foto: Evija Trifanova/LETA
Prognozē, ka Rīgā uz nenoteiktu laiku varētu tikt slēgtas 10 viesnīcas un bez valsts atbalsta to skaits pieaugs
Latvijā no 130 viesnīcām uz nenoteiktu laiku varētu būt slēgtas apmēram desmit viesnīcas, tostarp visas šīs viesnīcas atrodas Rīgā.
Bizness un ekonomika
2020. gada 30. septembris, 08:31

Prognozē, ka Rīgā uz nenoteiktu laiku varētu tikt slēgtas 10 viesnīcas un bez valsts atbalsta to skaits pieaugs

Jauns.lv / LETA

Nākamajā gadā aktīvā tūrisma sezona varētu būt labāka nekā šogad, prognozēja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis.

"Šobrīd vēl esam optimisti - iekšējā balss saka, ka 2021.gada aprīlī-maijā vajadzētu būt rastam risinājumam un aktīvā sezona varētu būt labāka nekā šogad," sacīja Naglis.

Viņš piebilda, ka septembrī viesnīcu noslogojums varētu veidot apmēram 8%, savukārt oktobrī noslogojums, visticamāk, būs vēl mazāks.

Pēc asociācijas aplēsēm, Latvijā no 130 viesnīcām uz nenoteiktu laiku varētu būt slēgtas apmēram desmit viesnīcas, tostarp visas šīs viesnīcas atrodas Rīgā. Plānots, ka šīs viesnīcas būs slēgtas līdz pavasarim.

Jautāts, cik daudzām viesnīcām draud bankrots, Naglis norādīja, ka asociācijas rīcībā nav tik konkrētas informācijas, taču, ņemot vērā šī brīža situāciju, kā arī, ja valsts nesniegs atbalstu, drīzumā šādu viesnīcu skaits varētu būt samērā liels.

Tostarp Naglis atzīmēja, ka ziemas sezonai Latvijas viesnīcu perspektīvas ir salīdzinoši sliktas, jo nepieciešamās pašizolācijas dēļ nevar cerēt uz ārvalstu viesiem, kas Latvijas viesnīcās vēsturiski veido apmēram 70% klientu.

Viņš arī piebilda, ka šogad vietējie iedzīvotāji apceļo Latviju vairāk nekā citus gadus, taču vietējā tirgus lielums un iedzīvotāju maksātspēja nevar aizvietot ārvalstu tūristu trūkumu.

Savukārt, runājot par viesnīcu pakalpojumu cenām, Naglis norādīja, ka cenas nav "izdomāts lielums" - tās ietver darba algas, nodokļus, servisa izmaksas, ārpakalpojumu izmaksas, kredītsaistības un citus maksājumus.

Turpmākai viesnīcu darbības nodrošināšanai, asociācija no valsts sagaida, piemēram, grantus darbinieku atalgojumam, kā arī grantus nomas maksas un citu ar ekspluatāciju saistītu izmaksu segšanai.

Viesnīcu un restorānu asociācija ir biedrība, kura kopš 1993.gada apvieno naktsmītnes un ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai ar mērķi uzlabot klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtot Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvēt valsts viesnīcu un restorānu biznesu starptautiski.