foto: Publicitātes
Pavasaris - īstais laiks daudzdzīvokļu māju pagalmu labiekārtošanai
Bizness un ekonomika
2021. gada 15. aprīlis, 08:55

Pavasaris - īstais laiks daudzdzīvokļu māju pagalmu labiekārtošanai

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Jautā lasītājs: “Nokūstot sniegam, atklājās, ka mūsu daudzdzīvokļu mājas pagalms ir pavisam bēdīgā stāvoklī. Esam aktīva dzīvokļu īpašnieku kopiena, ar ko varam sākt, lai pagalmu padarītu drošu un sakoptu?”

Atbild “Latvijas Namsaimnieks” projektu vadītāja Inna Davidova.

Pavasaris ir īstais laiks, kad ķerties klāt pagalmu labiekārtošanas projektu īstenošanai. Vislabāk šādus projektus uzsākt jau laicīgi, jo dokumentācijas gatavošana projekta pieteikumam ir komplicēta. Bieži daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji izvēlas piesaistīt profesionālu palīdzību no ēku apsaimniekotāja, kas palīdz organizēt dzīvokļu īpašnieku kopsapulces, piesaistīt pašvaldības līdzfinansējumu un īstenot dzīvē sarežģītus projektus. Apsaimniekotāja iespējas palīdzēt šo projektu īstenošanā ir lielākas, ja dzīvokļu kopība ir nodibinājusi biedrību, jo tieši biedrības var pieteikties pašvaldību izsludinātajiem labiekārtošanas projektiem.

Kopējs pagalms - mazākas izmaksas

Viens no veidiem, kā ievērojami samazināt izmaksas pagalma teritorijas iekārtošanai ir apvienoties vairākām daudzdzīvokļu mājām kopā. Labiekārtojot kopējo pagalmu teritoriju vai autostāvvietu, ko izmantos visi apkārtējo māju iedzīvotāji, izmaksas par ierīkošanu tiks līdzvērtīgi izdalītas uz visām projektā iesaistītajām ēkām un samazināsies katra dzīvokļa īpašnieka maksājums. Tomēr, daudzās situācijās dzīvokļu kopienas kaut arī vēlas uzsākt labiekārtošanu, nespēj vienoties ar blakus mājām vai savā starpā, vai pieļauj kļūdas projekta pieteikumā. Mēs aicinātu uzticēt šo procesu kārtot pieredzējušam ēku apsaimniekotājam, kas ikdienā strādā gan ar nepieciešamo dokumentāciju, gan tehnisko izpildi. Saviem klientiem sniedzam arī konsultācijas pirms projekta pieteikuma, iepazīstinām ar visiem faktoriem, ar ko būs jāsaskaras labiekārtošanas darbu laikā.

Bērnu laukumi un autostāvvietas

Visbiežāk daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieku kopienas izvēlas labiekārtot ietves, nobruģēt celiņus, izveidot viegli kopjamus apstādījumus, uzstādīt bērnu rotaļu laukuma atrakcijas utml. Protams, atkarībā no katras daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāju vajadzībām, pagalmu un piemāju teritorijās iespējams veikt arī plašākus darbus - piemēram, uzstādīt apgaismojumu, ierīkot autostāvvietas, uzstādīt iebraukšanas barjeras vai izbūvēt izturīgu žogu un automātiskos vārtus.

Pašvaldības līdzfinansējums

Ikviena pašvaldība ir ieinteresēta, lai tās teritorija būtu sakopta un pilsētā iedzīvotājiem būtu droša un patīkama vide. Ieguvēji no sakoptām piemāju teritorijām ir visi - gan iedzīvotāji, kuri var pavadīt laiku zaļā pagalmā, gan automašīnu īpašnieki, kuriem vairs nav jāriņķo pa tuvāko apkaimi, meklējot vietu autostāvvietai. Tāpat arī garām gājējiem ir daudz patīkamāk pastaigāties pa labiekārtotām ielām un priecēt acis piemāju teritoriju zaļajās zonās. Līdz ar to, pašvaldības ir ieinteresētas atbalstīt savus iedzīvotājus un līdzfinansēt apkārtējās teritorijas sakopšanas un uzlabošanas projektus. Piemēram, Jelgavas pašvaldība šogad piedāvā iedzīvotājiem pretendēt uz līdzfinansējumu atkritumu konteineru novietņu projektēšanai un izbūvei, savukārt Ādažu un Mārupes novadā pieejams finansējums atkritumu konteineru novietņu projektēšanai. Rīgā šobrīd līdzfinansējums ir pieejams māju fasāžu renovācijām (līdz 20 000 eiro), bīstamības novēršanai un kultūrvēsturisko māju atjaunošanai. Liepājas pašvaldība izstrādājusi līdzfinansējuma programmu mikrorajonu pagalmu teritoriju labiekārtošanai. Līdzfinansējums Liepājā ir pieejams dažādu projektu īstenošanai - piemēram, 90% apmērā no apgaismojuma jaunbūves, rekonstrukcijas vai renovācijas izmaksām, 75% apmērā no brauktuves, ietves vai stāvlaukuma jaunbūves, rekonstrukcijas vai renovācijas izmaksām utml. Savukārt Ventspilī, iesniedzot pieteikumu pašvaldībai, iespējams saņemt līdzfinansējumu 50-80% apmērā jebkādu labiekārtošanas darbu veikšanai.  Līdzfinansējums tiek apmaksāts pēc darbu veikšanas.

Izmēģini 3 mēnešus bez maksas

Šobrīd jaunajiem klientiem “Latvijas Namsaimnieks” piedāvā 3 mēnešus bez maksas izmēģināt ēku apsaimniekošanas pamatpakalpojums. Kampaņa ļaus novērtēt, cik ērta sadarbība ar ēku apsaimniekotāju, un kā sekmīga sadarbība var atvieglot ikdienas apsaimniekošanas darbu organizēšanu. Saviem klientiem “Latvijas Namsaimnieks” nodrošina konsultācijas  līdzfinansējuma saņemšanai, veic projektu izstrādi un vadību līdz projekta realizācijai un nodošanai ekspluatācijā.

Iedzīvotāju aktīva iesaistīšanās savas daudzdzīvokļu mājas teritorijas labiekārtošanā ir ļoti būtiska. Lai projekts tiktu īstenots nepieciešams 51% dzīvokļu īpašnieku atbalsts konkrētam projektam. Kopīgiem spēkiem iespējams padarīt savas mājas apkārtni pievilcīgu un sakārtotu, lai periodā, kad mājsēde joprojām ir aktuāla, būtu iespēja iziet zaļā piemājas pagalmā ieelpot svaigu gaisu un atgūt spēkus.

Raksts sadarbībā ar Latvijas Namsaimnieks