Ilgtermiņa aizdevums un īstermiņa aizdevums: galvenie izvēles kritēriji
foto: Publicitātes foto
Bizness un ekonomika
2024. gada 23. jūlijā, 14:39

Ilgtermiņa aizdevums un īstermiņa aizdevums: galvenie izvēles kritēriji

Reklāmas projekts

Situācijā, kad pēkšņi radušies steidzami izdevumi vai plānojat īstenot kādu nopietnu ieceri, taču ar personīgajām finansēm ir par maz, viens no vienkāršākajiem un ātrākajiem risinājumiem ir aizdevums. Izmantojot tādu iespēju kā aizdevums, jārīkojas atbildīgi, izvērtējot dažādus faktorus, jo tikai tā iespējams izvēlēties savai situācijai un iespējām atbilstošāko, kā arī maciņam draudzīgāko risinājumu. Viens no svarīgākajiem jautājumiem, uz kuru jāatbild, izvēloties aizdevumu – izvēlēties īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevumu? Lai Jūs vajadzības gadījumā varētu pieņemt labāko lēmumu, turpiniet lasīt šo rakstu, kur esam apkopojuši galvenos izvēles kritērijus.

Aizdevuma mērķis

Sākumā vajadzētu saprast, kādam mērķim Jums ir nepieciešams aizdevums. Atgādinām, ka ikviens aizdevums paredzēts nopietniem mērķiem, nevis spontāniem pirkumiem vai izklaidei! Īstermiņa aizdevums var būt piemērots risinājums situācijā, kad radušies neplānoti un steidzami izdevumi, piemēram, nepieciešams apmeklēt ārstu vai iegādāties medikamentus, segt kādu ikmēneša rēķinu, veikt sadzīves tehnikas vai auto remontu u.tml. Savukārt ilgtermiņa aizdevums var būt piemērots risinājums situācijā, kad nepieciešams veikt kādu lielāku pirkumu vai īstenot kādu lielāku ieceri, piemēram, iegādāties sadzīves tehniku, labiekārtot telpu, iegādāties nekustamo īpašumu vai transportlīdzekli, uzsākt uzņēmējdarbību u.tml. Tāpat ņemiet vērā, ka ir aizdevumi, kas paredzēti dažādām vajadzībām, piemēram, patēriņa kredīts, un aizdevumi, kas paredzēti noteiktam mērķim, piemēram, kredīts remontam.

Aizdevuma summa

Atkarībā no aizdevuma mērķa, varēsiet izsecināt, kāda aizdevuma summa Jums nepieciešama, lai realizētu Jūsu mērķi. Īstermiņa aizdevums visbiežāk paredz summu no pāris simtiem līdz pāris tūkstošiem eiro, savukārt ilgtermiņa aizdevums visbiežāk paredz naudas summu no 500 eiro līdz 25 000 eiro un pat vairāk, piemēram, tāds ilgtermiņa aizdevums kā kredīts pret ķīlu paredz naudas summu no 2000 eiro līdz pat 200 000 eiro. Izvēloties aizdevuma summu, var rasties vilinājums aizņemties lielāko iespējamo naudas summu, tomēr, lai neradītu budžetam pārāk lielu slogu, iesakām izvēlēties tieši tik, cik nepieciešams, lai īstenotu Jūsu mērķi!

Atmaksas termiņš

No aizdevuma atmaksas termiņa atkarīgs tas, kāds būs ikmēneša kredītmaksājuma apjoms – jo garāks atmaksas termiņš, jo mazāks būs ikmēneša kredītmaksājums un mazāks būs slogs ikmēneša budžetam, tomēr jārēķinās, ka tādā gadījumā ilgtermiņā tiks samaksāts vairāk attiecībā uz procentiem. Kā iespējams nojaust pēc aizdevuma veida, īstermiņa aizdevumam parasti ir īsāks atmaksas termiņš, visbiežāk līdz pāris mēnešiem līdz pāris gadiem, savukārt ilgtermiņa aizdevumam parasti ir garāks atmaksas termiņš, visbiežāk no pāris mēnešiem līdz vairākiem desmitiem gadu.

