foto: Paula Čurkste/LETA
Inčukalna pazemes gāzes krātuve sagatavota iesūknēšanas sākšanai
Līdz izņemšanas sezonas beigām noteikts, ka krātuvē diennakts laikā būs iespējams iesūknēt gāzi 49,20 gigavatstundu (GWh) apjomā.
Bizness un ekonomika
2022. gada 26. februāris, 18:09

Inčukalna pazemes gāzes krātuve sagatavota iesūknēšanas sākšanai

Jauns.lv / LETA

Latvijas vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") veicis visus nepieciešamos sagatavošanās darbus, lai uzsāktu dabasgāzes iesūknēšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK), informēja uzņēmumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dabasgāzes iesūknēšana Inčukalna PGK uzsākta sestdien, 26. februārī, lai nodrošinātu pietiekamus krājumus.

Parasti gāzes iesūknēšana Inčukalna PGK tiek uzsākta pēc izņemšanas sezonas noslēguma, kas šogad ir noteikts 30.aprīlī. Tomēr, ņemot vērā nepieciešamību nodrošināt pietiekamus dabasgāzes krājumus, krātuve diennakts laikā ir sagatavota gāzes iesūknēšanas uzsākšanai.

Jau ziņots, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvijas valdība paziņoja, ka AS "Latvenergo" iegādāsies papildu stratēģiskas gāzes rezerves.

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka jau patlaban valstij piederošajā Inčukalna PGK ir pietiekamas rezerves, bet valdība uzdeva "Latvenergo" papildināt šīs rezerves, lai valsts būtu pilnībā nodrošināta.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) sacīja, ka valdība uzdevusi "Latvenergo" starptautiskajās biržās iegādāties divas teravatstundas sašķidrinātās gāzes, kas ir divi kuģi ar gāzi.

Viņš piebilda, ka papildu iepirktās gāzes piegāde uz Inčukalna PGK tiks nodrošināta caur Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināli.

"Conexus" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss norādīja, ka, "vērtējot ģeopolitisko situāciju Eiropā un ņemot vērā bažas par reģiona dabasgāzes krājumu iespējamu trūkumu, ir svarīgi saglabāt maksimāli pieejamu Inčukalna PGK uzglabātās dabasgāzes daudzumu".

Līdz izņemšanas sezonas beigām noteikts, ka krātuvē diennakts laikā būs iespējams iesūknēt gāzi 49,20 gigavatstundu (GWh) apjomā.

Jau ziņots, ka "Conexus" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) lūdzis veikt izmaiņas Inčukalna PGK regulējumā un krātuves lietotājiem nepiemērot dabasgāzes krājumu pārcelšanas produktu. Tādējādi "Conexus" nodrošinās lielāku dabasgāzes apjomu Inčukalna PGK.

Inčukalna PGK lietošanas noteikumi paredz stimulēt sistēmas lietotājus līdz izņemšanas sezonas beigām izņemt no Inčukalna PGK pēc iespējas lielāku dabasgāzes daudzumu, lai nodrošinātu krātuves ilgtspējīgu darbību. "Conexus" secinājis, ka, ņemot vērā faktisko situāciju un dabasgāzes apgādes drošības riskus, krājumu pārcelšanas produkta stimuls patlaban nav nepieciešams.

SPRK apstiprināja, ka regulators, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un to, ka dabasgāze ir Latvijas ekonomikai un enerģētikai ļoti nozīmīgs resurss ar būtisku lomu gan pārveidošanas sektorā - elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanā -, gan arī rūpniecībā, atbalsta saņemto priekšlikumu un ir sākusi atbilstošu grozījumu izstrādi Inčukalna PGK lietošanas noteikumos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās