foto: Publicitātes foto
FOTO: "Balticovo" kļūst par lielāko ārpus sprosta turēto vistu olu ražotāju Baltijā; vistas varēs pastaigāties trīs stāvos
Bizness un ekonomika
2020. gada 26. augusts, 16:35

FOTO: "Balticovo" kļūst par lielāko ārpus sprosta turēto vistu olu ražotāju Baltijā; vistas varēs pastaigāties trīs stāvos

Jauns.lv

Atklājot vērienīgāko ārpus sprosta dējējvistu novietņu kompleksu Baltijā, "Balticovo" ievērojami palielina Latvijas kūtī dēto olu īpatsvaru un kļūst par lielāko ārpus sprosta turētu vistu olu ražotāju Baltijā.

"Balticovo" kļūst par lielāko ārpus sprosta turēto vistu olu ražotāju Baltijā; vistas varēs pastaigāties trīs stāvos

gallery icon

Jaunā vistu kūts nodrošina vistām brīvu pastaigu laukumu iekštelpās - trīs stāvu platībā. Vienā kūtī gadā saražo 40 miljonus olu (marķētas ar 2. numuru), un, lai gan lielākā daļa saražotās produkcijas tiek realizēta eksporta tirgos, arī vietējais 2. numura olu patēriņš Baltijā pēdējo trīs gadu laikā ir pieaudzis par 25%. Vietējā pieprasījuma pieaugums ir pirmais solis ceļā uz olu ražošanu, neizmantojot sprostu sistēmas.


Svinīgajā atklāšanas pasākumā viesiem bija iespēja ieskatīties vienā no jaunajām vistu novietnēm, kurā pēc brīža mājos 133 tūkstoši putnu. Ražotnes būvētas, izmantojot jaunākos risinājumus būvniecībā un putnkopībā. Projekta kopējās investīcijas pārsniedz 10 miljonus eiro, un tas realizēts 2 gadu laikā. Komplekss sastāv no vienas jaunputnu novietnes un trim dējējvistu kūtīm ar kopējo ražošanas kapacitāti – 120 miljoni olu gadā.

Valdis Grimze, Balticovo padomes priekšsēdētājs: “Atrādot mūsu jaunās vistu kūtis jeb vistu daudzdzīvokļu mājas, kā mēs tās varētu dēvēt, jo vistas var kāpelēt pa trīs stāviem, esam realizējuši ievērojamu Eiropas līmeņa projektu, kas visu olu produktu ražošanas industriju Latvijā paceļ jaunā līmenī. Priecājamies to īstenot šobrīd, jo tehnoloģijas un zināšanas ir gājušas tālu ceļu, un šobrīd jau varam nodrošināt modernākās iekārtas, kas pat visas Eiropas līmenī ir augstu vērtētas.”

“Iecavai, Latvijai un visai Baltijai šī ir priecīga diena. Kaut arī redzam, ka vēl joprojām ārpus sprostiem dētās olas Latvijā ir mazāk pieprasītas nekā ārvalstīs, arī pie mums pieprasījums pieaug. Savukārt eksportā pieprasījums pēc kvalitatīviem produktiem, kas ražoti pēc ilgtspējas principiem, pieaug diezgan strauji. Ja pirms vairākiem gadiem saskārāmies ar to, ka eksporta tirgos bija nepieciešams lielāks ārpus sprosta dēto olu apjoms, tad šobrīd redzam strauju pieprasījuma pieaugumu arī tādiem produktiem kā vārītas olas un šķidrie olu produkti,” stāsta Toms Auškāps, Balticovo komunikācijas un attīstības direktors.

“Jāsaprot gan, ka ceļš līdz olu ražošanai bez sprostu sistēmas vēl ir tāls, jo pieprasījums pēc 3. numura olām vēl joprojām ir lielākais gan Latvijā, gan ārpus Eiropas un vietām arī Eiropā. Ārpus Eiropas lielākā daļa no patēriņa ir 3. numura olas. Tomēr varam šo uzskatīt par pozitīvu soli, kas nozīmē visas Latvijas olu ražošanas nozares attīstību. Un, skatoties uz nākotnes projektiem, Balticovo paredzēts celt arvien jaunas ārpus sprostu novietnes, piemēram, nākamgad atklāsim otro lielizmēra brīvās turēšanas novietni, kurā mājos 20 000 putnu ar astoņu hektāru lielu platību pastaigām,” papildina T. Auškāps.

“Balticovo” ir orientēts uz darbību Latvijas un starptautiskos tirgos un eksportē aptuveni 70% no saražotās produkcijas.