foto: Agnese Gulbe/LETA
Daudzi Latvijas uzņēmumi turpina eksportu uz Krieviju
Eksports uz Krieviju turpinās, kaut mazākā mērā, tostarp sadarbību ar agresoru turpina visi Latvijas farmācijas uzņēmumi.
Bizness un ekonomika
2023. gada 6. augusts, 04:48

Daudzi Latvijas uzņēmumi turpina eksportu uz Krieviju

Jauns.lv

Sadarbību ar Krieviju par spīti karam turpina vairāki simti Latvijas uzņēmumu. Ekonomikas ministrija, aizbildinoties ar komercnoslēpumu, ar uzņēmumu sarakstu Latvijas Televīziju atteicās iepazīstināt.

No Latvijas uz Krieviju vēl 2019. gadā eksportēja 1095 uzņēmumi, šā gada pirmajos piecos mēnešos vairs tikai 307. Maijā no Latvijas uz Krieviju visvairāk eksportēts alkohols, pārtika, ķimikālijas, medikamenti, mašīnas, mehānismi, elektroiekārtas, tekstilizstrādājumi.

Piesauc humānismu

Farmācijas nozarē eksportu uz Krieviju turpina pilnīgi visi uzņēmumi. “Ja man kāds saka, ziniet, visiem krieviem ir jāmirst tāpēc, ka Putins ved karu pret Ukrainu, realizējot ukraiņu tautas genocīdu, tad nu tas pats attiektos pret krievu tautu. Jo – ne jau visi atbalsta Putina režīmu. Nepiegādāt zāles – tas nozīmē, ka mēs liedzam tiesības uz dzīvību,” LTV paudis Ķīmijas un farmācijas asociācijas valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis.

Eksportējamais zāļu klāsts gan samazināts, sūtot tikai sirdij un nerviem paredzētās, dzemdniecības un pretvēža zāles, līdztekus ziedojot Ukrainai. Cenšoties apgūt jaunus tirgus.

“Lai arī sankcijas nav bijušas attiecībā uz medikamentiem, mēs rūpīgi sekojam gan ASV, gan Eiropas Savienības tendencēm. Bet nu – Putina režīms – viņi vienkārši ir traki. Tas sliktākais, kas var notikt – atomieroču izmantošana. Un tad gan būtu jābūt totālam embargo," spriež Skrīvelis.

Biznesa plāns: nodzirdīt Krieviju

Alkohola eksports piecos mēnešos audzis par 165%, šajā gadījumā grūti piesaukt humānus apsvērumus. Alkohola nozares asociācijā uzskata, ka lielā mērā eksportē Latvijā reģistrēti Rietumu uzņēmumi, kas grādīgos dzērienus šeit ieved un tad pāreksportē uz Krieviju. Vai eksportē arī "Latvijas balzams", uzņēmumā skaidru atbildi nesniedza. 

Asociācijas izpilddirektors Dāvis Vītols LTV paudis personīgo viedokli – viņaprāt, ar Krieviju sadarboties īpaši nevajadzētu, taču alkohols varbūt esot tā prece, kuru tirgot vēl varētu tāpēc, ka “ir kaitīga veselībai, ja lieto pārmērīgi”, un turklāt, “ekonomiski uzskatot, domāju, ka mēs tādā veidā Krievijai atņemam naudu”.

Arī apakšveļa un peldkostīmi

Arī veļas ražotājs "Lauma Lingerie" turpina eksportēt uz Krieviju apakšveļu un peldkostīmus. Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas prezidents Guntis Strazds komentē: “Par tirgu ir jācīnās. Un man ir viens tāds piemērs, piemēram, par zeķēm – mēs neeksportējam uz Krieviju, bet es baidos, ka šo vai nākamgad sāksim eksportēt uz Krieviju. Jo – gan "Rimi", gan "Maxima" atteicās pieņemt mūsu zeķu ražotāju produkciju.”

Daļa no Latvijas eksporta ir preces, kas nav ražotas mūsu valstī, bet iepirktas, lai tālāk tirgotu uz Krieviju, piemēram, boileri, apkures katli, dārzkopības un mežsaimniecības tehnika un rezerves daļas.

Ārlietu ministrija tikmēr iesaka izvērtēt pastāvošos riskus tikt pakļautiem sankcijām, tāpat biznesu var ietekmēt mainīgā situācija un reputācija.