Ministrija bez konkursa uzņēmumam atvēl 90 000 eiro skolu kartējuma izstrādei
Nav skaidrs, cik kopumā jaunais JS sniegtais kartēšanas pakalpojums varētu izmaksāt.
Bizness un ekonomika
2016. gada 2. decembrī, 08:43

Ministrija bez konkursa uzņēmumam atvēl 90 000 eiro skolu kartējuma izstrādei

Jauns.lv

Nākamā gada budžetā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) bez konkursa atvēlēs 90 000 eiro uzņēmumam "Jāņa sēta" (JS) izglītības iestāžu kartējuma izstrādei, kas palīdzēm pieņemt lēmumus par skolu slēgšanu vai reorganizāciju, raksta "Latvijas Avīze".

Iepirkuma par šāda pakalpojuma sniegšanu nebūs, jo saskaņā ar Saeimas deputāta un IZM parlamentārā sekretāra Jāņa Upenieka (V) priekšlikumu, izskatot nākamā gada valsts budžetu, Saeima atņēma 90 000 eiro programmai "Pedagogu profesionālās kompetences pilnveidošana" un piešķīra to jau minētajam apgādam.

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V) paziņojis, ka šāds ceļš izvēlēts tāpēc, ka tas esot operatīvākais veids, kā tikt "pie finanšu avota". "Cik man zināms, JS ir vienīgais uzņēmums, kas to ir spējīgs izdarīt, kam ir ļoti labas iestrādes ar līdzīgu darbu veikšanu, piemēram, kartējot skolu tīklu Bauskas novadā. Formāli būtu bijis jābūt iepirkumam, taču, zinot Latvijas situāciju, kvalificēti šajā konkursā vienalga varētu piedalīties tikai JS," izteicies ministrs.

JS izpilddirektors Mareks Kilups apgalvojis, ka iepriekš nav zinājis par šādu Saeimas lēmumu, kaut gan bijis informēts, ka uzņēmuma pārstāvjiem bijušas sarunas ar IZM pārstāvjiem. Uzņēmums neesot centies ietekmēt šo lēmumu.

Taujāts, kāda varētu izskatīties šī dārgā karte, Šadurskis atbildējis, ka "JS prot veidot interaktīvas kartes, kurās var izsekot katra bērna migrācijai uz skolu. Tad var redzēt, kur ceļi uz izglītības iestādēm krustojas, kur pārklājas. Viņi prot ari izvērtēt katras teritorijas ekonomiskās attīstības potenciālu". Topošā karte būšot daudzslāņaina, kas valdībai ļaušot dot pašvaldībām kvalificētus padomus par teritorijas attīstību nākotnē: kur būs darbs un kur līdz ar to būs vajadzīgas skolas.

Kilups piebildis, ka jaunais kaitējums atšķirsies no tām skolu tīkla kartēm, kas dažādu pētījumu ietvaros jau tapušas. Piemēram, 2013.gadā pēc IZM pasūtījuma "Baltie Institute of Social Sciences" pētījuma ietvaros sagatavots Latvijas mazo lauku skolu kartējums. Savukārt pērn JS kopā ar uzņēmumu "Grupa 93" uzvarēja Vides un reģionālās attīstības ministrijas iepirkumā par demogrāfisko izmaiņu raksturojumu. Šā pētījuma ietvaros tika veidotas ari kartes par izglītības un veselības aprūpes pakalpojumu klāstu atbilstoši apdzīvojumam.

Nav skaidrs, cik kopumā jaunais JS sniegtais kartēšanas pakalpojums varētu izmaksāt. Šadurskis atzinis, ka nav noskaidrojis kartējuma izmaksas, un apgādam iedots tik, "cik šai brīdī varējām iedot". "Kartējuma izstrāde tiks plānota posmos un kārtās, un nākotnē izstrādei var nākties piešķirt papildfinansējumu," teicis ministrs. IZM un JS sarunās esot panākta tāda kā vienošanās, ka par 90 000 eiro varētu veidot tikai vidusskolu kartējumu. Turklāt ne visās pašvaldībās, bet tikai lielajās pilsētās un 21 tā sauktajā attīstības centrā. Savukārt Kilups atzinis, ka piešķirtais budžets jau tagad esot atbilstošs vispārējo izglītības iestāžu kartējuma izstrādei un "nav tā, ka naudu vajadzētu vēl". Pēc Kilupa domām, svarīgāk pat varētu būt izstrādāt kaitējumu lauku novadiem.


LETA / Foto: Ieva Čīka/LETA