Bizness un ekonomika
2022. gada 12. janvāris, 12:42

Bijušais “Swedbank” valdes priekšsēdētājs Rubenis vadīs Kazahstānas banku, kas nemieros zaudējusi vairāk nekā 1,3 miljonus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pie vienas no lielākajām nemieru satracinātās Kazahstānas bankas “ForteBank” vadības stūres ķēries bijušais “Swedbank Latvija” vadītājs Reinis Rubenis, vēstīts kazahu bankas portālā. Viņš banku sācis vadīt tikai pāris dienas pēc tam, kad “ForteBank” cietusi vairāk nekā 650 miljonus tenge jeb vairāk nekā 1,3 miljonus eiro zaudējumus pēc nesenajiem grautiņiem šajā Centrālāzijas valstī.

“ForteBank” preses dienests ziņo, ka grautiņu rezultātā Kazahstānas kādreizējā galvaspilsētā Almati tika bojātas sešas banku filiāles. Visas pasaules plašsaziņas līdzekļus apceļoja video, kurā redzams, kā nemiernieki ar buldozeru taranē un izlaupa “ForteBank” filiāli Tole bi ielā. Kopumā nemieros esot bojāti 37 “ForteBank” bankomāti, no kuriem 30 atradās Almati, bet nauda esot nozagta tikai no viena, ziņo bankas preses dienests.

Nemiernieki ar buldozeru Almati taranē bankas filiāli:

“Pēc provizoriskiem aprēķiniem, zaudējumi tiek lēsti 650 miljonu tengu apmērā. Precīzas informācijas par zaudējumiem nav, jo visa manta bija apdrošināta,” informē “ForteBank”. Šai nemierīgajā laikā pie bankas, kura tiek minēta kā piektā lielākā Kazahstānas banka, stūres arī ķēries Rubenis. 

Jauns.lv jau rakstīja, ka pagājušā gada beigās Rubenis pameta “Swedbank Latvija” valdes priekšsēdētāja amatu, “lai savas darba gaitas turpinātu ārpus Latvijas un “Swedbank” grupas”. “Swedbank” vadītājs Baltijā Jons Lidefelts norādīja, ka Rubenis kā valdes priekšsēdētājs ir veiksmīgi vadījis “Swedbank Latvija”, viņa vadībā tā kļuvusi par spēcīgu un efektīvu banku, kas spējusi nodrošināt arī labus finanšu rezultātus: “Tāpat augstu vērtējams ir Reiņa ieguldījums tieši sabiedriski nozīmīgu jautājumu aktualizēšanā, piemēram ilgtspējas, finanšu pratības vai izglītības kvalitātes jomā. Vēlos pateikties Reinim par viņa ieguldījumu un novēlēt veiksmi un panākumus nākamajos profesionālajos izaicinājumos”.

Kopumā Rubenis “Swedbank Latvija” nostrādāja 14 gadus, no kuriem piecus gadus bija tās valdes priekšsēdētājs. Tagad viņš būs Kazahstānas “ForteBank” valdes priekšsēdētājs. Kazahu banka izplatījusi paziņojumu, kurā teikts:

““ForteBank” direktoru padome apstiprinājusi valdes priekšsēdētāja kandidatūru, par to kļūs Reinis Rubenis. Viņš Eiropas finanšu tirgos strādā pēdējos 25 gadus un ir pazīstams kā pieredzējis un efektīvs vadītājs. Pēdējos gadus Reinis strādājis Latvijas lielākajā bankā “Swedbank”, no kurām piecus bijis valdes priekšsēdētājs. Rubeņa kunga vadībā “Swedbank” ir kļuvusi par tirgus līderi Latvijā gan aktīvu, gan klientu skaita ziņā, ieviešot digitālos finanšu pakalpojumus.

Jaunais “ForteBank” vadītājs koncentrēsies uz galvenajiem stratēģiskajiem virzieniem - procesu efektivitātes paaugstināšanu un jaunu pakalpojumu piegādes ātruma palielināšanu tirgū. Būtisks pamats gaidāmajām pārmaiņām būs klientu pieredzes vadības evolūcija, Eiropas institūcijas korporatīvās kultūras attīstība, kā arī partnerības programmu veidošana ar vietējiem un globāliem uzņēmumiem.

foto: Paula Čurkste/LETA
Bijušais “Swedbank Latvija” vadītājs Reinis Rubenis nu vadīs vienu no lielākajām Kazahstānas bankām “ForteBank”.

“Reinim ir iespaidīgas profesionālās zināšanas un pieredze vadošo finanšu institūciju veidošanā ļoti konkurētspējīgos tirgos,” komentēja “ForteBank” vairākuma akcionārs Bulats Utemuratovs. Viņš norādīja, ka savas ilggadējās karjeras laikā Reinis ir pierādījis, ka viņa stiprā puse ir spēja veidot efektīvu mijiedarbību ar tirgus dalībniekiem, regulatoriem un partneriem. “Viņa pieredze un enerģija palīdzēs bankai radīt vislabāko klientu pieredzi saviem klientiem un virzīs visu komandu uz panākumiem,” sacīja bankas akcionārs.

“No savas puses vēlos ar pārliecību teikt, ka darīšu visu, lai stiprinātu bankas panākumus un katra klienta labklājību. Sākot ar šodienu, veidosim “ForteBank” kā Eiropas banku, kurai klienti uzticas un kuru mīl,” sacīja Reinis Rubenis, pateicoties akcionāriem par uzticību”.

“ForteBank” 87,45% akcionārs ir Bulats Utemuratovs, kurš ilgstoši ir bijis Kazahstānas varas struktūrām tuvu stāvoša persona. Viņa īpašumi tiek lēsti 3,4 miljardi ASV dolāru (3 miljardi eiro) apmērā. Ņemot vērā, ka pēc nule notikušajiem nemieriem tagadējais Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs paziņojis, ka vērsīsies pret tiem, kuri savu bagātību sarausuši iepriekšējā prezidenta Nursultana Nazarbajeva laikā gan grūti pateikt, cik ši Utemuratova bagātība pašlaik ir stabila. Vēl jo vairāk tādēļ, ka Tokajevs Nazarbajeva izveidoto drošības dienestu vainojis valsts apvērsumā, bet Utemuratovs bijis Kazahstānas Drošības padomes sekretārs no 2003. līdz 2006. gadam. Tāpat kopš pagājušā gadsimta beigām Utemuratovs bijis dažādos amatos pirmā Kazahstānas prezidenta administrācijā, bijis viņa dibinātās valdošās partijas “Nur Otan” vadībā, vada Nazarbajeva vārdā nosaukto labdarības fondu.

Protesti, kas lika Kazahstānas valdībai piekāpties

Kazahstānas drošības struktūrām naktī uz trešdienu vairākos valsts reģionos izklīdinot masu protestu dalībniekus, aizturēti vairāk nekā 200 cilvēku, pavēstīja Iekšlietu ...

gallery icon
17