foto: Publicitātes
"Conexus" izteikts brīdinājums par sertificēšanās prasību neizpildi noteiktā termiņā
Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators "Conexus" nav izpildījis sertificēšanas prasības noteiktajā termiņā.
Bizness un ekonomika
2020. gada 9. aprīlis, 12:18

"Conexus" izteikts brīdinājums par sertificēšanās prasību neizpildi noteiktā termiņā

Jauns.lv / LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izteikusi brīdinājumu Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") par sertificēšanas lēmuma neizpildi noteiktajā termiņā, informēja SPRK pārstāve Baiba Jakobsone.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vienlaikus SPRK uzdevusi kompānijai līdz 1.oktobrim nodrošināt operatora atbilstību Enerģētikas likuma prasībām.

SPRK atzinusi, ka "Conexus" nav izpildījusi sertificēšanas prasības noteiktajā termiņā - līdz 2019.gada 31.decembrim, tāpēc, izvērtējot pārkāpuma radītās sekas un ilgumu, operatoram izteikts brīdinājums.

Vienlaikus ar šo lēmumu, SPRK uzlikusi par pienākumu "Conexus" līdz 1.oktobrim nodrošināt operatora atbilstību Enerģētikas likumā noteiktajām neatkarības prasībām. SPRK ieskatā, "Conexus" bija dots pietiekams laiks, lai nodrošinātu pilnu atbilstību neatkarības prasībām, un šobrīd konstatētais termiņa kavējums nav attaisnots. Turklāt jau sākotnēji, SPRK nosakot termiņu, operators to vērtēja kā pietiekamu.

SPRK priekšsēdētājs Rolands Irklis norādīja, ka "Conexus" un tās akcionāriem - AS "Gazprom" un "Marguerite" papildu Enerģētikas likumā noteiktajam bija dots ilgāk nekā viena gada termiņš, lai izpildītu sertificēšanas lēmumā noteiktās prasības.

"Mūsu ieskatā, noteiktais termiņš bija pietiekams, lai lēmumā noteiktos nosacījumus izpildītu bez kavēšanās. Vienlaikus mēs novērtējām, ka pēdējo mēnešu laikā ir veiktas darbības, kas varētu būt vērstas uz nosacījumu izpildi, piemēram, "Marguerite" akciju pārdošana, kura noslēgusies šā gada 1.aprīlī," pauda Irklis, skaidrojot, ka šis arī bija viens no apstākļiem par labu brīdinājuma izteikšanai, atturoties no naudas soda uzlikšanas.

Izvērtējot faktiskos un tiesiskos apstākļus, kā arī SPRK rīcībā esošos pierādījumus, veiktās darbības sertificēšanas lēmuma nosacījuma gadījumā nav izpildītas SPRK noteiktajā termiņā - līdz 2019.gada 31.decembrim.

Tiklīdz SPRK rīcībā būs pieejama dokumentācija par "Conexus" jauno akcionāru - Japānas kompāniju "Marubeni", kuram akcijas pārdeva "Marguerite", tiks sākta atbilstības vērtēšana Enerģētikas likumā noteiktajām prasībām. Savukārt kamēr "Gazprom" akciju pārdošanas darījums nav noslēdzies un akcionāru maiņa nav notikusi, tikmēr jaunā akcionāra atbilstība prasībām netiek vērtēta.

Vērtējot soda apmēru, SPRK ņēma vērā arī nosacījuma neizpildes sekas uz dabasgāzes tirgu - konkurenci un pārrobežu tirdzniecību un šajā gadījumā nav konstatējusi, ka nosacījumu neizpilde būtu nelabvēlīgi ietekmējusi tirgus darbību. Arī šis ir viens no iemesliem, kādēļ "Conexus" ir izteiks tikai brīdinājums, nevis piemērots bargāks soda mērs, norādīja regulatorā.

"Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne aģentūrai LETA norādīja, ka vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators ir darījis visu, kas tiesiski bija iespējams, lai nodrošinātu SPRK noteikto sistēmas operatora sertificēšanas nosacījumu izpildi noteiktajā termiņā, kā arī veidā, kādu to sagaidīja regulators.

"Tieši tāpēc nosacījumu izpildes termiņa pagarināšana, vienlaikus izsakot brīdinājumu par jautājumu, kurā tiešā veidā nevaram ietekmēt akcionāra lēmumus, ir likumsakarīgs," pauda Kotāne, piebilstot, ka "Conexus" arī lūdza SPRK pagarināt sertificēšanas lēmumā noteikto nosacījumu izpildes termiņu vismaz līdz 1.oktobrim, paredzot laiku attiecīgo Ministru kabineta lēmumu pieņemšanai atbilstoši Enerģētikas likumam, kas nosaka valstij pirmpirkuma tiesības.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kotāne uzsvēra, ka juridiski "Conexus" ir darījis visu, kas bijis uzņēmuma spēkos, lai nodrošinātu Enerģētikas likumā noteikto neatkarības prasību ievērošanu. Tostarp "Gazprom" nepiedalās sabiedrības pārvaldē jau no "Conexus" dibināšanas, bet "Marguerite Gas" jau 2019.gada nogalē ir veicis visas darbības akciju atsavināšanai. Arī "Gazprom" turpina tai piederošo akciju atsavināšanas procesu.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 10.martā nolēma atļaut "Marguerite Gas" piederošos 29,06% "Conexus" akciju pārdot "Marubeni" fondam. Taču joprojām nav zināms, vai un kuram investoram decembra beigās 34,1% "Conexus" akciju pārdevis "Gazprom".

SPRK ir sertificējusi "Conexus" ar diviem nosacījumiem, kas uzņēmumam bija jāizpilda līdz 2019.gada beigām.

Tostarp "Conexus" bija jānodrošina, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves autoruzraudzību no 2020.gada 1.janvāra īsteno komersants, kas nav tiešā vai netiešā veidā saistīts ar "Gazprom" un tā saistītajiem komersantiem. Savukārt otrs nosacījums paredzēja nodrošināt, ka no 2020.gada 1.janvāra "Gazprom" nav iespēju tieši vai netieši kontrolēt "Conexus", proti, Krievijas uzņēmumam jāpārdod sev piederošās akcijas.

Šī nosacījuma otra daļa paredz, ka līdz 2020.gada 1.janvārim "Conexus" bija jānovērš arī interešu konflikta riski, ko rada "Marguerite Gas" vienlaicīga dalība gan "Conexus", gan "Latvijas gāzē".

"Latvijas gāze" ir dabasgāzes tirgotājs, kam pieder arī sadales sistēmas operators AS "Gaso". Savukārt "Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Tas pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latviju ar Krieviju, Lietuvu un Igauniju.