Hjūstonā atvadās no Džordža Floida

Tūkstošiem cilvēku pirmdien Hjūstonā devušies atvadīties no Džordža Floida, kura nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē izraisījusi ASV plašus protestus pret ...

gallery icon
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 25. jūnijs, 06:09

Pasaulē strauji populāra kļūst jau 2018. gadā radīta “iPhone” funkcija

Jauns.lv

Pasaulē populāra kļūst “iPhone” funkcija, ar kuras palīdzību ātri var ierakstīt nonākšanu saskarsmē ar policiju. Tā ieinteresējusi cilvēkus pēc tam, kad ASV pāršalca protesti pret policijas visatļautību un vardarbību aizturēšanas laikā.

Tas, kā aizturēšanas laikā nomira Džordžs Floids, dažādu apstākļu sakritības rezultātā tika ierakstīts video, nepārprotami atainojot to, kā parasta situācija beidzās ar traģēdiju. Šis gadījums stiprinājis cilvēku pārliecību, ka video pierādījumam ir nozīme pat ikdienišķās situācijās, piemēram, kad automašīnu aptur ceļu policijas patruļa.

Lietotnē “Shortcuts” pieejama funkcija, kas telefona lietotājam pasakot “Siri, I’m getting pulled over”, aktivizē noteiktu notikumu ķēdi – telefona ekrāns kļūst tumšāks, tiek apturēta mūzikas atskaņošana un ar priekšējās kameru tiek uzsākta video ieraksta veikšana. Ar šīs funkcijas palīdzību ir iespējams arī nosūtīt norādītai kontaktpersonai savu atrašanās vietu un uzņemtā video kopiju.

Šo funkciju 2018. gadā izstrādāja Roberts Petersens, kurš kopš tā laika veica uzlabojumus, taču par viņa darbu līdz pat Džordža Floida protestiem zināja maz.

Jānorāda, ka šī funkcija nav vis neatkarīga lietotne, kuru var lejupielādēt savā telefonā, bet gan iOS saīsne, kuras atbalstam vajadzīgs vismaz iOS 12. Tas nozīmē, ka tad, ja gribat, lai funkcija strādā, sākumā vajadzēs veikt operētājsistēmas atjaunošanu, ja tas vēl nav izdarīts. Tāpat, lai funkcija darbotos, būs jānorāda dažādas atļaujas, piemēram, piekļūt kamerai.

Petersens vēl 2018. gadā izdevumam “Business Insider” stāstīja, ka šī funkcija būtībā ir līdzīga kamerām, kuras lieto policisti. “Man šķita, ka tad, ja tiekat apturēts, nenāks par ļaunu ierakstīt incidentu,” viņš toreiz skaidroja.

Šobrīd gan “Android” šādas programmas nav, taču ir iespējams lejupielādēt dažādas lietotnes, ar kuru palīdzību var diskrēti ierakstīt video, nonākot saskarsmē ar policiju.

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon