foto: LETA
"Olainfarm" akcionāru vairākums prasa padomes locekļu Krastiņa un Velmera atkāpšanos
Haralds Velmers.
Bizness un ekonomika
2021. gada 19. maijs, 15:40

"Olainfarm" akcionāru vairākums prasa padomes locekļu Krastiņa un Velmera atkāpšanos

Jauns.lv / LETA

Zāļu ražotājas AS "Olainfarm" akcionāru vairākums pieprasa Kārlim Krastiņam un Haraldam Velmeram nekavējoties atkāpties no "Olainfarm" padomes locekļu amatiem saistībā ar uzticības zaudēšanu un jauniem apstākļiem saistībā ar iespējamo krāpšanas lietu ar "Olainfarm" akcijām, informē "Olainfarm" lielākā akcionāra SIA "Olmafarm" valdes loceklis Pēteris Rubenis.

Šādu prasību izteikušas visas trīs Valērija Maligina mantinieces - Irina Maligina, Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina, kurām tieši un netieši pieder vairākums "Olainfarm" akciju.

Akcionāri maija sākumā nosūtījuši rakstveida pieprasījumu abiem padomes locekļiem atkāpties, taču saņēmuši atbildi, ka ne Krastiņš, ne Velmers neplānojot to darīt. 

Rubenis norādīja, ka padomes locekļi ir akcionāru uzticības personas, kuras pārstāv akcionāru intereses akcionāru sapulču starplaikos un pārvalda uzņēmumu akcionāru interesēs, līdz ar to Krastiņa un Velmera rīcības dēļ ir radusies situācija, ka padomē turpina darboties divi padomes locekļi, kuriem nav akcionāru vairākuma uzticības un kuriem līdz ar to vajadzētu nekavējoties pamest vēlēto amatu.

Padomes locekļa amats ir vēlēts amats, un tieši tie akcionāri, kas Krastiņu un Velmeru iepriekš ievēlēja padomē, šobrīd, pēc saņemtās informācijas par viņu iesaisti iespējamā krāpšanā, uzticības zaudēšanas dēļ ir pieprasījuši viņu nekavējošu atkāpšanos, skaidroja Rubenis.

"Akcionāriem nav izprotama abu padomes locekļu rīcība, kad pēc skaidras norādes par uzticības zaudēšanu tie mēģina "turēties pie krēsliem" un turpināt saņemt pārmērīgās atlīdzības situācijā, kad akcionāru vairākums to nevēlas. Turklāt pēdējo padomes sēdi Krastiņš ar Velmeru boikotēja, liedzot pieņemt svarīgus lēmumus "Olainfarm" attīstībai. Šāda rīcība nav atbilstoša godīgai un profesionālai korporatīvai videi," pauda Rubenis.

Viņš uzsvēra, ka akcionāru rīcībā ir nonākusi arī informācija, ka tieši Velmers ar Krastiņu tikai dažas dienas pirms vērienīgā mēģinājuma īstenot krāpniecību, 22.aprīlī, ir lidojuši uz ārvalstīm, lai, iespējams, tiktos ar Čehijas pilsoņiem, kuri vēlāk 30.aprīlī tika aizturēti lidostā "Rīga", saistībā ar iespējamo iesaisti krāpšanas lietā.

Patlaban akcionāri ir vērsušies pie "Olainfarm" padomes priekšsēdētāja Gundara Bērziņa ar aicinājumu nepieļaut, ka Velmers un Krastiņš turpmāk iesaistās padomes darbā, un ar aicinājumu nodrošināt, ka tiek panākta viņu atkāpšanās no ieņemamajiem amatiem.

"Olainfarm" valde ir arī sasaukusi akcionāru ārkārtas sapulci 17.jūnijā, kad plānots pārvēlēt atsevišķus "Olainfarm" padomes locekļus saistībā ar uzticības zaudēšanu no akcionāru vairākuma puses. Akcionāres, kuru starpā iepriekš ilgstoši vadīja nesaskaņas pēc Valērija Maligina nāves, ir radušas iespēju izvēlēties kopīgo pārstāvi un vēlas turpmāk kopīgi pārvaldīt uzņēmumu, nevis iesaistīt tās pārvaldē personas, kuras zaudējušas akcionāru uzticību.

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka aizdomās par mēģinājumu izkrāpt 42% "Olainfarm" akciju Valsts policija (VP) aizturējusi divus Čehijas pilsoņus un bijušo uzņēmuma valdes locekli Milanu Beļeviču. 

Rubenis 10.maijā paziņoja, ka, pateicoties VP operatīvam darbam, ir ticis novērsts mēģinājums izkrāpt "Olmafarm" piederošās "Olainfarm" akcijas, taču plašāku informāciju viņš nesniedza.

"Nekā personīga" skaidroja, ka jau trīs gadus notiek cīņa par kontroli "Olainfarm" un kāds Čehijas uzņēmums apgalvo, ka kļuvis par lielāko kompānijas akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas. "Nekā personīga" rīcībā esoši dokumenti liecinot, ka kopā ar šo čehu firmu pie akcijām plānojuši tikt arī "Olainfarm" padomes locekļi Velmers un Krastiņš.

Tāpat ziņots, ka "Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājusies 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.