foto: Publicitātes foto
Strauji tuvojas nākamā Bitcoin samazināšana uz pusi
Bizness un ekonomika
2024. gada 2. aprīlis, 17:10

Strauji tuvojas nākamā Bitcoin samazināšana uz pusi

Reklāmas projekts

Bitcoin samazināšana uz pusi šoreiz sakrīt vienā dienā ar "Doge Day". Ko tas nozīmē investoriem? Kur labāk ieguldīt - BTC vai DOGE20?

Nākamā Bitcoin samazināšana uz pusi: ko tas nozīmē investoriem

Visas kriptovalūtas kopienas acis ir vērstas uz nākamo Bitcoin samazināšanu uz pusi, kas plānota aprīļa vidū.

Šis notikums, kas notiek aptuveni reizi četros gados, ir ceturtais Bitcoin vēsturē un nozīmē, ka kalnraču atlīdzības pēc jaunu bloku pievienošanas blokķēdei samazināsies uz pusi. Tas samazina jaunu BTC ievadīšanas biežumu sistēmā, jo kopējais iegūto Bitcoin apjoms pietuvosies maksimālajam ierobežojumam, kas ir 21 miljons žetonu.

Kas notika pagātnē pēc Bitcoin sadalīšanas?

Pirmā sadalīšana uz pusi notika 2012. gada 28. novembrī, pēc tam, kad bija izlaisti pirmie 210 000 bloki. Šajā gadījumā atlīdzība tika samazināta līdz 25 žetoniem par jaunu bloku. Pēc vēl 210 000 bloku izlaišanas, atlīdzība samazinājās līdz 12,5 žetoniem 2016. gada 9. jūlijā un līdz 6,25 žetoniem 2020. gada 12. maijā. Līdz ar gaidāmo samazinājumu uz pusi atlīdzības samazināsies no 6,25 līdz 3,125 BTC. Tas turpināsies līdz 2140. gadam, kad pēc pēdējās sadalīšanas uz pusi apgrozībā būs pieejami visi 21 miljons žetonu.

foto: Publicitātes foto

Samazinot atlīdzību par jaunu bloku izveidi blokķēdē - tas ir dārgs process, kam nepieciešamas lielas enerģijas patēriņš - teorētiski tiek samzināts stimuls ražot jaunus Bitcoin. Tāpēc samazinājums uz pusi vēsturiski ir izraisījis piegādes satricinājumus, kas savukārt ir izraisījuši lielāku interesi un spekulācijas kriptovalūtu kopienā.

Kopumā škiet, ka cenu samazināšana uz pusi agrāk ir izraisījusi cenu pieaugumu. Saskaņā ar kriptovalūtu nodokļu uznēmumu CoinLedger pētījumu sešos mēnešos pēc pēdējām divām uz pusi sadalīšanām, BTC vērtība pieauga attiecīgi par 51% un 83%. Protams, Bitcoin vērtība tajās dienās bija tālu no tā, kāda tā ir šodien: 2016. gadā, samazinot uz pusi, viena BTC vērtība bija 650 ASV dolāri, bet 2020. gadā - 8572 ASV dolāri.

Kāpēc šī Bitcoin samazināšana uz pusi varētu būt savādāka?

Pašreizējā tirgus dinamika, kurā notiek kriptovalūtas saamzināšana uz pusi, ir unikāla kriptovalūtu vēsturē, liekot pārvērtēt tās iespējamo ietekmi, liecina pētījums, ko pagājušajā nedēļā publicēja pētnieku grupa 21Shares, pirmais ETP emitents kirptovalūtu jomā Eiropā.

Pētnieki teica, ka četru gadu uz pusi vērstais efekts laika gaitā pakāpeniski mazinājās, un katrs nākamais notikums noveda pie Bitcoin vērtības pieauguma tempa samazināšanās. Piemēram, BTC pieauga par aptuveni 5500% četros gados pēc pirmās uz pusi samazināšanās, par aptuveni 1250% pēc otrās un aptuveni 700% pašreizējā ciklā. Tas leicina par pieaugošu tirgus briedumu. 

Turklāt Bitcoin šobrīd strauji pieaug tuvu savam visu laiku augstākajam līmenim, turpretim iepriekšējos samazināšanās uz pusi laikos tas ir bijis par 40% līdz 50% zemāks par iepriekšējiem maksimumiem.

Viena no pašreizējā cikla savstarpējām iezīmēm ir kriptovalūtu biržā tirgoto produktu laišana tirgū. “BTC spot ETF demonstrēja satriecošus tirdzniecības apjomus, liecinot par būtisku interesi no tradicionālajiem investoriem, sasniedzot jaunu visu laiku augstāko ieplūdumu, vairāk nekā 1 miljarda ASV dolāru vienā dienā - 2024. gada 13. martā,” sacīja 21Shares.

Visbeidzot, pētījuma autori apgalvo, ka institucionālo spēlētāju ienākšana maina kopējos Bitcoin investoru “ieradumus”, jo ilgtermiņa turētāji kļūst arvein nozīmīgāki un biržās turēto Bitcoin apjoms sasniedz piecu gadu zemāko līmeni.

“Ja šī tendence saglabātos, Bitcoin piedāvājums kļūtu arvien nelikvīdāks, radot priekšnoteikumus piedāvājuma samazināšanai un līdz ar to iespējamam straujam cenu pieaugumam,” saka analītiķi.

Nepārsteidzoši, 21Shares rada optimistisku toni attiecībā uz Bitcoin. Tomēr šķiet skaidrs, ka pašreizējā piedāvājuma un pieprasījuma dinamika ļoti atšķiras no pagātnes.

Līdz ar Bitcoin samazināšanos uz pusi, memu kriptovalūtu entuziasti arī gaida “Doge Day”, kas notiks aprīlī, diena kad liela uzmanība tiek pievērsta memu monētām. Šogad it īpaši, jo šajā dienā tiks palaista Dogecoin20 kriptovalūtu biržās. Investoriem ir pēdējā iespēja iegādāties $DOGE20 žetonu iepriekšpārdošanas laikā.

Dogecoin20 gatavojas kriptovalūtu biržām pēc ICO izpārdošanas

foto: Publicitātes foto

Dogecoin20 rada lielu rosību memu kriptovalūtu telpā. Šis žetons sasniedza savu 10 miljonus ASV dolāru ICO mērķi šīs nedēļas sākumā pirms tā ļoti gaidītā Uniswap saraksta.

Ir palikušas mazliet vairāk nekā trīs nedēļas līdz tā debijai atklātajā tirgū, kas paredzēta “Doge Day” dienā, līdz tam pircējiem ir pēdēja iespēja iegādāties $DOGE20 žetonus ar atlaidi.

Dogecoin20 komanda ir atvērusi ierobežotu “pēcpārdošanas” posmu, piedāvājot $DOGE20 žetonus ar atlaidi 0,00022 ASV dolāriem. Šis posms noslēgsies 20. aprīlī, kas ir arī “Doge Day”.

Šajā dienā $DOGE20 investori var pieprasīt savus žetonus, un notiks pirmais biržas saraksts.

Kad žetons tiks iekļauts Uniswap sarakstā, daudzi sākotnējie atbalstītāji uzskata, kas tas ir labi pozicionēts cenas pieaugumam.

Tas ir tāpēc, ka Dogecoin20 apvieno Dogecoin iemīļoto talismanu ar novatorisku tokenomiku, kuras mērķis ir radīt ilgtermiņa īpašnieku interesi.

Tā fiksētais piedāvājums 140 miljardu žetonu apmērā, no kuriem 10% ir atvēlēti sākuma Uniswap likviditātei, varētu nodoršināt tādu cenu dinamiku, kas noved pie ilgstošas augšupejas.

Tajā pašā laikā $DOGE20 “iesaldēšanas” programma, kas sadala atlīdzības divu gadu laikā, sniedz papildu stimulu turētājiem.

Turklāt, tā kā 25% no žetonu piedāvājuma ir paredzēti mārketinga iniciatīvām, izstrādātāji skaidri saprot, ka memu monētu panākumi ir tikpat lielā mērā saistīti ar sociālo mediju ietekmi, cik pamatiem.

Ažiotāža ap Dogecoin20 ir pat piesaistījusi ievērojamus atbalstītājus, piemēram, Ostinu Hiltonu un ClayBro, kā arī pašmāju kriptovalūtu entuziastus Kriptomānija, kuri ir izveidojuši YouTube videoklipus slavinot projektu.