foto: LETA
"Olainfarm" reideru pēdējā cerība – iecelt savu valdes priekšsēdētāju
Gundars Bērziņš.
Bizness un ekonomika
2021. gada 9. jūnijs, 15:55

"Olainfarm" reideru pēdējā cerība – iecelt savu valdes priekšsēdētāju

Jauns.lv

Šodien 14.00 sasaukta a/s “Olainfarm” padomes sēde. Galvenais darba kārtības jautājums - iecelt “Olainfarm” valdes locekli. No kandidatūras izvēles atkarīgs kā turpināsies Valsts policijā šobrīd šķetinātais reiderisma stāsts saistībā ar Čehijas uzņēmuma “Black Duck Invest” centieniem iegūt kontroli pār Latvijas farmācijas biznesa milzi, vēsta ziņu portāls nra.lv.

Ja Latvijas Universitātes profesora Gundara Bēriņa vadītā “Olainfarm” padome izvēlēsies kandidatūru, kura tiks nodēvētā par neitrālu un kura būs ar mieru realizēt iesākto plānu ar čehu uzņēmēju starpniecību pārņemt kontroli pār uzņēmumu, tad kriminālā sāga saistībā ar reiderismu uzņems jaunus apgriezienus, kurā tiks ierauts arī jaunievēlētais valdes loceklis, informē portāls nra.lv.

Vakar negaidīti atkāpās “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Jerūns Veitess, tādējādi “Olainfarm” valdē palika trīs valdes locekļi. Jau pēc dažām stundām FKTK atsūtīja uzņēmuma padomei vēstuli ar norādi, ka jābūt vismaz četriem valdes locekļiem. FKTK paudusi aicinājumu ievēlēt neatkarīgu valdes locekli, kurš nav saistīts ne ar vienu no uzņēmuma akcionāriem.

Tā vietā, lai padome uzsāktu kandidātu atlasi un dažu nedēļu laikā piemeklētu visatbilstošāko kandidatūru, G. Bērziņš steidzīgi jau 8. jūnija vakarā izsludināja padomes sēdi 9. jūnijā 14.00. Šāda rīcība ir pretrunā ar Padomes reglamentu. Tas paredz, ka padomes sēdes jāizsludina vismaz nedēļu pirms, nevis iepriekšējās dienas vakarā, konkrētajā gadījumā,
mazāk nekā divdesmit stundas iepriekš.

Steiga un padomes priekšsēdētāja koordinētās darbības ļauj prognozēt, ka padome apstiprināšanai valdē virzīs sev uzticamu cilvēku, kuru uzdos kā ļoti neatkarīgu. Iespējams, tas varētu būt uzņēmējs Gints Vīns vai kāds cits, kurš bezierunu kārtībā būs gatavs parakstīt padomes juristu sagatavotos dokumentus, visticamāk arī lai izgāztu ieplānotās akcionāru sapulces. 70 % “Olainfarm” akcionāru jau pirms vairākiem mēnešiem bija skaidri pateikuši, ka vēlas “Olainfarm” valdē iecelt konkrētu neatkarīgu profesionāli, kas bija guvis gan vairākuma, gan mazākuma akcionāru atbalstu. Padome to atteicās darīt.

Tiek pieļauts, ka J. Veitesa pēkšņā atkāpšanās saistīta ar izdarīto spiedienu uz viņu parakstīt dokumentus, kuri ļautu reideristiem veicīgāk pārņemt uzņēmumu. J.Veitess, sajūtot kriminālo gaisotni un izvērtējot godprātīga darba perspektīvas, izlēma pamest darbu uzņēmumā.

Centieni iecelt savu valdes locekli varētu būt viens no pēdējiem reideristu mēģinājumiem gūtu uzvaru cīņā par uzņēmumu, jo kā zināms šā gada 4. jūnijā, cita starpā, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pilnībā noraidīja "Black Duck Invest" lūgumu piemērot "Olmafarm" aizliegumu pieņemt lēmumus par "Olainfarm" pamatkapitāla palielināšanu vai samazināšanu, peļņas sadali, likvidāciju vai reorganizāciju, pieņemt lēmumus par grozījumu izdarīšanu "Olainfarm" statūtos par pārvaldes institūciju kompetences un lēmumu pieņemšanas kārtības maiņu, kā arī "Olainfarm" padomes locekļu atsaukšanu un/vai ievēlēšanu. 

Patlaban “Olainfarm” valdē darbu turpina valdes locekļi Elena Bušberga, Signe Baldere-Sildedze un Raimonds Terentjevs.