foto: PantherMedia / matej kastelic
Latvijas tirgotāji brīdina, ka varētu pieaugt olīveļļas cenas
Latvijas tirgotāji norāda, ka piegādātāji turpina paaugstināt olīveļļas cenas.
Bizness un ekonomika
2023. gada 9. decembris, 05:32

Latvijas tirgotāji brīdina, ka varētu pieaugt olīveļļas cenas

Jauns.lv

Pasaules lielākā olīveļļas ražotājvalsts Spānija brīdina, ka sliktās ražas dēļ tuvākajā laikā tā saucamajam “zaļajam zeltam” gaidāms straujš cenu kāpums. Latvijas tirgotāji apstiprina, ka piegādātāji cenas ir cēluši, bet norāda, ka satraukumam pašlaik nav pamata, jo veikalos tiek tirgoti esošie krājumi.

Spānija, kas ar olīveļļu nodrošina aptuveni 70% Eiropas Savienības tirgu, brīdina, ka vasarā vairākkārt piedzīvotie karstuma viļņi un ilgstoši sausuma periodi ir atstājuši dramatiskas sekas uz olīveļļas nozari – ievērojami sarucis saražotās produkcijas daudzums un līdz ar to gaidāms arī jūtams cenu kāpums, ziņo medijs BBC.

“Mums ir bijuši divi sausuma un sliktas ražas gadi pēc kārtas - 2022. un 2023. gads.” vēsta olīvu audzētājs Fransisko Žozē Garsija.

Kooperatīvs “Nuestra Señora del Pilar”, kas ir lielākā olīveļļas ražotne pasaule vēsta, ka 2022. – 2023. gada sezonā olīvu audzētāji viņiem piegādāja 24 miljonus tonnu olīvu. Šogad kooperatīvs prognozē, ka tiks ievākti 30-35 miljoni tonnu, tomēr, neskatoties uz nelielo pieaugumu, situācija vēl aizvien ir dramatiska. Kā vēsta medijs “Oliveoiltimes”, citos gados kooperatīvs saņēma 77 – 88 miljonus tonnu olīvju.

“Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite norāda, ka piegādātāji un ražotāji turpina iesūtīt pieteikumus cenu paaugstināšanai tieši olīveļļām, kā iemeslu norādot slikto ražu. Būtisku kritumu saražotās produkcijas apjomā piedzīvojusi Spānija, bet arī Itālijas un Grieķijas olīveļļas ražotāji nonākuši grūtībās.

“Kopā ar piegādātājiem aktīvi meklējam risinājumus, lai spētu piedāvāt klientiem labāko cenas un kvalitātes attiecību.” norāda Bite.

Iespējams, tieši pieaugošo cenu rezultatā patērētāju pieprasījums pēc olīveļļas "Rimi" veikalos ir nedaudz sarucis, bet pieprasījums pēc saulespuķu un rapšu eļļas turpina pieaugt.

 Arī SIA “ELVI Latvija” valdes locekle Laila Vārtukapteine norāda, ka šī sezona olīvu ražai nav bijusi labvēlīga un tiek saņemti paziņojumi no piegādātājiem, par gaidāmu cenu kāpumu.

Tomēr, viņa uzsver, ka “ELVI Latvija” loģistikas centrā olīveļļas krājumi pietiks vēl vairākiem mēnešiem, tāpēc tuvākajā laikā ELVI veikalu tīklā straujš cenu kāpums nav gaidāms.

“Pagaidām nav pamata bažām, jo šobrīd “ELVI” veikalu tīklā tiek tirgoti esošie krājumi un jauni iepirkumi notiks pakāpeniski.” apliecināja eksperte.

Vārtukapteine norādīja, ka cenu kāpums veikalos būs pakāpenisks un samērīgs, tomēr precīzus skaitļus šobrīd prognozēt ir grūti, jo eļļu cenas pasaules biržās ietekmē ne vien ražas kvalitāte, bet arī dažādi citi faktori un cenas vienmēr ir mainīgas.