foto: Shutterstock
Nosaukts laiks, kad pārmaksātā iedzīvotāju ienākumu nodokļa atmaksa varētu notikt automātiski
Lai VID varētu sākt ieviest IIN automātiskas izmaksas sistēmu, šā gada budžetā būtu jāparedz 434 228 eiro.
Bizness un ekonomika
2020. gada 13. jūnijs, 13:58

Nosaukts laiks, kad pārmaksātā iedzīvotāju ienākumu nodokļa atmaksa varētu notikt automātiski

Jauns.lv / LETA

Pārmaksātā iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) automātiska izmaksa varētu notikt 2023.gadā, liecina Finanšu ministrijas (FM) informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

FM izstrādājusi grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, paredzot kritērijus pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) automātiskai izmaksai. Minētie likuma grozījumi nodoti saskaņošanai, bet pēc tam par tiem spriedīs valdība un gala lēmumu pieņems Saeima.

Plānots, ka likuma grozījumi varētu stāties spēkā 2022.gadā, savukārt IIN pārmaksas automātiskās atmaksas process varētu notikt sākot ar 2023.gadu, rezumējošā kārtībā aprēķinot IIN par 2022.gadu.

Lai VID varētu sākt ieviest IIN automātiskas izmaksas sistēmu, šā gada budžetā būtu jāparedz 434 228 eiro. No tiem 292 113 eiro nepieciešami maksājumu administrēšanas informācijas sistēmai, bet 143 115 eiro elektroniskās deklarēšanas sistēmai.

Likumprojekts paredz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pienākumu veikt automātisku pārmaksātā IIN atmaksu nodokļa maksātājiem, ja tiks izpildīti vairāki nosacījumi. Viens no nosacījumiem automātiskai pārmaksātā IIN saņemšanai paredz, ka nodokļa maksātājs nevar būt reģistrējis saimniecisko darbību, nevar būt guvis ienākumus ārvalstīs, nevar būt guvis citus ienākumus, par kuriem informācija ir ietverama deklarācijā un IIN maksājams rezumējošā kārtībā, jo šīs informācijas nav VID rīcībā.

Lai pretendētu uz pārmaksātā IIN automātisku izmaksu, nodokļa maksātājam nevarēs būt nodokļu parādu.

FM atzina, ka VID rīcībā ir informācija par norēķinu kontu Latvijā, uz kuru veicama IIN pārmaksas atmaksa. Vienlaikus nodokļa maksātājam būs arī tiesības attiekties no automātiskās nodokļa pārmaksas atmaksas saņemšanas.

Likumprojektā arī ir precizēta kārtība, kādā VID būs tiesīgs saņemt informāciju par maksātāja attaisnotajiem izdevumiem par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem no pakalpojumu sniedzējiem un izmantot šo informāciju gada deklarācijas aizpildīšanai. Tāpat paredzēts noteikt pašvaldību pienākumu sniegt VID informāciju par izsniegtajām licencēm interešu un pieaugušo neformālās izglītības maksas programmu īstenošanai.

Saeima 2018.gada septembrī nolēma uzdot valdībai līdz 2021.gadam rasts risinājumu, lai iedzīvotājiem automātiski izmaksātu pārmaksātos nodokļus. Šādu lēmumu Saeima pieņēma, izvērtējot iedzīvotāju iniciatīvu, kuru parakstīja vairāk nekā 10 000 cilvēku.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās