Auto un tehnoloģijas
2022. gada 7. janvāris, 13:52

VIDEO: BMW radījis pasaulē pirmo automašīnu, kas maina krāsu

Jauns.lv

Lasvegasā notiekošajā elektronikas un tehnoloģiju izstādē „Consumer Electronic Show” (CES) prezentēta pasaulē pirmā automašīna, kas maina krāsu. To radījis vācu autogigants BMW.

Konceptauto, kam dots nosaukums "BMW iX Flow" izmanto „E Ink” tehnoloģiju, lai radītu plūstošas krāsas izmaiņas, kas pilnībā pārveido transportlīdzekļa ārpusi dažādos toņos un rakstos.

"Šī ir pasaulē pirmā automašīna, kas maina krāsu. Ir bijuši viltojumi, bijusi projicēšanas kartēšana, gaisma, bet šī patiešām ir energoefektīva krāsu maiņa, izmantojot „E Ink” tehnoloģiju," skaidro BMW inženiere Stella Klārka.

BMW rada pasaulē pirmo automašīnu, kas maina krāsu

Lasvegasā notiekošajā elektronikas un tehnoloģiju izstādē „Consumer Electronic Show” (CES) prezentēta pasaulē pirmā automašīna, kas maina krāsu. To radījis vācu ...

gallery icon
44


"Līdz šim nekas tāds nav darīts, tāpēc šis ir pierādījums. Jautājums, uz kuru vēlējāmies atbildēt, ir, vai mēs varam izgatavot krāsu mainošu automašīnu? Un atbilde ir - jā! Mēs to izdarījām, izmantojot „E Ink”," turpina Klārka.

"Tas ir materiāls, ko mēs pazīstam no Kindle e-grāmatām, tāpēc jūs bez problēmām varat tās lasīt saulē, jo tur notiek reāla krāsu maiņa. Mēs paņēmām šo materiālu – tas savā veidā ir biezs papīrs – un mūsu izaicinājums bija to pielāgot 3D objektiem, piemēram, mūsu automašīnām," skaidro inženiere.

Elektrisko signālu stimulēta, „E Ink„ tehnoloģija uz virsmas rada dažādus krāsu pigmentus, liekot automašīnai iegūt vēlamo krāsojumu.

Neraugoties uz krāsu un raksta izmaiņām, tehnoloģija transportlīdzeklim var palīdzēt nodrošināt ilgtspējību un klimata kontroli.

foto: BMW Group/Cover Images/INSTARima/ Vida Press
Neskatoties uz krāsu un raksta izmaiņām, tehnoloģija transportlīdzeklim var palīdzēt nodrošināt ilgtspējību un klimata kontroli.

"Mana iecienītākā iespēja ir krāsas izmantošana, lai ietekmētu saules gaismas atstarojumu," norāda Klārka.

"Karstā, saulainā dienā, jūs varat pārslēgties uz balto krāsu, lai atstarotu saules gaismu. Aukstā dienā varat to nomainīt uz melnu, lai absorbētu siltumu, atbalstot klimata kontroli un ilgtspējību. Un šīs tehnoloģijas labākā īpašība ir tā, ka tā ir stabila. Ja jūs pārslēgsiet uz baltu, atvienosiet strāvu, tā paliks balta. Tai nav vajadzīga enerģija, lai noturētu noteiktu krāsu," skaidro BMW pārstāve.

„E Ink” tehnoloģija ir energoefektīva, un, saskaņā ar „BMW” teikto, nav nepieciešama papildus enerģija, lai saglabātu vadītāja izvēlēto transportlīdzekļa krāsu.

Autovadītājam salonā ir iespēja mainīt automašīnas krāsu izmantojot tālruņa aplikāciju vai ar roku žestiem, norāda Klārka.
BMW atklāj, ka tehnoloģija joprojām ir agrīnā stadijā un CES demonstrētajam prototipam bija opcija kļūt pelēkam vai baltam, taču nākotnē krāsu klāsts tiks paplašināts.

Kas ir "E Ink" tehnoloģija

„E Ink” elektroniskās tintes tehnoloģija ir alternatīva parastajām drukātajām grāmatām, kas sniedz lasītmīļiem vēl lielāku brīvību. „E Ink” ekrāni optisko īpašību ziņā ir maksimāli līdzīgi drukātas grāmatas lapai. „E Ink” ierīcē var lasīt stundām ilgi bez jebkādas negatīvas ietekmes, gluži kā drukātu grāmatu. Atšķirībā no viedtālruņiem un planšetdatoriem, lasīšana no „E Ink” ekrāna nekaitē acīm. Acis nenogurst, pateicoties ekrāna atstarojošajām īpašībām.

Tēmas