foto: Pixabay.com
Lielbritānijā novēro sen nebijušu tūristu interesi. Arī Latvijā ceļotāji sāk "mosties"
Ēģipte.
Bizness un ekonomika
2021. gada 27. janvāris, 06:21

Lielbritānijā novēro sen nebijušu tūristu interesi. Arī Latvijā ceļotāji sāk "mosties"

Jauns.lv

Ceļojumu aģentūras Lielbritānijā šā gada sākumā saskārušās ar krasu klientu pieplūdumu, kas saistīts ar pieaugošo "vakcīnu uzticību". Arī Latvijā ceļotāji šobrīd interesējas par iespējām doties ceļojumos tuvākajā laikā.

Tūroperatora “Novatours” vadītājs Leonīds Močeņovs Jauns.lv skaidroja šī brīža situāciju: "Lai arī mūsu klienti šobrīd interesējas par iespējām doties ceļojumos tuvākajā laikā, ņemot vērā Veselības ministrijas ieteikumus un informāciju, kas saņemta no ārvalstu partneriem, līdz pat februāra beigām visus ceļojumus esam atcēluši. Ceļotāju veselība un drošība ir mūsu galvenā prioritāte, tāpēc nevēlamies steigties."

Visvairāk jautājumu par Ēģipti

Viņš norādīja, ka iepriekš gada pirmajos mēnešos īpaši iemīļoti bija ceļojumi uz Ēģipti. "Par iespēju turp doties šobrīd saņemam visvairāk jautājumu, bet arī citi galamērķi un kopējie plāni ceļotājus interesē. Redzam arī, ka klienti tomēr ir piesardzīgi, jo interese vairāk izpaužas jautājumos, ne tik ļoti jau konkrētos pirkumos."

Uzņēmums ļoti uzmanīgi un lēnām ir sācis plānot turpmākās programmas, bet pagaidām kaut ko secināt ir par agru.

Pirmie lidojumi no Rīgas plānoti martā

Drīz sāksies lidojumi uz Ēģipti un Tenerifi, bet no Igaunijas, ne Latvijas. Tāpat būs iespēja uz Tenerifi doties arī no Lietuvas.

"Pēc šiem lidojumiem, visticamāk, varēsim secināt un prognozēt precīzāk. Pirmos lidojumus no Rīgas plānojam uzsākt martā, tomēr tas būs atkarīgs no situācijas attīstības gan šeit Latvijā, gan mūsu piedāvāto ceļojumu galamērķos."

Vai vakcinēšanās var veicināt ceļošanu?

Jautāts, vai līdz ar masveidīgāku vakcinēšanos cilvēku interese par ceļošanu varētu pieaugt, Močeņovs atbildēja: "Pēc klientu intereses redzam, ka cilvēki ilgojas pēc ceļošanas. Ceļotāji interesējas gan par tuvākajām iespējam kaut kur doties, gan par tālāku nākotni.

Domājam, ka masveida vakcinēšanās varētu stimulēt ceļošanas nozares atkopšanos. Kad vairākums cilvēku būs vakcinējušies, tad, mūsuprāt, uzreiz būs redzams lielāks pieprasījums un gatavība doties ceļojumos, jo šobrīd tomēr ir vēl daudz neskaidrību un nezināmo. Esam noskaņoti optimistiski."

Ceļojumu aģentūras Lielbritānijā izjūt cilvēku paļāvība uz vakcīnu

Jauns.lv jau ziņoja, ka ceļojumu aģentūras Lielbritānijā janvāra sākumā saskārušās ar krasu klientu pieplūdumu. Nozares pārstāvji to saista ar pieaugošo "vakcīnu uzticību", raksta BBC.

Lai gan nav šaubu, ka pandēmija joprojām rada lielus draudus cilvēku dzīvībām, ceļojumu industrijai šis gads sācies ar nelielu cerību stariņu. Lielbritānijas lielākais tūroperators "TUI" stāsta, ka 50% rezervāciju viņu mājaslapā šobrīd ir veikuši cilvēki, kuri ir vecāki par 50 gadiem. Iepriekš šādu klientu uzņēmumam bijis krietni mazāk.

Arī "National Express" ceļojumu uzņēmums stāsta BBC, ka rezervāciju skaits, ko veikuši cilvēki vecumā no 65 gadiem, pēdējo divu nedēļu laikā, salīdzinot ar to pašu periodu pagājušajā gadā, palielinājies par 185%. Ceļojumu vadītājs Džits Desai norāda, ka kopš vakcinācijas sākšanas senioros ir augusi pārliecība par šīs vasaras atpūtas iespējām.

Varētu ieviest vēl stingrākus ceļošanas ierobežojumus

Tiesa, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) izteicies, ka Latvijai noteikti vajadzētu ieviest Eiropas Savienības (ES) rekomendāciju maksimāli ierobežot cilvēku ceļošanu, ja vien tas nav nepieciešams darba vai citas ļoti neatliekamas vajadzības gadījumā.

Viņš akcentēja, ka no ceļošanas vienkārši prieka pēc iedzīvotāji tikuši aicināti maksimāli izvairīties jau gandrīz gadu.

Viņaprāt, patlaban tiek darīts daudz, lai ceļošanu, kas nav būtiska, ierobežotu, piemēram, nosakot obligāti uzrādāmu negatīvu Covid-19 testu un liekot ievērot pašizolāciju.

Tāpat atturēties no ceļošanas pēc otrdienas valdības sēdes aicināja premjers Krišjānis Kariņš (JV), jo arvien lielākas raizes rada jaunā Covid-19 Lielbritānijas varianta izplatīšanās. 

Šī iemesla dēļ Vācija pat apsver gandrīz pilnībā apturēt starptautisko aviosatiksmi.