foto: unsplash.com
Latvijas Tirgotāju asociācija: bērnu un dārzkopības preču pārdevējiem arī jāsniedz pieteikums Satversmes tiesai
Bizness un ekonomika
2021. gada 1. februāris, 19:21

Latvijas Tirgotāju asociācija: bērnu un dārzkopības preču pārdevējiem arī jāsniedz pieteikums Satversmes tiesai

Jauns.lv

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) pozitīvi vērtē Operatīvās vadības grupas priekšlikumu valdībai atvērt grāmatnīcas un noņemt sortimenta ierobežojumus "jauktajos" veikalos. Asociācija gan kritizē, ka nav sperts solis, lai uzlabotu situāciju bērnu un dārzkopības precēm. Pēc LTA teiktā, šo preču pārstāvjiem – tāpat kā grāmatu tirgotājiem – jāsniedz pieteikums Satversmes tiesai.

Jau ziņojām, ka "Apgāds Zvaigzne ABC" vērsies Satversmes tiesā (ST) saistībā ar Covid-19 dēļ valstī noteikto grāmatu tirdzniecības aizliegumu klātienē.

LTA norāda: "Uzskatām, ka grāmatu aizliegums un sortimenta ierobežojumi jānoņem jau nākamajā dienā pēc valdības sēdes. Savukārt pārējie preču ierobežojumi noņemami pēc iespējas tuvākajās dienās un nedēļās". 

LTA ieskicē pāris piemērus no Eiropas Savienības dalībvalstīm:  Francijā, Igaunijā, Lietuvā, Luksemburgā, Polijā ir brīva tirdzniecība; ierobežojums 10m2 uz 1 pircēju. Saslimstība: Francijā – 4,77%, Igaunijā – 3,35%, Lietuvā – 6,55%, Luksemburgā – 8,26%, Polijā – 3,99%, bet Latvijā saslimstība uz šodienu – 3,45%, bet platības ierobežojums uz 1 pircēju divreiz lielāks.

LTA veiktā aptauja uzrāda, ka tikai 12% iedzīvotāju katru dienu apmeklē veikalus, savukārt pēc aizliegtām pirmās nepieciešamības precēm aizlieguma atcelšanas dienā dosies tikai 10% aptaujāto, bet 50% nesteigsies.

Tas nozīmē, ka veikalos nebūs drūzmēšanās aizlieguma atcelšanas dienā. Pie tam apmeklējuma laiks ir vienmērīgi sadalīts: no rīta dosies 14% pircēju, savukārt, dienas vidū, darbdienas beigās un vakarā – vienmērīgs sadalījums – pa 22%. 

Neapstiprinās arī valdības pārstāvju teiktais par ilgo uzturēšanos veikalā: 40% veikalā pavada mazāk par 15 minūtēm, 55%  apmēram 16-30 minūtes un tikai 5% pavada vairāk par pusstundu. 

Veikalu uzskata par drošu vietu 85% pircēju, par nedrošu – 11%, bet 4% ir neapmierināti ar citu pircēju distances neievērošanu vai baidās no aizrādījumiem vai sodiem.

Liela daļa komentāros atzīmē, ka jūtas nedroši sabiedriskajā transportā, kurā desmit reizes sliktākos apstākļos kā veikalā pavada vidēji 45 minūtes.

Balstoties uz situācijas izvērtējumu tirdzniecības objektos, iedzīvotāju aptauju un ES dalībvalstu pieredzi, kā arī labvēlīgākas epidemioloģiskās situācijas Latvijā pret atļautās tirdzniecības valstīm, Latvijas Tirgotāju asociācija atkārtoti aicina valdību sākt atcelt preču tirdzniecības ierobežojumus darba dienās jau šonedēļ un neizvirzīt nekādas papildus tehniskās prasības nozarei.