – kafejnīcu un restorānu darbības jomā ne mazāk kā trīs gadi, un, ka pretendentam ir darba tiesiskās attiecības ar pavāru, kas piedalījies Latvijas vai starptautiska mēroga pavārmākslas vai analoģiskos konkursos un ieguvis tajos godalgotas vietas.”

Tieši šis punkts izraisījis daudzu Latvijā atzītu pavāru šaubas par to, vai Latvijā maz ir vairāki restorāni, kuri varētu pretendēt uz vietu pie Brīvības pieminekļa. Taču Rīgas domes īpašumu departamentā norāda, ka Rīgā ir vairāki labi restorāni, kuri jau paspējuši izrādīt zināmu interesi par konkursu plašsaziņas līdzekļos, tāpēc neesot šaubu, ka dalību izsolē pieteiks vairāki pretendenti.

Portālam Kasjauns.lv jautājot, pēc kādiem standartiem noteikti izsoles kritēriji, Rīgas domes īpašumu departamentā uzsver, ka nolikums izstrādāts ņemot vērā nekustamā īpašuma atrašanās vietu kultūrvēsturiski nozīmīgā, autentiskā pilsētvides teritorijā pie Brīvības laukuma, kurā atrodas valsts neatkarības simbols. Turklāt, īpašums ir valsts nozīmes kultūras pieminekļa daļa.

Vēsturiski avīžu kiosks, tagad restorāns

Lai gan tagad Kolonādes telpas blakus Brīvības piemineklim, plāno atvēlēt īsteni latviskam restorānam, ēkā, kur tik ierasti notiesāta kārtējā picas šķēle, kādreiz atradies viens no pirmajiem Rīgas pašvaldības celtajiem kioskiem, tajā varēja iegādāties laikrakstus un atklātnes. Tolaik pie kioskiem tika ierīkotas arī tramvaja pieturas.

Kaut arī iepriekš izskanējušas versijas, ka Brīvības pieminekļa tiešā tuvumā esošajā Kolonādes kioska telpās varētu ierīkot informācijas centru, vai izveidot telpas Brīvības pieminekļa goda sardzes vajadzībām, tagad nolemts – Brīvības pieminekļa tiešā tuvumā cienīgs atrasties latvisks restorāns.


Kasjauns.lv/ Foto: Lita Krone/LETA