Zolitūdes traģēdijas lietā apsūdzētie dibina jaunus uzņēmumus
Zolitūdes "Maxima" traģēdija uzskatāma par asiņaināko negadījumu Latvijas jauno laiku vēsturē.
Bizness un ekonomika
2015. gada 25. oktobris, 22:14

Zolitūdes traģēdijas lietā apsūdzētie dibina jaunus uzņēmumus

Jauns.lv

Divi no Zolitūdes krimināllietā iesaistītajiem uzņēmumiem, pret kuriem vērsti piespiedu ietekmēšanas līdzekļi, pērn izveidojuši jaunas firmas, šovakar vēsta LTV raidījums "de facto".

Arhitekts Andris Kalinka bija Zolitūdē sagruvušā lielveikala projekta autors un ir viens no apsūdzētajiem, tā dēvētajā, Zolitūdes krimināllietā. Pie atbildības tiks saukts arī viņam daļēji piederošais uzņēmums "Kubs".

Pēc veikala "Maxima" sabrukšanas Zolitūdē, saruka arī uzņēmuma apgrozījums. Pērn tas bija 322 308 eiro, savukārt 2013.gadā - 634 395 eiro. Tomēr raidījums vēsta, ka "Kubs" savu darbību pamazām pārceļ uz citu kompāniju.

Pagājušā gada sākumā tika reģistrēts jauns SIA "BB studija". Uzņēmuma birojs atrodas tajā pašā vietā, kur "Kubs". "BB studija" īpašniece ir Baiba Ubaviča. Viņa ir Andra Kalinkas māsas meita. Pārbaudot, kurš reģistrējis "BB studija" domēnu, atklājas Kalinkas e-pasta adrese. Tāpat Kalinka ikdienā pārvietojas ar BMW markas automašīnu, kas reģistrēta kā "BB studijas" īpašums. Pērn "BB Studijas" apgrozījums bijis 164 825 eiro. Iespējams, ka daļu no ienākumiem nodrošināja arī arhitektu firmas "Kubs" agrākais klients.

Uz to, ka abi uzņēmumi ir saistīti norāda arī tas, ka arhitekte un "Kubs" līdzīpašniece Dace Putniņa strādājusi "BB Studijas" interesēs. "BB studija" nodibināta vien dažus mēnešus pēc traģēdijas Zolitūdē un pirms (kriminālprocesa ietvaros) uzņēmumiem uzlika mantas arestus, kā arī pirms tam, kad personām piemēroja aizdomās turamā statusus.

"Kubs" ir cieši saistīts ar vēl vienu "Zolitūdes lietā" iesaistīto uzņēmumu. Arhitekte un "Kubs" līdzīpašniece Dace Putniņa ir būvuzņēmuma "Re&Re" viena no īpašniekiem - Didža Putniņa - sieva. Turklāt "Re&Re", līdzīgi kā "Kubs", pēc "Maxima" sagrūšanas, visticamāk, mēģinājis radīt paralēlu uzņēmumu.

Pērn augustā tika reģistrēta akciju sabiedrība "RERE grupa". Tās padomē ir "Re&Re" līdzīpašnieki Putniņš un Ainārs Pauniņš.

"RERE Grupa" šogad sākusi pelnīt un tajā ietilpstošie uzņēmumi sāk uzvarēt iepirkumu konkursos. Tā iegūts pasūtījums 522 911 eiro apmērā no Salaspils novada domes, bet par 937 393 eiro uzņēmums rekonstruēs stacionāra "Gaiļezers" ambulatoro daļu. Taču joprojām ienesīgāks ir plašāk zināmais "Re&Re". Tā īpašumiem izmeklēšanas laikā lūdza uzlikt mantas arestu. Taču rezultātā šādu lēmumu nepieņēma. "Ja tiks konstatēta viņu vaina, tad viņi sekas saprot un apzinās, bet piespiedu līdzeklis šobrīd var paralizēt vai būtiski ierobežot komercdarbību," norāda zvērināts advokāts, "Re&Re" juridiskais pārstāvis Uģis Grūbe.

LETA / Foto: Evija Trifanova/LETA