foto: Shutterstock
Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 22%
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Bizness un ekonomika
2023. gada 25. septembris, 16:36

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 22%

Jauns.lv/LETA

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 22% un bija 110,62 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

"Nord Pool" tirdzniecības apgabalos pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenām bija lejupvērsta tendence. Tostarp arī Lietuvā un Igaunijā elektroenerģijas vidējā cena saruka par 22% un bija attiecīgi 110,62 un 106,09 eiro par MWh. Svētdien Baltijā bija vērojamas arī negatīvas ikstundu elektroenerģijas cenas.

Tikmēr "Nord Pool" nedēļas vidējā sistēmas cena kritās par 87% līdz 2,62 eiro par MWh, nedēļas laikā bija vērojamas arī negatīvas cenas. Elektroenerģijas cena Polijā pagājušajā nedēļā bija vidēji 106,46 eiro par MWh, Vācijā - 79,66 eiro par MWh, bet Austrijā - 87,79 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cenas strauju kritumu galvenokārt veicināja par 81% lielāka vēja izstrāde Ziemeļvalstīs, kā arī augsts nokrišņu daudzums, kas pozitīvi ietekmē Ziemeļvalstu hidroizstrādi un ūdens rezervuāru aizpildījuma līmeni. Ziemeļvalstu atomelektrostaciju pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās bija 60% jeb par 10% mazāks nekā nedēļu iepriekš. Tas ir skaidrojams ne vien ar apkopes darbiem, bet arī ar negatīvām elektroenerģijas cenām "Nord Pool" reģionā, ko noteica augsta vēja izstrāde.

Elektroenerģijas cenu lejupslīdi Baltijā arī noteica vēja izstrādes kāpums reģionā vairāk nekā divas reizes pret iepriekšējās nedēļas datiem. Turklāt enerģijas plūsmas no Somijas pieauga par 9%, un nedēļas nogalē pēc neplānotā atslēguma darbā atgriezās elektropārvades savienojums "NordBalt".

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš aizvadītajā nedēļā bija 6708 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 7409 GWh. Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 3% un bija 460 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms pieauga par 1% un bija 112 GWh. Tikmēr Igaunijā patēriņš bija par 6% lielāks nekā nedēļu iepriekš, un tika patērētas 135 GWh. Lietuvā elektroenerģijas patēriņš bija 213 GWh, kas ir par 1% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā bija bez izmaiņām, un kopā tika saražotas 259 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms pieauga par 2% līdz 63 GWh. Vienlaikus Igaunijā elektroenerģijas izstrāde bija par 4% mazāka nekā nedēļu iepriekš, un bija 77 GWh. Tikmēr Lietuvā ražošanas apjoms pieauga par 2% līdz 119 GWh elektroenerģijas.

Izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā un Lietuvā bija 56%, bet Igaunijā - 57%. Baltijas valstīs kopā tika saražoti 56% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.