Ikmēneša kredītmaksājums

Kā jau minējām, ikmēneša kredītmaksājuma apjoms atkarīgs no aizdevuma atmaksas termiņa. Izvēloties starp īstermiņa un ilgtermiņa aizdevumu, ikmēneša kredītmaksājuma apjomu iesakām izvērtēt saskaņā ar citiem ikmēneša izdevumiem – finanšu eksperti uzskata, ka kopējam ikmēneša kredītmaksājumu apjomam nevajadzētu pārsniegt 20-30% no ikmēneša ienākumiem. Turklāt, tiem nevajadzētu veltīt visus brīvos līdzekļus. Ņemiet vērā – tā kā īstermiņa aizdevumam ir īsāks atmaksas termiņš, tad tam, visticamāk, būs augstāks ikmēneša kredītmaksājums nekā ilgtermiņa aizdevumam.

Procentu likme

Izmantojot tādu iespēju kā aizdevums, neatkarīgi, vai tiek izmantots īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevums, būs jāatmaksā gan aizdevuma pamatsumma, gan procenti. Īstermiņa aizdevumam procentu likme parasti ir augstāka nekā ilgtermiņa aizdevumam, tādēļ, izvēloties īstermiņa aizdevumu, savas iespējas to godprātīgi atmaksāt jāizvērtē īpaši rūpīgi! Lai varētu izvēlēties savam maciņam draudzīgāko piedāvājumu, neatkarīgi, vai izvēlaties īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevumu, attiecībā uz procentu likmi vajadzētu ņemt vērā un izvērtēt divus rādītājus: kredīta procentu likme un gada procentu likme (GPL). Kredīta procentu likme ir aizņemtās naudas ‘’cena’’, un tā var būt mainīga jeb tās noteikšanai var tikt izmantoti tirgus indeksi, piemēram, EURIBOR, vai tā var būt fiksēta jeb to var noteikt aizdevējs pats. Savukārt gada procentu likme ir kopējās aizdevuma izmaksas: maksa par aizdevuma noformēšanu, komisijas maksas, konta uzturēšanas izmaksas, norēķinu līdzekļa izmaksas.

Aizdevēja prasības

Saņemot Jūsu aizdevuma pieteikumu, aizņemējs ņems vērā un vērtēs dažādus faktorus, t.sk. Jūsu maksātspēja, kredītvēsture, vajadzības u.c. Attiecībā uz īstermiņa aizdevumu var netikt veikta padziļināta kredītvēstures pārbaude, un to iespējams saņemt bez ķīlas vai galvotāja, savukārt attiecībā uz ilgtermiņa aizdevumu, visticamāk, tiks veikta padziļināta kredītvēstures pārbaude, kā arī, atkarībā no situācijas un vajadzībām, var būt nepieciešama ķīla vai galvotājs. Lai, izvēloties ilgtermiņa aizdevumu, nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, kad aizdevuma pieteikums tiek noraidīts, ieteicams jau laicīgi noskaidrot visas aizdevēja prasības.

Neatkarīgi, vai izvēlaties īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevumu, laba doma pirms pieteikšanās aizdevumam ir parūpēties par savu kredītvēsturi, jo tas ir viens no galvenajiem faktoriem, ko ņem vērā un izvērtē ikviens aizdevējs. Pozitīva kredītvēsture ir iespēja noformēt aizdevumu ar izdevīgākiem nosacījumiem, t.sk. zemāku procentu likmi. Lai varētu saglabāt kredītvēsturi pozitīvu un vajadzības gadījumā uzlabot to, iesakām rīkoties sekojoši: visus maksājumus veikt laicīgi, parūpēties par regulāriem un oficiāliem ienākumiem, palielināt savus ikmēneša ienākumus, samazināt esošo parādsaistību apjomu. Šeit skaidrojam, vai pieejams aizdevums bez darba vietas.

Ceram, ka šie izvēles kritēriji palīdzēs Jums saprast, ko izvēlēties – īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevumu, un sasniegt savus finanšu mērķus. Iespējams, Jums var palīdzēt Sefinance.lv, kur pieejami ilgtermiņa un īstermiņa aizdevumi dažādām situācijām un vajadzībām. Lai noformētu aizdevumu, ienāciet, aizpildiet pieteikumu un mēs sagatavosim Jums individuālu piedāvājumu! Tomēr atgādinām, ka ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ sākumā rūpīgi izvērtējiet aizdevuma nepieciešamību, piemērotību situācijai un savas iespējas to godprātīgi atmaksāt!

Tēmas