Latvijas uzņēmums pabeidzis darbus vienā no "Rail Baltica" posmiem Lietuvā
foto: Publicitātes foto
Tikko noslēgušies darbi posmā Žeimiai‒Šėta, pabeidzot vietējo pievedceļu un drenāžas sistēmu izbūvi.

Latvijas uzņēmums pabeidzis darbus vienā no "Rail Baltica" posmiem Lietuvā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lietuvā, Jonavas rajonā, "Rail Baltica" ātrgaitas dzelzceļa maģistrāles izbūve virzās uz priekšu. Tikko noslēgušies darbi posmā Žeimiai‒Šėta, pabeidzot vietējo pievedceļu un drenāžas sistēmu izbūvi.

Darbus īstenojis viens no lielākajiem Latvijas ceļu būves uzņēmumiem AS A.C.B., kura piedāvājums tika atzīts par saimnieciski izdevīgāko publiskā iepirkuma procedūrā. Būvdarbi objektā tika uzsākti 2023. gada aprīlī un to līgumcena, projektam noslēdzoties, sasniedza 7,7 miljonus eiro (bez PVN).

Līguma ietvaros AS A.C.B. Jonavas rajonā īstenojis 13 vietējo pievedceļu izbūvi 13,7 km garumā un meliorācijas sistēmu rekonstrukciju, tostarp, drenāžas tīklu un caurteku izbūvi. Savukārt vietās, kur nav bijis iespējams izbūvēt atsevišķus ceļus dzelzceļa infrastruktūras elementu uzturēšanai, izveidotas pievedceļu nobrauktuves. 

“Lepojamies, ka esam pirmais Latvijas uzņēmums, kas sekmīgi pabeidzis vienu no "Rail Baltica" būvniecības projekta posmiem Baltijas valstīs. Aktīvākajos periodos būvniecībā vienlaikus iesaistījām vairāk nekā 100 strādnieku un 60 tehnikas vienību. Darbu laikā pārvietojām aptuveni 100 000 m³ grunts un 85 000 m³ apjomā izbūvējām uzbērumus. Savukārt, veicot apjomīgos teritoriju meliorācijas darbus teju 5 miljonu m² platībā, iebūvējām drenāžas caurules 27 km garumā. Esam gandarīti par paveikto un lepni, ka mums ir bijusi iespēja izmantot savas specifiskās zināšanas sarežģītu infrastruktūras objektu izbūvē, sniedzot ieguldījumu šī Baltijai pēdējo gadu vērienīgākā un nozīmīgākā projekta realizācijā,” skaidro AS A.C.B. valdes locekle Anna Priščepa, izsakot pateicību visiem būvdarbos iesaistītajiem, kā arī sadarbības partneriem un pasūtītājam AB LTG Infra par mērķtiecīgo un produktīvo kopdarbu.

Būvdarbi vienlaikus norisinājās vairākās vietās, un būvlaukumi atradās ievērojamā attālumā cits no cita – 17,7 km. Tādēļ efektīvākai darbu plānošanai un uzraudzībai tika izmantoti mūsdienīgākie tehniskie risinājumi, piemēram, 3D modelēšana, virsmu skenēšana ar dronu un lāzera tehnoloģijām, kā arī darbu gaitas video fiksēšana ar dronu palīdzību. Būvdarbi tika veikti piemērojot BIM (Building Information Modeling) modelēšanu augstākajā - 500. pakāpē, kā arī tika ievērotas stingras prasības vides aizsardzības jomā.

“Visā būvniecības laikā mēs aktīvi sadarbojāmies gan ar būvdarbu veicēju, gan vietējo sabiedrību, pārvietojot dažus pievedceļus uz vietām, kas ir ērtākas zemniekiem, tādējādi apmierinot viņu vajadzības. Mēs arī uzraudzījām, lai būvdarbi tiktu plānoti, paredzot iedzīvotājiem iespējas piekļūt saviem īpašumiem. Jaunizbūvētās drenāžas sistēmas ir būtiskas jaunās dzelzceļa infrastruktūras un būvju kvalitātei, un cauruļvadu sistēma ir modernizēta atbilstoši mūsdienu standartiem. Pārveidotais tīkls ne tikai nodrošinās efektīvu uzkrātā ūdens novadīšanu no apstrādātajiem laukiem, bet arī jaunās infrastruktūras ilgmūžību,” norāda AB LTG Infra ģenerāldirektors Vītis Žalims /Vytis Žalimas/.

Jaunizbūvēto 13 pievedceļu primārais uzdevums ir nodrošināt piekļuvi jaunajai dzelzceļa infrastruktūrai tehniskās apkopes nolūkos, kā arī nodrošināt efektīvus transporta savienojumus vietējiem iedzīvotājiem. Patlaban tos uzturēs dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs AB LTG Infra, pēcāk paredzot nodot to apsaimniekošanu Jonavas novada pašvaldības pārziņā. 

2023. gada marta sākumā uzņēmumi AS A.C.B. un AB LTG Infra, kas ir "Rail Baltica" nacionālais projekta ieviesējs Lietuvā, parakstīja līgumu par 7,1 miljoniem eiro (plus PVN). Lietuvā vērienīgās "Rail Baltica" ieceres izbūves darbi tiek izsludināti vairākos iepirkumos, lielākoties trases un tai paredzētās infrastruktūras izbūvi dalot 5 līdz 20 km garos posmos. Latvijas uzņēmums, piedaloties vienā no lotēm, uzvarēja publiskā iepirkuma procedūrā par "Rail Baltica" piebraucamo ceļu izbūvi Žeimiai-Šēta. 

Latvijas uzņēmums AS A.C.B. jau iepriekš ir veicis vērienīgu un sarežģītu infrastruktūras objektu realizāciju Lietuvā, apliecinot savu kompetenci, profesionalitāti un darba disciplīnu gan Viļņas, gan Palangas lidostu rekonstrukciju darbos.

"Rail Baltica" ir lielākais dzelzceļa infrastruktūras projekts Baltijas valstu vēsturē, kura īstenošanas laikā tiks izbūvēts elektrificēts Eiropas standarta divsliežu ceļu dzelzceļš, kas savienos Varšavu, Kauņu, Viļņu, Panevēžu, Rīgu, Pērnavu un Tallinu. "Rail Baltica" dzelzceļa līnijas kopējais garums Baltijas valstīs ir 870 km: 392 km Lietuvā, 265 km Latvijā un 213 km Igaunijā.