foto: Paula Čurkste/LETA
Latvijas lauksaimnieki kā atbalstu Ukrainas kara situācijā no ES varētu saņemt 4,2 miljonus eiro
Bizness un ekonomika
2022. gada 30. marts, 13:46

Latvijas lauksaimnieki kā atbalstu Ukrainas kara situācijā no ES varētu saņemt 4,2 miljonus eiro

Jauns.lv / LETA

Latvijas lauksaimnieki kā atbalstu Ukrainas kara situācijā no Eiropas Savienības (ES) varētu saņemt 4,2 miljonus eiro, trešdien Latvijas Zemnieku federācijas biedru kopsapulcē norādīja zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Pašlaik Zemkopības ministrijas (ZM) ierēdņi strādā pie tā, kā šo finansējuma piešķiršanu nokārtot.

Gerhards pauda, ka papildu Eiropas atbalstam būtu iespējams pievienot arī valsts atbalstu, kas atļauj valstīm piešķirt finansējumu tām nozarēm, kuras šajā situācijā cietušas visvairāk, piemēram, saistībā ar minerālmēslojuma, lopbarības un enerģētikas resursu cenu pieaugumu.

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) parlamentārā sekretāre Evika Siliņa (JV) norādīja, ka kopējais ES atbalsts šajā situācijā būs 500 miljoni eiro, Latvijai saņemot nelielu daļu no tā. 

"Tas varbūt nav ļoti daudz, bet tas ir kaut kas," sacīja Siliņa, reizē arī norādot, ka būs arī cita veida atbalsta mehānismi, kas, piemēram, ļaus paplašināt aramzemju platības.

Viņa tāpat arī iezīmēja, ka šī krīze ir atšķirīga no Covid-19 situācijas, jo, ja Covid-19 plašas izplatības apstākļos ierobežojumus noteica valdība, līdz ar to arī kompensējot ļaudīm zaudējumus, pašlaik tik plašs atbalsts pieejams nebūs. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka izmaksu pieaugums un tirgu nomaiņa no Krievijas un Baltkrievijas šajos apstākļos ir mazākā cena, ko varam maksāt par savu drošību un brīvību.

Gerhards pauda pārliecību, ka, neskatoties uz cenu pieaugumu un pārmaiņām, Latvijas lauksaimnieki varēs šīs problēmas atrisināt, bet ir jādomā par mērķtiecīgu valsts atbalstu.

Pastāv iespēja, ka šajā gadā no valsts budžetā piešķirtajiem 50 miljoniem eiro investīcijām daļu no finansējuma varētu pārdalīt tieši atbalstam lauksaimniekiem.

"Izvērtēsim, kurai nozarei tas visvairāk ir nepieciešams, izvērtēsim nosacījumus, bet šo atbalstu mēs noteikti panāksim," sacīja Gerhards.

Tāpat viņš informēja, ka pašlaik ir iesniegts daudz pieteikumu uz ieguldījumiem materiālajos aktīvos. Šobrīd noris diskusija starp ZM un Finanšu ministriju par iespējamajām virssaistībām. 

"Mēs piedāvāsim vairākus variantus un darīsim visu, lai pēc iespējas lielākai daļai lauksaimnieku šie pieprasījumi tiktu apmierināti. Šobrīd ir priekšlaicīgi teikt, cik tā summa varētu būt, bet mēs pie tā aktīvi strādājam," teica ministrs.