foto: Zane Bitere/LETA
Bankas Covid-19 izraisītās krīzes apstākļos piedāvā kredītbrīvdienas līdz pat gadam
Ik dienu desmitiem klientu Latvijas bankas piešķir kredītbrīvdienas, jo ārkārtas situācijas dēļ viņi vairs nespēj nokārtot savas saistības.
Bizness un ekonomika
2020. gada 26. marts, 06:03

Bankas Covid-19 izraisītās krīzes apstākļos piedāvā kredītbrīvdienas līdz pat gadam

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Koronavīrusa izraisīto ekonomisko un finanšu satricinājumu dēļ Latvijas lielākās bankas iedzīvotājiem piedāvā kredītbrīvdienas līdz pat vienam gadam. Tas nozīmē, ka kredītņēmējiem turpmākajos mēnešos būs jāmaksā tikai kredīta procenti, bet kredīta pamatsumma tiks sadalīta uz vēlāko atlikušo atmaksas posmu. Tomēr jāņem vērā, ka kredītbrīvdienām jāsteidz pieteikties, kamēr vēl nav izveidojies parāds. Šādas brīvdienas jau piešķirtas vairākiem simtiem banku klientu un katru dienu tām piesakās vairāki desmti cilvēku.

Uz kredītbrīvdienām pārsvarā var pretendēt tie banku klienti, kuriem līdz šim nav bijušas grūtības ar kredītmaksājumiem. Lai pieteiktos šīm brīvdienām, privātpersonām ir jāizrāda aktivitāte un tām jāpiesakās vai nu internetbankā, vai sazvanot banku. Katrs gadījums tikšot izvērtēts individuāli. Jauns.lv skaidro, kāda šai jomā Latvijas lielāko banku politika.

Finanšu nozares asociācijas, kas apvieno 28 finanšu nozares uzņēmumus, vecākais padomnieks Aivars Graudiņš norāda, ka termiņi par kredīta pamatsummas atlikšanu katrā bankā ir atšķirīgi: uzņēmējiem tie pamatā ir 3–6 mēneši, bet privātpersonām: no 3 līdz 12 mēnešiem. Privātpersonu līgumu izmaiņu gadījumā bankas pārsvarā nepiemēro komisijas maksu, bet, ja tiks restrukturizētas uzņēmumu saistības, par komisijas maksu lems individuāli.

"Swedbank": jāpiesakās laikus, kamēr nav iestājies kavējums

foto: Ieva Lūka/LETA
“Swedbankā” ik dienu tiek saņemti vidēji 200 pieteikumi no privātpersonām ar lūgumu viņiem piemērot kredītbrīvdienas.

"Swedbank" valdes priekšsēdētājs Latvijā Reinis Rubenis saka: “Vēlamies saviem klientiem piedāvāt iespēju samazināt ikmēneša kredīta maksājumus bez komisiju un papildu nosacījumu piemērošanas. Tomēr ir ļoti svarīgi, lai klienti kredītbrīvdienām pieteiktos laikus - pirms kredīta maksājumam iestājas kavējums”. Pamatsummas atmaksas atlikšana ir piemērots risinājums uzņēmumiem un mājsaimniecībām, kas piedzīvo finanšu grūtības globālās pandēmijas ietekmes dēļ, piemēram, darba zaudēšana vai uzņēmuma ieņēmumu īslaicīga apstāšanās, norāda "Swedbank".

Lai pieteiktos šīm brīvdienām, uzņēmumiem un privātpersonām jāsūta pieteikumi internetbankā, kur izveidota īpaša pieteikuma forma. Kredītbrīvdienas attiecas uz pamatsummas maksājumiem, kamēr procentu maksājumi joprojām būs jāveic. Nesamaksātā pamatsumma tiks sadalīta uz atlikušo aizdevuma termiņu. Piemēram, ja klienta pamatsummas maksājums mēnesī ir 200 eiro un kredītbrīvdienas tiek izmantotas sešus mēnešus, šī atliktā summa proporcionāli sadalīsies uz visiem atlikušajiem mēnešiem līdz maksājumu grafika beigām. Ja līdz grafika beigām būs atlikuši vēl 10 gadi, tad ikmēneša pamatsummas maksājums pēc kredītbrīvdienām būs pieaudzis par 10 eiro.

Klienti pieteiktās kredītbrīvdienas varēs pārtraukt jebkurā brīdī un atgriezties pie ierastā maksājumu grafika. Kopš atvieglotu kredītbrīvdienu noteikumu ieviešanas dienā tiek saņemti vidēji 200 pieteikumi no privātpersonām un 50 pieteikumi no uzņēmumiem.

"Luminor": visvairāk par kredītbrīvdienām interesējas pašnodarbinātie un individuālie komersanti

foto: Juris Rozenbergs
Bankā "Luminor" visvairāk par kredītbrīvdienām interesējas pašnodarbinātie un individuālie komersanti.

Arī "Luminor Bank" filiāles Latvijā vadītāja Kerli Gabrilovica teic, ka banka aicina privātpersonas un uzņēmumus sazināties ar banku, ja nepieciešams rast risinājumu jebkādām paredzamām maksājumu grūtībām: “Banka uz katru gadījumu skatās individuāli un, ja klienta ienākumi samazinās vai pastāv iespēja, ka tie samazinās, vai ir citas grūtības, tad aicinām nekavējoties sazināties ar mums”. 

