foto: Shutterstock
5 padomi, kā atstāt labu iespaidu darba intervijā
Bizness un ekonomika
2023. gada 27. septembris, 11:33

5 padomi, kā atstāt labu iespaidu darba intervijā

Reklāmas projekts

Lai pēc darba intervijas sev interesējošā uzņēmumā iegūtu vēlamo amatu, nenoliedzami būtiska ir gan gūtā izglītība, gan iepriekšējā darba pieredze. Tajā pašā laikā nevar aizmirst arī par sajūtām un emocijām, kas paliek uzņēmuma pārstāvjiem pēc intervijas – sarunas laikā radot pozitīvu iespaidu, ievērojami vari palielināt savas izredzes saņemt darba piedāvājumu. Ar vērtīgiem padomiem, kā atstāt pozitīvu un atmiņā paliekošu iespaidu darba intervijas laikā dalās “Maxima Latvija” talantu vadības partnere Linda Gribuste.

  1. Izpēti uzņēmumu

Pirms intervijas rūpīgi izpēti uzņēmuma darbību, tā kultūru, vērtības, produktus vai pakalpojumus, kā arī jaunākās ziņas un jebkādu citu ar konkrēto darbību saistītu informāciju. Informācijas izpēte izcels tavu motivāciju pievienoties uzņēmumam, kā arī norādīs uz to, ka tev ir liela interese iepazīt uzņēmumu. Padalies arī ar personīgo pieredzi, izmantojot konkrētā uzņēmuma pakalpojumu vai produktu, ja tev tāda ir izveidojusies.

  1. Izvēlies atbilstošu apģērbu

Dodoties uz darba interviju, centies radīt profesionālu priekšstatu un izvēlēties apģērbu atbilstoši uzņēmuma vai nozares standartiem. Piemēram, ir nozares, kur etiķete prasa ģērbties formāli, tomēr šobrīd arvien vairāk uzņēmumi ir atvērti “smart casual” jeb gaumīgam brīvajam ģērbšanās stilam. Lai saprastu, kādu apģērbu izvēlēties, ir jāizpēta gan uzņēmums, gan tā darbības nozare. Ir svarīgi, lai cilvēks jūtas ērti, taču tikpat svarīgi ir nepārspīlēt un izvairīties no, piemēram, atkailinātiem pleciem, saplēstām džinsu biksēm u.tml.

  1. Sagatavojies!

Pārdomā atbildes uz biežāk sastopamajiem intervijas jautājumiem, piemēram, par tavu motivāciju pievienoties konkrētajam uzņēmumam, par sasniegumiem karjerā un arī dzīvē, kā arī par savām spēcīgajām kompetencēm, kas būtu nepieciešamas konkrētajam amatam. Sagatavo jautājumus arī uzņēmuma pārstāvjiem, piemēram, par pašu uzņēmumu, par konkrēto amatu, par komandu, ar kuru būs kopā jāstrādā, kā arī par gaidāmajiem izaicinājumiem.

  1. Izcel savas personīgās iezīmes

Papildus tavai gūtajai izglītībai un iepriekšējai darba pieredzei noteikti izcel arī savas personīgās iezīmes, piemēram, komunikācijas prasmes, spēju darboties komandā vai problēmu risināšanas un pielāgošanās spējas. Izmanto piemērus no līdzšinējās darba pieredzes, lai ilustrētu, kā, izmantojot šīs prasmes, esi guvis panākumus iepriekšējās lomās.

  1. Esi pārliecināts par sevi!

Uzturi labu acu kontaktu, neaizmirsti par stingru rokas spiedienu un esi pozitīvs! Lielākoties cilvēki uz darba intervijām katru dienu neiet, tādēļ ir tikai dabiski, ka rodas satraukums. Ir jāatrod veids, kā tikt galā ar satraukumu, lai intervijā tas netraucētu koncentrēties uz svarīgāko. Centies izvairīties no stostīšanās un žargonvārdiem, ko citi varētu nesaprast. Klausies uzmanīgi un atbildi uz jautājumiem precīzi, ar konkrētiem piemēriem. Parādi, ka esi priecīgs un pateicīgs par doto iespēju satikties, kā arī izrādi vēlmi pievienoties konkrētajam uzņēmumam, uzsverot savas spēcīgās puses, kuras uzņēmums iegūtu, ja tevi pieņemtu darbā.

Jāatceras, ka lieliska iespaida radīšana ir saistīta ne tikai ar tavu kvalifikāciju, bet arī ar to, kā tu varētu iekļauties uzņēmuma kultūrā un cik efektīvi vari nodot ziņu uzņēmumam vai organizācijai par savu vērtību, norāda “Maxima Latvija” talantu vadības partnere Linda Gribuste. Tieši sagatavošanās un pārliecība ir galvenie elementi, lai darba intervijas laikā atstātu spēcīgu iespaidu un iegūtu kāroto darba piedāvājumu!