Auto un tehnoloģijas
2021. gada 20. aprīlis, 07:12

Auto ziņas: ko uz degvielas uzpildes stacijas jumta dara vēja ģeneratori?

Auto ziņas

Jauns.lv

Marta vidū sociālajos tīklos un mēdijos izplatījās foto ar neparastiem dekoriem uz Neste degvielas stacijas jumta Krasta ielā. Kā drīz noskaidrojās, vējā rotējošās ietaises nebūt nav Lieldienu rotājumi, bet gan vēja ģeneratori.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Šīs četras vēja turbīnas, kas uzstādītas uz mūsu stacijas jumta, ražos elektrību. Tuvākajā laikā mēs mēgināsim saprast, cik lielu daļu no DUS nepieciešamā apjoma tās var saražot,” stāsta SIA Neste Latvija valdes priekšsēdētājs Armands Beiziķis.

SIA “Plus Energy Group” ražotā aptuveni 2 metrus augstā 85 cm diametra vertikālās ass vēja elektrostacija uz DUS jumta uztver gaisu, kas plūst no jebkura virziena, pagriežot pret to asmeņus.

“Gandrīz visās Neste valstīs notiek šādi projekti., Lietuvā uz DUS jumta uzstādīti saules paneļi. Mums būs iespēja salīdzināt kurš būs efektīvāks,” stāsta Beiziķis.

Plānots, ka elektrostacija gada laikā saražos 8 - 9 tūkstošus kWh elektroenerģijas un tā nodrošinās 40% no stacijas darbībai nepieciešamās pašpatēriņa enerģijas.

“Neste jau daudzus gadus meklē veidus kā darboties videi draudzīgāk un zaļāk. Šis ir viens no risinājumiem, ražojot elektrību savām vajadzībām.”

Līdz šim noskaidrojies, ka vislabāk vēja turbīnas strādā, ja vēja stiprums ir vismaz 4 - 5 m sekundē.

“Tāpat sekosim arī kā mainās apjoms pie mazāka, lielāka vēja un kā turbīnas pašas sabremzējas pie stiprāka vēja,” piebilst Neste Latvija valdes priekšsēdētājs.

Ja eksperiments tiks atzīts par veiksmīgu, vēja ģeneratori uz Neste staciju jumtiem varētu parādīties arī citur Latvijā, taču izpētei nepieciešams vismaz gads. Elektrība veido lielu daļu stacijas ekspluatācijas izdevumu, tāpēc degvielas tirgotājs aktīvi meklē iespējas šo pozīciju samazināt. Neste dzimtenē Somijā sastopamas stacijas, kur izmantoti pat vairāki atjaunīgās enerģijas iegūšanas veidi. Tomēr lielākas perspektīvas Neste Latvija vadītājs saskata tieši vēja turbīnās.

“Ja mēs salīdzinām vēja turbīnas ar paneļiem, tad priekšrocība ir ziemā, kad elektro patēriņš ir vislielākais. Vēja plūsma būs lielāka nekā saules gaisma, Mēs redzam, ka tumšajā gadalaikā vēja turbīnām varētu būt priekšrocības.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās