foto: LETA
"Es esmu atvaļinājumā" - Kalvītis atsakās komentēt pretrunīgo informāciju par Latvijas gāzes krājumiem
AS "Latvijas Gāze" vadītājs Aigars Kalvītis
Bizness un ekonomika
2022. gada 14. augusts, 21:33

"Es esmu atvaļinājumā" - Kalvītis atsakās komentēt pretrunīgo informāciju par Latvijas gāzes krājumiem

Jauns.lv

Valdības līmenī šonedēļ vairākkārt tika apgalvots, ka dabasgāzes Inčukalna krātuvē pietiek mājsaimniecību vajadzību nodrošināšanai un šī gāze šim mērķim rezervēta, taču vienlaikus bažas par šo jautājumu uzjundīja ar jaunu sparu, jo tika novērotas pretrunas Ekonomikas ministrijas (EM) un kādreizējā monopolista - AS “Latvijas Gāze” vēstījumos, ziņo TV3.

Uzņēmums paziņoja, ka nespēs nodrošināt to, ko no viņiem prasa, jo "Latvijas Gāzei" neesot tik daudz resursu krātuvē Inčukalnā.

Savukārt valsts puse uzsvēra, ka kompānijai tur noglabāts pat vairāk gāzes, nekā nepieciešams.

Par spīti plašai žurnālistu interesei, "Latvijas Gāzes" vadītājs Aigars Kalvītis neko sīkāk šonedēļ nekomentēja. TV3 viņu nodēvējis pat par "žurnālistu meklētāko personu šonedēļ" – bija cerēts Kalvīti sastapt pēc tikšanās ar Ekonomikas ministriju piektdien, bet viņš, žurnālistu acīm nemanot, pametis ministrijas ēku vēl pirms preses konferences.

Nedēļas nogalē Kalvīti sazvanīt TV3 tomēr izdevies, taču lielāku skaidrību iegūt nebija iespējams.

"Es esmu atvaļinājumā. Es atvainojos, es par darba jautājumiem nerunāju," paziņoja Kalvītis.

TV3 žurnālists norādīja, ka visu nedēļu saglabājušās lielas neskaidrības par to, kas īsti notiek ar "Latvijas Gāzi".

"Man nav nekādu komentāru, prasiet Ekonomikas ministrijai, lai viņa skaidro," uz to atbildēja Kalvītis.

Lai gan Ekonomikas ministre piektdien pēc sarunas ar Kalvīti mierināja, ka viss būs kārtībā, detalizētāk arī viņu izjautāt žurnālisti nevarēja - pēc dažiem jautājumiem ministre piecēlās un aizgāja.

Tikmēr Valsts prezidents Egils Levits TV3 norādījis, ka valdībai ir jāatbild uz visiem jautājumiem, kas saistīti ar to, cik gāzes patlaban ir, kad tā ienāks un vai iedzīvotāji būs apgādāti šajā sezonā.

Gadījumā, ja "Latvijas Gāze" tomēr nespēs apgādāt mājsaimniecības nepieciešamajā apmērā, šo klientu portfeli būs jāpārņem valsts energokompānijai "Latvenergo", kas šonedēļ jau izteica gatavību to darīt.

Jauns.lv jau ziņoja, ka AS "Latvijas gāze" uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga" norādījusi, ka uz 2022.gada 31.augustu nevarēs nodrošināt Enerģētikas likumā noteikto publiskā tirgotāja pienākumu par nepieciešamo dabasgāzes krājumu apjoma uzglabāšanu Inčukalna pazemes krātuvē.

Saskaņā ar Enerģētikas likumu situācijā, kad esošais publiskais tirgotājs (LG) nepilda likumā noteikto uzdevumu, publiskā tirgotāja funkcijas pārņem un pilda AS "Latvenergo".

"Latvenergo" pārstāvji skaidroja, ka Ministru kabinets otrdien pieņēma saistošus noteikumus, ar kuriem tiek nodrošināts, ka LG krātuvē esošā dabasgāze tiek rezervēta saistīto lietotāju apgādei visai apkures sezonai, kas garantēti paliktu Latvijas mājsaimniecību rīcībā. 

"Latvijas normatīvie akti nodrošina dabasgāzes piegādi mājsaimniecības lietotājiem. Attiecīgi, rīkojoties atbilstoši likumam un saņemot nepieciešamo lēmumu, situācijā, ja "Latvenergo" būs jāpārņem mājsaimniecības klientu portfelis, mūsu rīcībā ir pietiekami klientu apkalpošanas resursi, lai to izdarītu," pauž "Latvenergo" pārstāvji.

Par minēto situāciju "Latvijas Gāze" ir vairākkārt informējusi Latvijas valdību un par enerģētikas nozares attīstību atbildīgo Ekonomikas ministriju, kā arī lūgusi sasaukt sanāksmi ar visām iespējamā publiskā tirgotāja maiņas gadījumā iesaistītajām pusēm, nolūkā rast konstruktīvu un saskaņotu rīcības plānu, kas pagaidām nav notikusi, teikts LG paziņojumā.

Tikmēr vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" apliecināja Ekonomikas ministrijas šonedēļ sniegto informāciju, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuvē atrodas AS "Latvijas gāze" krājumi, kas esot pietiekami mājsaimniecību vajadzībām.