3dienas
1stundas
41minūtes
10sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu

Auto ziņas: Iepazīsties ar Oras lielo brāli - GWM Wey 05 hibrīds

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Kas ir GWM Wey 05? Tas ir ķīniešu autoražotāja Great Wall Motors krosovers, acainās Oras lielais brālis, kas turpina GWM ekspansiju Eiropā un Latvijā.

Jau par nosaukumu un logotipu ir vesels stāsts. Wey ir pirmais Ķīnas zīmols, kas nosaukts dibinātāja vārdā, šajā gadījumā par godu GWM vadītājam Vejam Džiandžūnam. Svītra logotipā simbolizē karoga kātu kādreizējā Hebei provinces vicekaraļa mītnes priekšā. Šī apgabala galvenā pilsēta Baodiņa ir arī Veja kunga dzimtā pilsēta. Labskanības un pielāgota izskata dēļ Wei kļuvis par Wey, bet Baodiņa par Poatingu.

Atšķirībā no citiem uz Eiropu nosūtītajiem ĶTR emisāriem Wey 05 nav vis elektromobilis, bet gan lādējamais hibrīds. Turklāt kāds! 2 litru benzīna turbodzinēja un elektomotora kombinācija attīsta 476 ZS jaudu. Paātrinājums ir 5 sekundes līdz 100 km/h, bet elektriskā sniedzamība - 146 km. Tas panākts ar gandrīz 40 kWh lielu gaitas bateriju -  vairāk nekā pirmajam Hyundai Ioniq Electric.

foto: Ekrānuzņēmums
Atšķirībā no citiem uz Eiropu nosūtītajiem ĶTR emisāriem Wey 05 nav vis elektromobilis, bet gan lādējamais hibrīds.
Atšķirībā no citiem uz Eiropu nosūtītajiem ĶTR emisāriem Wey 05 nav vis elektromobilis, bet gan lādējamais hibrīds.

Bet kāds tad ir Wey 05 kā krosovers? Izteiksmīga priekšdaļa un garums starp Audi Q5 un Q8 nepaliks bez ievērības. Vietām Wey pat pārspēj eventuālos konkurentus, kas meklējami kā premium, tā zemākos SUV plauktos. Durvju rokturi izbīdās, bet durvju apakšmala paiet zem sliekšņa.

Wey 05 salona arhitektūra ir pat vairāk nekā inovatīva. Sauksim to par drosmīgu. Te ir slīpa viduskonsole ar “klimata” ekrānu līdzīgi Porsche vai pat Aston Martin. Mērskalu panelis ir digitāls un pavisam rudimentārs. Bet pa vidu, kā jau mūsdienās pieņemts, atrodas milzu ekrāns. Braukšanas režīmu Wey ir veseli astoņi. Stūres pastiprinātājam ir trīs dažādas pakāpes, tāpat arī rekuperācijai un daudz kam citam. Borta dators rāda, cik var nobraukt atsevišķi ar benzīnu vai elektrību, kā arī abiem kopā.

Pieregulējot sēdpozīciju, konstatējam, ka stūres ratu tālāk uz sevi izvilkt nevar. Nākas piebīdīties tuvāk. Drošības josta pievelkas automātiski. Lielā krosovera raksturs parādās jau pirmajos metros. Sportists tas nav, jo piekare ir visai mīksta. Uzsvars ir uz komfortu un efektivitāti.

Ieslēdzot mazliet niķīgos virzienrādītājus, ekrānā parādās aklo zonu attēls. Neparastais rīks kreisajā priekšējā statnī uzrauga, lai vadītājs pārlieku nenovēršas no ceļa, un dažkārt tā gadās gribot negribot. Klimata sistēmas ekrāns ir pārāk slīps un dienasgaismā atspīd. Papildus uzmanību prasa arī ātruma pārsniegšanas brīdinājuma atslēgšana. Wey 05 aprīkojumā ir daudz ko izpētīt un pieskānot savai gaumei, tostarp arī salona apgaismojums.

Premium komplektācijā Wey 05 ir daļēji auduma sēdekļi un nav panorāmas jumta. Tāds ir Wey 05 Luxury un aplūkojams GWM dīlera Ad Rem Auto autosalonā. Tas ir arī par 5000 dārgāks par mūsu izmēģināto Premium. Vēl viens un, jādomā, ne pēdējais pārsteigums - atlokāms piekabes āķis. Izrādās, ka Wey ir gatavs arī darbam. Automašīnas cena ir 59 990 - 64 990 eiro.