"Pasažieru vilcienam" esot lielas rezerves, lai sakārtotu savas finanses
Vasaras izskaņā parādījas informācija par milzīgām finanšu problēmām uzņēmumā. Tagad Satiksmes ministrs paudis, ka "PV ir lielas rezerves uzņēmuma finanšu sakārtošanai".
Bizness un ekonomika

"Pasažieru vilcienam" esot lielas rezerves, lai sakārtotu savas finanses

Jauns.lv

Uzņēmumā "Pasažieru vilciens" (PV) ir lielas rezerves, lai sakārtotu uzņēmuma finanses, piemēram, vilcienu remonti jāveic pašam uzņēmumam, nevis jāļauj ar šo darbu nopelnīt kādam citam, izteicies Satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Ministrs ir pārliecināts, ka uzņēmuma iekšienē rezerves ir ļoti lielas - gan attiecībā uz operacionālajiem izdevumiem, gan uz remonta izdevumiem. "Visiem zināms, ka PV kopā ar "Rīgas vagonu rūpnīcu" ir meitasuzņēmums ("VRC Zasulauks" - red.), kas remontē ritošo sastāvu. Par šiem remontiem katru gadu tiek maksāti astoņi līdz desmit miljoni eiro, un šis meitasuzņēmums strādā ar peļņu. Jautājums ir, kāpēc jāremontē ritošais sastāvs kādā citā uzņēmumā, kāpēc to nevar darīt pats PV, nemaksājot peļņu kādam citam," uzsver ministrs.

Pēc tam, kad finanses iekšienē ir sakārtotas, varot domāt par saprātīgu infrastruktūras dotācijas maksas pieaugumu. PV katru gadu par sliežu izmantošanu maksājot 32 miljonus eiro. Valdībā tikšot diskutēts par adekvātas dotācijas maksas palielināšanu tā, lai uzņēmums spētu segt infrastruktūras maksas izdevumus.

Ministrs gan uzsver, ka mākslīga pievienošana "Latvijas Dzelzceļam" (LDz) nebūtu pieļaujama, jo kādam jau infrastruktūras maksa būs jāsedz tāpat. Jauno vilcienu iegāde būs saistīta ar "Pasažieru vilciena"  nākamā gada budžeta projekta veidošanu un to, vai valsts samaksās par pasūtītajiem pasažieru pārvadājumiem, iepriekš teica PV vadītājs Andris Lubāns.

Vasaras izskaņā parādījas informācija par milzīgām finanšu problēmām uzņēmumā, kuras daļēji bija plānots risināt ar biļešu cenu celšanu.

Pasažieru vilciens" plāno samazināt uzņēmuma budžeta deficītu līdz gada beigām par pieciem miljoniem un gadu beigt ar aptuveni astoņu miljonu eiro deficītu. Uzņēmumam ar 60 miljonu eiro apgrozījumu jau no gada sākuma tika plānots 13 miljonu eiro budžeta deficīts.