Auto un tehnoloģijas
2023. gada 23. maijs, 05:34

Kā uzņemt kvalitatīvus attēlus tumsā un ierobežota apgaismojuma apstākļos? Iesaka fotogrāfs

Reklāmas projekts

Notvert nakts skaistumu nekad nav bijis vienkārši, taču ar pareizo tehnoloģiju atbalstu un nelielu treniņu viss ir iespējams. To pierāda arī fotogrāfs Jānis Zilvers, kuram ierobežota apgaismojuma apstākļos, izmantojot jauno Huawei P60 Pro viedtālruņa kameru, izdevās iemūžināt Gaujas Nacionālā parka krāšņās ainavas. Atskatoties uz pieredzēto, Jānis Zilvers dalās vērtīgos padomos kvalitatīvu attēlu uzņemšanai, aicinot arī citus izmēģināt savus spēkus foto mākslā un nebaidīties no tumsas, jo tā vairs nav šķērslis nedz profesionāliem fotogrāfiem, nedz šīs jomas entuziastiem.

Sagatavojies un esi pacietīgs

Kaut gan sākotnēji var šķist, ka foto uzņemšana naktī galvenokārt atkarīga no veiksmes, tā nebūt nav – kvalitatīvu attēlu notveršanai svarīgs ir neatlaidīgs treniņš vairāku vakaru garumā, testējot kameras piedāvātās funkcijas un pielāgojot tās reālajai situācijai. Tāpat svarīga loma ir sagatavošanās darbiem pirms došanās foto medībās, piemēram, maršruta izveidei un fotografējamo objektu izvēlei, kā arī tālruņa statīva iegādei, ja ir sajūta, ka rokas būs grūti noturēt miera stāvoklī.

Liec lietā kameras funkcijas

Pirmkārt, dodoties nakts melnumā ar tālruņa kameru, fotogrāfs iesaka likt lietā Huawei P60 Pro kameras pro režīmu, jo tas palīdzēs iegūt attēlus, kas teju vai nebūs atšķirami no profesionālas kameras uzņemtajiem. Pēc fotogrāfa pieredzes var spriest, ka vislabāk izgaismotās fotogrāfijas sanāks, nepietuvinot kameru un neizmantojot platleņķa iespējas.

Otrkārt, noderīgs sabiedrotais būs arī mākslīgā intelekta funkcija. Redzot iegūto rezultātu, fotogrāfs bija pozitīvi izbrīnīts par kameras spējām, kas palīdz iegūt izbalansētu gaismu un krāsu kompozīciju. Fotogrāfa atsauksmes pēc tālruņa izmēģināšanas liecina, ka tā funkcijas gandrīz vai pielīdzināmas spoguļkameras iespējām – piemēram, krēslas stundās, kad savu kameru liktu nost un, turot rokās, vairs nebildētu, ar tālruņa kameru vēl bija iespējams fotografēt arī auto režīmā un iegūt labu rezultātu.

Treškārt, svarīgi izprast foto “svēto trīsvienību” jeb diafragmas atvēruma (F), ISO un slēdža ātruma savstarpējo mijiiedarbību. Kā skaidroja J. Zilvers, fotografējot naktī, būtu jāizmanto Huawei P60 nodrošinātā iespēja pielāgot diafragmas atvērumu līdz F1.4, bet, kas attiecas uz ISO – lai izvairītos no graudainiem attēliem, fotogrāfs iesaka palikt 1000-3000 ISO diapazonā. Taču visa maģija tomēr sākas slēdža ātrumā, proti, cik ilgu laika sprīdi tālrunis uzņem attēlu. Parasti šis laiks variē no vidēji 15 līdz 25 sekundēm, taču nakts fotogrāfijā šim nolūkam noderēs statīvs. Jo ilgāk tiek uzņemts attēls, jo debesis un zvaigznes fotogrāfijā būs mazāk skaidras.

Brauc ārā no pilsētas

Kaut gan dažiem tas var šķist pašsaprotami, ne vienmēr jaunie foto mākslas censoņi aizdomājas, ka nakts burvības, piemēram, zvaigžņu, notveršanai traucē pilsētas spožais apgaismojums, tāpēc jādodas ārpus tās, uz klusu nomali vai lauku apvidu. Arī fotogrāfs Jānis Zilvers devās ārā no Siguldas robežām, lai bez liekiem traucēkļiem nodotos kameras funkciju pielietošanai. Pēc viņa sacītā, fotografējot zvaigznes, izaicinošākais bija izdomāt, kādus objektus fotografēt, jo šādu objektu, kas atrastos atklātās vietās, kur labi pārredzamas debesis, ir maz. Piemēram, vientuļa koka iemūžināšana ir klasika, ar ko sākt, vai arī lauku māja, taču šādas vietas ir jāatrod pirms došanās fotografēt. Protams, tāpat jāņem vērā, ka zvaigznes ir viskošākās uz ziemeļu pusi.

Piešķir foto “garšu”

Kā pārliecinājās fotogrāfs, jaunajam Huawei P60 Pro ir ne tikai augstas veiktspējas kamera, bet arī noderīgas apstrādes funkcijas, kas pēcapstrādē foto piešķir papildu “garšu”. J. Zilvers secināja, ka zvaigžņu foto apstrādē svarīgi panākt, lai tās būtu nedaudz košākas un “izlec laukā”. Šajā gadījumā vislabāk strādā clarity rīks, ar kuru var panākt lielāku tumšā un baltā kontrastu. Bet principā jau fotografējot ir jāmēģina bildi pareizi eksponēt, lai tajā būtu pietiekami daudz gaismas, bet vienlaikus tās nebūtu arī pārāk daudz. To var mēģināt panākt ar sekunžu skaitu. Fotografējot tumsā, ir svarīgi arī uzstādīt taimeri vismaz uz divām sekundēm. Ja tas nebūs uzstādīts, spiežot fotografēšanas pogu, telefons vieglā svara dēļ novibrēs un foto vairs nebūs tik ass.

Tēmas