Privātpersonām, kurām ir radušās finanšu grūtības apmaksāt ikmēneša kredīta maksājumu, banka piedāvā iespēju atlikt pamatsummas atmaksu uz periodu līdz sešiem mēnešiem. "Luminor" kredītbrīvdienas jau piešķīrusi vairākiem simtiem bankas kientu.

SEB banka: izmācīja iepriekšējā ekonomikas lejupslīde

foto: Paula Čurkste/LETA
SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars: “Iepriekšējā ekonomikas lejupslīde ļāvusi mums daudz ko iemācīties un izstrādāt atbildīgu pieeju privātpersonu atbalstam”.

SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars saka: “Iepriekšējā ekonomikas lejupslīde ļāvusi mums daudz ko iemācīties un izstrādāt atbildīgu pieeju privātpersonu atbalstam”.

Privātpersonām SEB banka piedāvā iespēju bez komisijas maksas pārskatīt savu kredītlīgumu, tostarp izmantot iespēju atlikt kredīta pamatsummas atmaksu līdz sešiem mēnešiem, saglabājot esošos līguma nosacījumus. Šajā gadījumā klientam būs jāturpina maksāt tikai procentu maksājumi, kas veido mazāko daļu no kopējā kredītmaksājuma. Patēriņa kredītiem un līzinga pakalpojumiem Kredītņēmēju atbalsta programmas ietvaros kredītņēmējiem tiek nodrošināta iespēja pieteikties kredītbrīvdienām līdz pat trim mēnešiem. Klienti tiek aicināti sazināties ar savu darījumu vadītāju vai rakstīt brīvas formas iesniegumu internetbankā. SEB banka darījumu vadītāji pēc pieteikuma saņemšanas palīdzēs klientiem izvēlēties labāko risinājumu.

"Citadele": pieprasa izziņu par nodokļu maksājumiem vai darba devēja apliecinājumu

foto: Ieva Leiniša/LETA
Bankas "Citadele|" valdes loceklis Vladislavs Mironovs: “Saistībā ar ārkārtējo situāciju valstī vairākās nozarēs strādājošie ir zaudējuši darbu vai arī nevar paredzēt, kādi būs viņu ienākumi tuvākos mēnešos”.

Bankas "Citadele" valdes loceklis Vladislavs Mironovs, uzsvēris: “Redzams, ka saistībā ar ārkārtējo situāciju valstī vairākās nozarēs strādājošie darbinieki ir zaudējuši darbu vai arī nevar paredzēt, kādi būs viņu ienākumi tuvāko mēnešu laikā. Atsaucoties uz grūtībās nonākušo klientu lūgumiem, "Citadele" piedāvā iespēju saņemt atvieglotu kārtību kredītu pamatsummas atmaksai no trim līdz sešiem mēnešiem, individuāli izskatot katru gadījumu. Tas attiecas gan uz hipotekārajām, gan patēriņa un līzinga saistībām.

Lai pieteiktos atvieglotajai kārtībai kredīta pamatsummas maksājumiem, privātpersonas ir aicinātas sazināties ar bankas klientu atbalsta centru. Atvieglotā kārtība attiecas uz pamatsummas maksājumiem, kamēr procentu maksājumi joprojām būs jāveic. Arī vēlāk, neredzot situācijas uzlabojumu, katru pieprasījumu banka turpinās izskatīt individuāli.

"Citadeles" mājaslapā arī minēts, ka, piesakoties uz kredītbrīvdienām, bankas klientam iesniegumam klāt arī jāpievieno “Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izziņa - informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem par vismaz pēdējiem sešiem mēnešiem vai apliecinājums no darba devēja, ja klients ir bezalgas atvaļinājumā vai ir samazinājušies ienākumi”. Tas nozīmē, ka šajā bankā uz kredītbrīvdienām var cerēt tikai tie, kuriem tik tiešām radušās reālas grūtības vai tie, kuri pirms tam kārtīgi maksājuši visus nodokļus.

Arī ātro kredītu devēji piedāvā atvieglojumus

foto: Zane Bitere/LETA
Arī ātro kredītu devēji izstrādājuši programmu, kā palīdzēt tiem, kuri nevar laikus atdot parādus.

Arī Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas (ātro kredītu) biedri ir vienojušies par atbalsta pasākumiem grūtībās nonākušiem kredītņēmējiem, kuri nespēj pildīt savas saistības Covid-19 ietekmes uz valsts ekonomiku dēļ, paziņojis Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija vadītājs Gints Āboltiņš.

Kredītņēmējiem, kuriem ir kavētas saistības pie vairāk nekā viena aizdevēja, iepriekš piedāvāja apvienot aizdevumus un izveidot atmaksas grafiku uz trīs gadiem, tad šobrīd to varēs izdarīt līdz pieciem gadiem. Tādējādi tiek pagarināts atmaksas termiņš un samazināts ikmēneša maksājums parāda segšanai.

Tāpat aizņēmējam tiek apturēti procentu un soda sankcijas maksājumi brīdī, kad kredītdevējs saņēmis iesniegumu no aizņēmēja, respektīvi - tiek nofiksēta saistību summa uz konkrēto datumu un procenti vienošanās laikā nav jāmaksā.

Ja kredītņēmējs ir nonācis grūtībās un nespēj segt savas saistības, Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas biedri ir vienojušies par iespēju atlikt kredīta maksājumu uz periodu, kas atkarīgs no katra klienta individuālās situācijas. Tāpat asociācijas biedri dos iespēju klientiem restrukturizēt līgumu, pagarinot kredīta atmaksas termiņu, tādējādi samazinot ikmēneša maksājumu.